Miért üldögélnél a teremben is?

Vérfrissítést jelentő változások

Egész nap csak ülsz a fenekeden! Üldögélsz a kocsiban, buszon, a munkahelyeden, az ebéded felett a konyha asztalnál, baráti vagy üzleti megbeszéléseken... Aztán a teremben szépen folytatod a kényelmes kis életedet: üldögélsz egy kicsit a szobabiciklin, aztán helyet foglalsz a csigás gépnél, szépen, komótosan befészkeled magad a lábhajlítóba, aztán meg esetleg kicsit bicepszezel is, persze azt is ülve. Magadban gondold végig a mostani edzéstervedet és számold össze, hány gyakorlat van, amit nem ülve-fekve végzel!

Amíg számvetést készítesz, addig mi el is mondjuk, hogy miért lenne érdemes változtatni ezen!

Igazából valljuk be, ez baromi kényelmes neked! De az eredmények nem feltétlenül ettől fognak jönni - habár lehet jól nézel majd ki - de a stabilizátor izmok egy cseppet sem dolgoznak! A gerincmerevítők, a csípő stabilizátorok nem fognak kellő terhelést kapni, amitől első körben csak "elsatnyulnak" és gyengévé, sérülékennyé tesznek. Aztán szépen kialakul egy fokozott gerinc görbület, ami idővel már nemcsak edzésnél lesz limitáló tényező, de a legalapvetőbb, mindennapi mozdulatok is kihívást fognak majd jelenteni.

Például ott vannak a húzó mozdulatok: a rúddal és kézi súlyzóval végzett evezések adják magukat - ugyanakkor ott vannak az állva végzett kábeles gyakorlatok számos variációi is, illetve az invertált evezés, vagy a húzódzkodás variációk. Sőt a sima mellhez lehúzásnál sincsen kőbe vésve, hogy kötelezően le kell ülnöd: egyik harcművész ismerősöm például rendszeresen lovagló állásban megtartva végzi a lehúzásokat, illetve mintha ütéseket végezne, a kábeles gépen egykezes nyomásokat végez…

De láttunk már álló kábeles hasizom gyakorlatokat is, vagy éppen törzshajlításokat oldalra súlyzó, ellenében, hogy a mostanában oly népszerű "plank" feladatot ne is említsem. Vagyis a hasizom edzés sem kivitelezhetetlen ülő helyzet nélkül.

Az alsótest gyakorlatainál - kivéve, ha nincsen gerincsérülésed! - akkor azt szégyen kizárólag ülve és fekve végezni. Az olyan remek gyakorlatok, mint a bulgár kitörés, remekül stimulálják az alsótestet minden síkból. Sőt úgy általában az egy oldalra végzett (unilateriális) gyakorlatok a létező legjobb dolog a stabilizátoroknak!

Tégy egy próbát a változatosság kedvért és adj magadnak egy "Tilos leülnöm az edzésen!" parancsot az egyik edzésnapodon. Légy kreatív és kombináld a különböző gyakorlatokat. Ha olyan gyakorlatot végzel, amihez mindenképpen le kellene feküdni – mondjuk a fekvenyomás - akkor ahelyett próbáld meg, hogy a fiziolabdán végzel kézisúlyzós nyomásokat. Ilyenkor az instabil környezet fogja megtenni a magét!

Végezetül vigyél több nyújtást és ízületi mozgékonysági gyakorlatot az edzéseidbe - olyanokat, ahol a csípőízület hajlítói (amik a mozgástengely előtt helyezkednek el) kapnak terhelést. Mert ne felejtsd el, hogy ezek az izmok megrövidülése lehet az oka sokszor a gerinctáji panaszaidnál is.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

edzs_utni_turmix_01_2.jpg

Alap gyakorlatok vs. Izolációs technikák.

hasizom.jpg

HASznos kérdések – Te miért hasazol?

Egy szépen kidolgozott hasizom esztétikailag is egy igazi gyöngyszem - de ezenkívül a hasfalunk bizony számos más funciót is ellát, amivel nem árt tisztába lenni.

szabad_suly_vs_gep_1.jpg

Szabad súlyok vagy gépek?

Szabad súlyokkal vagy gépekkel jobb edzeni. A két tábor kibékíthetetlen és örök ellentétre ítéltetett. Nem igazságot szeretnék tenni, hanem objektíven felsorakoztatni érveket és ellenérveket mindkettő mellett és ellen.

derekajdalom_03.jpg

Derékfájdalmak nyomában

Járjuk körbe az egyik leggyakoribb problémát, a derékfájdalmakat: hogyan enyhítsük az alsó háti panaszokat gyorsan és hatékonyan!

smith_gep_04.jpg

Smith-gép: hasznos dolog vagy csak törölköző tartónak jó?!

A hőn imádott – vagy épp hasztalannak kikiáltott Smith-gép... Ha Te is az utolsó csapatot erősíted, akkor adj egy esélyt és olvass tovább: íme öt módszer, mellyel valóban hasznát vehetjük a gépnek! ;)

trzsizom_05.jpg

Építsd ki a legjobb súlyemelő övet a világon!

Összeválogattuk azokat a gyakorlatokat, amelyek a talajon állva (vagy épp járva) segítenek a törzs stabilitás fokozásában!

felhzs_merevlbbal_02.jpg

Természetellenes mozdulatok a konditeremből!

... avagy most kiderül, hogy miért nem jó az, ha a tárcsa a lábfej alatt van a merev lábas felhúzás során!

lumbago_06.jpg

Ülő munka? Előzd meg a komolyabb bajt!

Ebben a cikkben elsősorban azoknak teszünk javaslatot, akik ülőmunkát végeznek - olyan egyszerű gyakorlatokkal, amikkel korrigálhatják kicsit az életmód okozta elváltozásokat.

veszlyes_has_gyakorlatok_01.jpg

Hasizom gyakorlatok, amiket NE végezz... amennyiben épp derekat akarsz!

Három "derék-gyilkos" hasizom gyakorlat, melyeket nem ártana fekete listára tenned!