Miért több a kreatin, mint egyszerű tömegnövelő? 2.rész

Már pedzegettük, hogy a kreatin több, mint egy testépítő kiegészítő! Számos egészségügyi hatása is van - melyekről többnyire nem is tud a nép! Íme, pár újabb érdekesség az egyik legnépszerűbb kiegészítőről!


Kreatin szedése javítja a csontsűrűséget

A csontritkulás bár időskori jelenség általában, de az, hogy kinél alakul ki és kinél nem, az attól függ, hogy fiatalon mennyire kapnak a csontok terhelést (és kalciumot + D-vitamint). A már kialakult csontritkulás üteme lassítható, sőt gyakorlatilag megállítható súlyzós edzéssel, ezt sikerült bebizonyítani maradéktalanul.

Viszont az egy újabb felvetés, hogy a kreatin kiegészítéssel javul a csontsűrűség. A kreatin nem közvetlenül a csontokra hat, hanem az izomzatra - ami hatására erősebb mechanikus erőkkel hat a csontra, amely oly mód adaptálódik ehhez, hogy tovább növeli a csontsűrűségét. Több kreatin az egyenlő a nagyobb és erősebb izom kontrakciókkal, amik pedig azt eredményezik a csontban, hogy nagyobb lesz a csont merevségét adó kalcium!

A kreatin hatására javulnak az agy kognitív funkciói

Még mindig kitartok amellett, hogy a legérdekesebb kutatás a kreatinnal kapcsolatban az, hogy kihat az agy funkcióra: javítja a memóriát, és növeli a feldolgozás sebességét. 6 hét kreatin szedés után 9%-kal javult valódi kreatint (és nem placebo-t) kapó csoport teljesítménye a különféle memória teszteken.

Ami még durvább, hogy amikor egy másik csoportnál 2002-ben a teszt során random kicserélték a kreatint kapó csoportból néhány ember adagját placebóra, akkor már egy hét után mérhetően romlott a szellemi teljesítményük. Amik eddig voltak kutatások a témában, azok eddig arra a megállapításra jutottak, hogy kreatin hatására javulnak az agy kognitív funkciói.

3 980 Ft -25% 2 980 Ft
bsn_dna_series_creatine.jpg

Kreatinnal a "végtelenbe és tovább..."

Zárásképpen csak említés jelleggel meg kell jegyezni, hogy kísérleteket folytatnak a kreatin hatásaival a Parkinson kórosaknál, az Alzheimereseknél, az időkori elbutulás, de még a Huntington kór esetében is produkálnak eredményeket a kreatinnal… Szóval eddig úgy tűnik, amit eddig csak egy tömegnövelőnek hittünk arról ki fog derülni, hogy talán számos idegrendszert érintő betegség kiegészítő terápiája, ami enyhíti a tüneteket a fenti betegségeknél.

15 980 Ft -10% 14 380 Ft
muscletech_creakic_hardcore_180.jpg
4 280 Ft -5% 4 080 Ft
biotech_usa_crea_tor_120_kapszula_new.jpg
4 580 Ft -15% 3 880 Ft
musclepharm_creatine_300.jpg
3 780 Ft -24% 2 880 Ft
mutant_creakong.jpg
10 280 Ft -16% 8 680 Ft
muscletech_creacore_2931.jpg

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

kreatin_01.jpg

Gyakran Ismételt Kérdések a kreatinról 1.rész

A kreatin az egyik legnépszerűbb kiegészítő - most pedig kifejezetten a szedésével kapcsolatos tényeket fogjuk előtérbe helyezni: többek között azt, hogy meddig is tartson egy kúra!

kreatin_mellekhatas_01.jpg

Gyakran Ismételt Kérdések a kreatinról 2. rész

A kreatin az egyik legnépszerűbb kiegészítőnk, így egy igen fontos szemszögből vizsgáljuk meg: vajon káros-e a kreatin szedése, és vajon valóban okoz-e megbetegedést a kiválasztó szervekben.

kreatin_012.jpg

Gyakran Ismételt Kérdések a kreatinról 3. rész

"Melyik kreatint válasszam?" – egy gyakori kérdés, amellyel sokan fordultok hozzánk. A tanácstalanság teljesen érthető, de most segítünk eligazodni a választékban!

kreatint_nagyinak_02.jpg

Kreatint a nagyinak!

Táplálékkiegészítő a nagyinak? Miért ne?! Bizony sokkal kevésbé lenne káros, hogyha a töménytelen mennyiségű gyógyszerek helyett inkább egyszerű étrend kiegészítőkkel próbálnák orvosolni a helyzetet.

kreatin_023.jpg

Kreatin-monohidrát használati kisokos

Ismét a beérkező kérdésekre szeretnék választ adni egy cikkel – mivel úgy látom, hogy sok kezdőbb sportoló számára még komoly hiányosságok és végeláthatatlan kérdések sorozata merült fel a kreatin és használatát illetően.

bcaa02_1.jpg

Miért több a kreatin, mint egyszerű tömegnövelő? 1.rész

Tudtad, hogy a kreatin nemcsak erő és tömegnövelésre hatásos?!