Miért van még mindig cingár lábad?

Mit ront(hat)asz el a láb edzésénél

Sokan panaszkodnak arra, hogy bár nem hagyják el a láb edzést, mégis még mindig valami iszonyatosan cingár a lábuk. Mostani írásunkban igyekeztünk összegyűjteni azokat a legtipikusabb hibákat, amiket valószínűleg elkövetsz, ha a fejlődésed elmarad alsótest tájon. A hibák egy része igaz a felsőtestre is természetesen, azonban most kifejezetten az alsótestre kihegyezve született meg az írás!

Lehetséges okait a problémádnak az alábbiakban szedtük össze!

Túl gyakorta váltogatod az edzésterveket céltalanul - vagy éppen ellenkezőleg: ugyanazt csinálod évek óta.

Sokan esnek abba a hibába, hogy amint olvasnak egy új edzésmódszert, azonnal ki szeretnék próbálni, és máris dobják a korábbi rutinjukat. Megint mások egyszer láttak egy edzéstervet, és ott meg is álltak, egyetlen millimétert nem mozdultak el tőle.

Nos, egyik módszer sem jó! Használni kell különféle edzésterveket és a gyakorlatokat is, és időről időre frissíteni kell különféle variációkkal, ahogyan az intenzitással is kell játszani. 4-6 hét alatt egy edzéstervhez adaptálódsz, még akkor is ha a súlyt növeled becsületesen, akkor sem lesz olyan mértékű a fejlődés, hacsak nem viszel bele egy kis változatosságot!

Nem fordítasz időt az erőfejlesztésnek!

A közepesen magas 8-12-es ismétlés tartomány egyfelől valóban jó az izomtömeg növelésre. De! Az a súly, amivel Te képes vagy ilyen relatív magas ismétlés számra az közel sem maximális erő.

Miért kellene maximális erőt növelni, ha a célod az izomtömeg növelése? Amiatt, hogy stimuláld a fehér rostokat is, amelyek akkor lépnek majd csak működésbe, ha a terhelés kellően nagy intenzitású.

A fehér (különösen a 2.b típusú) rostok keresztmetszete alapból sokkal nagyobb, így látványosabb lesz emiatt az eredmény is edzés hatására. Még a Weider fivérek elvei közt is szerepel, hogy igenis kell nehéz, közepes és könnyű terhelési ciklus. Valakik erről egyszerűen megfeledkeznek és egy életre benne ragadnak a 4x10 posványban…

Túl nagy a volumen!

Sajnos a teremben az emberek 80%-a esik a hibába, hogy túl alacsony intenzitással gyűri órákig a súlyt. Van ennek valami létjogosultsága? Egyfelől igen, valóban kell nagyobb mennyiségű sorozat és gyakorlat, mint egy erő-edzésen, azonban a kevesebb néha több. Minőségi munkát kellene végezni, és nem majmolni a neten található sztár-testépítő rutinokat, mivel ezek egy 2-3 éves súlyzós múlttal rendelkező (és naturálban edző) amatőr számára teljesen hatástalan és csak túledzi magát… és még azt a kis izmot is elveszíti, amit magára szedett!

Túl sok kardió!

A túlzásba vitt, hosszú és monoton kardió munka bizony bőven fog az izomzatból is leégetni. Nem akarom állandóan ezt a példát hozni, de nézzünk már meg izomzat arányaiban egy hosszútáv-futót! Ugye, hogy nem egy kolosszus? Sőt egyenesen úgy néznek ki többségükben, mint akik valamilyen éhínség áldozatai. Ha elmarad a fejlődésed, akkor vizsgáld meg azt is, hogy mennyi időt töltesz az állóképességi edzéssel a súlyzós munkádon felül!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

edzs_utni_turmix_01_2.jpg

Alap gyakorlatok vs. Izolációs technikák.

erdemeld_ki_guggolas_1.jpg

Te mit tennél meg egy tökéletes guggolásért?

Mutatok néhány erősítő, illetve korrekciós gyakorlatot, melyek remélhetőleg majd segíteni fognak a helyes mozgásminta kialakításában: Öt meg még egy módszer arra, hogy valóban kiérdemeld a guggolást!

te_milyen_melyre_sullyedsz_02.jpg

Te milyen mélyre szoktál süllyedni?

... mármint a guggolás mélységét illetően. Vajon a comb és a talaj párhuzamos síkja a határmezsgye, vagy az e káros, ha a hátsónkkal feltöröljük a padlót? Hol az igazság akkor?

vadli_gyilkos_30as_03.jpg

A "vádli-gyilkos 30-as"

Ha elég mazochista vagy, no meg szeretnél egy kis színt, vérbőséget és izomlázat vinni a vádlid életébe, akkor fűszerezd meg az edzését ezzel a manőverrel! Bárhol, bármikor lesújthatsz rá, hiszen eszköz sem szükséges a kivitelezéséhez!

ht_rv_ellguggols_05.jpg

Hét elgondolkodtató érv az elölguggolás mellett

Sokszor háttérbe szorul az elölguggolás - de most megmutatom azokat az előnyöket, amiért legközelebb már Te sem fogod kifelejteni az edzéstervedből!

hall_a_lbra_02.jpg

Jelszó: Halál a lábra!

A lábedzést lehet el-alibizni vagy keményen tolni. Én az utóbbi szavazok, és ha Neked is eleged van a komfortzónán belüli lábedzésből, akkor tarts velem!

guggolas_071.jpg

Virtuális guggolás szeminárium

Most alaposan kivesézzük és megtanítjuk Neked is a kellő technikát, csak hogy Te is átélhesd a guggolás örömeit.

hack_guggolas_ruddal_030.jpg

A combfeszítők

A hagyományos guggolások és elemelések a hátsó mozgásláncot tökéletesen megdolgoztatják - most a kiegyensúlyozottság jegyében nézzük meg, miképp lehetne szépen felhozni a combfeszítőket!

labhajlitas_fekve_40.jpg

A combhajlítók

Nézzük meg, hogy milyen gyakorlatokkal és trükkökkel tudjuk felhozni a combunk hátsó felét!

felhzs_0201.jpg

Az új ektomorf stratégia: az alsótest edzése!

Nézzük, hogy miképp tudjuk átírni az edzéstervet, illetve módosítani a gyakorlatokat, hogy az leginkább a vékony, magas testalkatunkra legyen szabva!

teszto_01.jpg

Természetes tesztoszteron fokozás

Nézzük meg, hogy milyen étkezési irányelveket érdemes betartani, hogy a teszto-szinted maximalizáld - szteroidok nélkül is!

guggols_klinika_02.jpg

Guggolás-klinika: Tipikus hibák és a mögötte álló okok

Nemcsak azt nézzük meg, hogy melyek a tipikus hibák a guggolásodnál, hanem arra is választ kapsz, hogy milyen testi problémák állnak ennek hátterében!

vdli_01.jpg

Tipikus hibák a vádli edzésen

Nem fejlődik a vádlid?! Az alábbi írásban igyekeztünk összegyűjteni azt, hogy milyen tipikus hibákat követnek (és valószínűleg követsz el Te magad is) a vádli edzésének során!