Miért nem ott érzem, ahol kéne...?

Lehet, hogy rosszul csinálok valamit?

Ha már megtanultuk a gyakorlatok helyes kivitelezését, és a biológia órákról is ránk ragadt némi anatómia, akkor nyilván elkezdjük kapisgálni, hogy mely testrészünkben is kellene épp éreznünk a gyakorlatot. Néha azonban a valóság ellentmond a várakozásainkkal, és nagy meglepetésünkre a hátunk közepére remélt fáradást a karunkban fogjuk érezni. Vagy épp fordítva.

Miért is?

Az első lehetőség, hogy mégis csak rosszul csinálunk valamit.

A súlyzós edzés is bizony egy olyan sport, ahol fontos szerepe van minden apró részletnek. A helytelen testtartással, egy rosszul becélzott mozdulattal, és némi figyelmetlenséggel nem hogy nem tudjuk megfelelően kivitelezni a gyakorlatunkat, hanem még a sérüléseink számát is nagy lendülettel gyarapíthatjuk.

Ha edzővel edzünk, akkor talán jó esélyünk van rá, hogy kisasolja a hibákat, de vajon mi honnan látjuk, hogy bizony nem megfelelő a kivitelezés?

Erre valók például a tükrök a teremben (és nem arra, hogy felhúzott pólóval tíz perc hasazás után némi kocka után kutatva riogassuk a többieket). Tehát a tükör előtt végezve a gyakorlatot, adott a lehetőség, hogy akár a mi szemünk is megakadjon olyan alapvető hibákon, mint például a helytelen testtartás.

A legtöbb gyakorlat (tiszteletbeli kivételünk itt például bizonyos hasizom gyakorlatokat említhetnénk) megköveteli az egyenes hátat. Minden teremben van egy-egy önként vállalkozó keménylegény, aki megmutatja, hogyan lehet a nyomásokat, guggolásokat, húzó mozdulatokat görbe banánként végezni. De ha nem akarunk a későbbiekben akár komolyabb hát és gerincproblémák boldog tulajdonosai lenni – ne róluk vegyünk példát.

Apropó. Még egy fontos dolog, amiről szeretnék írni. Mielőtt nagy sebbel-lobbal pakolnánk föl a tárcsákat a rúdra, nézzünk már bele a tükörbe. Ugye-ugye, milyen görbe a hátunk? Bizony, a súlyzók felvétele is egy technikás mozdulat: kissé dőljünk előre, hajlítsuk be a térdünket, de gerincünk maradjon egyenes, fejünket nem lógatva emeljük fel a súlyt. Igen, még pár kilós súlyok esetén is ez lesz a mozdulat, amúgy sem árt, ha belénk rögzül.

A rásegítés

Ha eljutottunk addig, hogy megfelelő testtartással vitelezzük ki a gyakorlatokat, még mindig trükközhetünk más - kevésbé szembetűnőbb módszerekkel. Gyakori eset, hogy a kelleténél kissé nagyobb súllyal próbálunk mindenáron megbirkózni, és közben olyan izmokat is beveszünk a melóba, melynek semmi keresnivalója sincs ott. Így lesz a szépen kivitelezhető bicepsz gyakorlat helyett inkább egy sérvbarát hát-váll-derék gyakorlat. Tudom, hogy mi érveltünk sokat az összetett gyakorlatok mellett, de csalni nem ér, sőt némelyik gyakorlatnál kimondottan veszélyes lehet. A későbbiekben testtudat javulásával azonban elsajátítható az a technika, hogy csak azokat az izmokat dolgoztassuk, amelyekre a gyakorlat irányul - a többit pedig szépen békén hagyjuk.

A rángatás

Muzikálisabb lelkek az aktuálisan hallatszó zenére nagyon ügyesen tudják ritmusosan rángatni, ejteni, lökni-bökni a súlyzót. Bár a nagy súly gyors rángatása igen látványos mutatvány, de ezt leszámítva túl sokat nem profitálunk belőle. A célzott izomban általában nem is érezzük a gyakorlat hatását, ráadásul az ízületek és a szalagokat jócskán megterheli.

Ki a leggyengébb láncszem?

Hiába végezzük példamutatóan a gyakorlatot, mégis sunyi módon máshol jelentkezik a fáradság, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Egy összetettebb gyakorlat ugyanis több izmot is bevon a munkába, - és még a főbb izomcsoportok hősiesen viselik a megpróbáltatásokat, addig a gyengébb segédizmok feladják a harcot, és elfáradnak. Jó kis példa erre a fekvenyomás, melynél a mellizom helyett gyakran a karban és a vállban érezzük a fáradságot. Ezért fontos a teljes test edzése, nem kispórolva a kisebb izomcsoportokat sem.

Szilvi / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

eronoveles01_1.jpg

Edzéstervek kezdőknek és újrakezdőknek.

Ez a módszer kiváló erő és tömeg építő - lényege, hogy felváltva edzünk ellentétes (antagonisztukus, amikor az egyik feszül a másik ernyed) izomcsoportokat.

negativ_szakasz_1.jpg

Most nézzük a dolgok negatív oldalát is!

Ne hanyagoljuk el a negatív szakaszt - mert tulajdonképpen ez az igazán pozitív szakasza az izomfejlődésének.

hat_tizparancsolat_5.jpg

A hátedzés tíz parancsolata. A második menet.

Íme pár tipp, hogy a hátedzéseiden valóban a hátizmoké legyen a főszerep!

hogyan_valasszunk_edzotermet_04.jpg

Hogyan válasszunk edzőtermet?

Milyen az amikor valaki életében nem volt még teremben? Mit illik? Mit vigyen magával? Most összeszedtük nektek a sok "hogyan" és "mit"-re a válaszokat.

csal_technika_02.jpg

A csaló technika

A csaló technika - ezúttal viszont más szemszögből vizsgálva: tudatos edzéstechnikaként, haladóknak, holtpontok átlépésére, bukáson túli ismétlésekre. Jöhet?

mentlis_serkentk_01.jpg

Ha nehezedre esik a folyamatos koncentráció… mentális frissítő sulihoz, munkához, edzéshez!

Még mielőtt egy nagy adag energiaitallal hígítanád fel ismét az instant kávédat, - próbáld ki inkább a következő természetesebb módját az éber állapot visszaállításának!

trzsizom_05.jpg

Építsd ki a legjobb súlyemelő övet a világon!

Összeválogattuk azokat a gyakorlatokat, amelyek a talajon állva (vagy épp járva) segítenek a törzs stabilitás fokozásában!

ernvels_02.jpg

Tudtad, hogy főképp nem is az izmaidat edzed?

Most olyan dolgokat mesélünk az erőről, az edzésről és a saját testedről, amiről lefogadunk, hogy még biztos nem hallottál!

tipp_az_edzshez_01.jpg

9 tipp, hogy még tökéletesebb legyen az edzésed!

Mutatunk pár egyszerű és alapvető dolgot, melyek talán eddig elkerülték a figyelmedet - pedig segítségükkel sokkal hatékonyabbá teheted az edzéseidet!