Miért nincs még kerek fenekem?

Nem kell viselkedéskutatási diploma, hogy rájöjjünk arra, hogy a férfiak megvesznek a kerek, kemény hátsóért… mi nők pedig azért, mert bárhogy is próbálkozunk, a fenekünk valahogy sosem akar olyan geometriai pontosságú gömb lenni, mint amilyennel elégedettek lennénk.

Természetesen vannak olyan piszkosul szerencsés genetikával született lények, akiknek nem kell élet-halál küzdelmet vívnia a kerek hátsóért… de feltételezhetően Te azért vagy itt, mert inkább a másik tábort gyarapítod. Edzel, küzdesz kitartóan,… de a várt eredmény még mindig nem látod viszont a tükörben… de vajon miért?

Csak a kardió...

Van egy rossz hírem. Bár nagyon nem mindegy a hátsódon tanyázó zsírréteg, de a fenék alakját az izmok határozzák meg. A kardió talán a zsírréteg eltüntetésében lehet barátod (bár akkor már a diéta szerepét emelném ki) – viszont tudd, hogy nincs helyi zsírégetés! A fenekeden lévő zsír nem képes összehúzódásra, elernyedésre, így nem nagyon hatja meg, ha Te beköltözöl a taposógép szekcióba. Mi akkor a megoldás? Az, ha nem(csak) a kardió gépeket nyüstölöd órákig, hanem elkezdesz valamilyen súlyzós edzést is bevinni a hátsód életébe.

A kerek, feszes popsihoz nagy terheléssel végzett, erősítő gyakorlatok kellenek. A taposógép ezt nem adja meg Neked, hacsak nem kapod a válladra, és teszel vele egy kör sétálós kitörést.

Túl sokat ülsz

Sajnos a mindennapi élet elég gyakran fenékre kényszerít minket – bár hozzáteszem sokan keresik ezen túl is az ülő lehetőségeket a tömegközlekedésen, megállókban, edzőtermekben.. Nem mondok azzal semmi újat, hogy a sok ülésnek számos negatív egészségügyi hatása van – azonban a farizom edzésedet is befolyásolja. Hoppá, ezt lehet, hogy nem is tudtad…

Az ülés során a fenék izmai a semmittevéstől "ellustulnak". Ez szakmaibban annyit tesz, hogy a csípő-horpasz izom megrövidül, a farizmok pedig gyengévé, inaktívvá válnak a mozgások során: a hétköznapi életben, de akár az edzőtermi mozdulatok során is. Ennek köszönhetően gyakori, hogy az összetett gyakorlatoknál combhajlítók átveszik a farizmok feladatát, ezért gyakori, hogy "nem érzem a fenekem a guggolás közben" probléma.

A fenti problémát könnyen kezelhetjük a farizmot megcélzó aktiválással! MINDEN edzés előtt végezz csípőemeléseket, fordított hiperhajlítást, csípőlökést, vagy szalaggal végezhető X-sétát.

Túlzásba vitt fogyókúra

A rosszul megválasztott táplálkozással is bakot lőhetsz: ugyanis a koplalás következménye nem a zsír, hanem inkább az izomszövet leépülése. A farizom megereszkedik, petyhüdt és lapos lesz… amely jóformán egybeolvad a comhajlítóddal. Írtuk, hogy a fenék formáját elsősorban a farizmok adják, így normális étrend és edzés nélkül csak egy zsíros, palacsinta popsi effektust érhetsz el.


Nem edzel nagy súllyal – csak "feszesítesz"

Hány ember próbálja a fenekét formásabbá, gömbölyűen feszessé tenni pici, dinamikus, sokszor ismételt mozdulatokkal… pedig sajnos ez olyan kis terhelés, amihez rövid időn belül alkalmazkodni fog a hátsód, és nem fogja változásra sarkallni. Egy százismétléses láblendítés vagy egy maratoni tárogatás miatt szépen besavasodsz, és másnap emberes izomlázad lesz – azonban itt az ellenállás annyira alacsony, hogy nem fog fejlődést kiváltani! Az izmokat túl kell terhelni ahhoz, hogy fejlődjenek!

Egy veteránabb, haladó edzettségű nőnek a testsúlyával kell(ene) guggolnia. Vagy legalább is erősen efelé kéne tendálnia… A farizom a többi izomcsoporthoz képest elég nagy és sokat bíró izom, így kénytelenek vagyunk keményen edzeni, ha eredményt akarunk elérni.

Nem diétázol

Hacsak nem születtél valami Istenadta anyagcserével, akkor bizony a hátsódón lévő zsírréteg igencsak torzíthat a munkádon. Egyénenként változó, hogy ki milyen genetikai programot nyer meg magának - így vannak akik inkább hasra, még mások inkább a hátsó részükre gyűjtik be a felesleget elsőként… és sajnos a lepucolásnál pont a fordítottja lesz: innen távozik utoljára a nem kívánt plusz…

...és mindennek a teteje...Hülyén öltözködsz

A divat anomáliáknak hála egyre több olyan torzszülött viselet lát napvilágot, melyben még egy szép, kerek, normális fenék sem tud érvényesülni. Ne kövesd a trendeket, hiszen egy jó hátsó minden old-school farmert slágerré tesz...

Szilvi / FitBuilder TEAM

Ha edzés vagy diéta/étrend tervezés terén személyre szabott segítséget szeretnél, keress bátran: szilvi.toke@gmail.com

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
na végre, valami hasznos, és hölgy írta, férfiaknak kevésbé szeretnek hinni a nők általában, a cardio sem rossz csak tudni kell használni, nem mondok újat hogy a sprintek kíváló zsírégetők és egyben izomerősítők, pl 6-10% emelkedőn sprintelj 20-30 másodpercig, utána séta amíg a pulzusod visszaáll 135-140re (mondjuk ez személytől függ) lényeg hogy csak annyit pihenj hogy a következő sprintet épp hogy be tudd fejezni. Garantálom hogy a 10. sprint tájékán úgy fog fájni a farizmod mint még soha, a köv. két napról nem is beszélve, így megúszod a kardió edzést kb 16 percből, és lesz még időd másra pl kitörések, guggolások, de ha ezt a fajta edzést még nem próbáltad akkor lehet hogy tanácsos csinálni egy levezetést aztán nyújtani :)
Matyas Torok | 2014-12-23 08:47:36
"Egy veteránabb, haladò edzettségű nő" - Ez nagyon tetszik:-)
Altai Ramóna | 2015-07-30 06:08:29
ÉS HA A TÉRDEM NEM BÍRJA,MERT NEM JÓ? MILYEN MÁS EDZÉS LEHETŐSÉG VAN?
Eszter Varga | 2015-07-31 04:36:40
Először nekem is oda lett a térdem, de meg kell tanulni hogy emelkedés közben a fenék comb és a hát funkciót használd. Imádom csinálni most már nehéz sullyal is és bírja a térdem. Sokat dob a fenéken :9
Zsuzsanna Palatinus | 2015-11-25 07:33:01