Miért nem működik a kontrollált éhezés mindenkinél?

Bemutatkozik a fejlődésed egyik legnagyobb ellensége: a kortizol!

Mostanában egyre többen kezdik követni a kontrolált éhezésen alapuló diétákat, és sokan csalódottan tapasztalják, hogy nagyon nem válik be nekik. Gyengébbek lesznek és zsír helyett inkább izmot vesztenek. Mi áll ennek a hátterében, és honnan tudhatjuk nekünk vajon működne-e? Mielőtt felrúgnád a régi étrended vizsgáljuk meg a témát!

Elfogadott tény, hogy az éhezés és a stressz a két legnagyobb ellensége az izomépítésnek, pusztán csak a hormonális vonatkozásában is a dolognak.

Mind a kettő kortizol termeléshez vezet: a kortizol (sokan csak úgy ismerik a „stressz hormon”) kiválasztása, a tartósan magas szintje hátráltatja a fejlődésed leginkább. Az, hogy a kortizol milyen mértékben termelődik, az erősen függ az életviteledtől és a személyiségedtől. 

Nagyon kedvelt téma a fitnesz és testépítő körökben az, hogy az étkezések gyakoriságával igyekszünk befolyásolni a hormon szintet. Korábban az általánosan elfogadott az volt ugye, hogy 3 óránként étkezés van, akár éhes vagy akár nem. Ezt követte a kontrollált éhezés, amikor akár 8-10 óráig nem eszünk semmit, majd felső határ nélkül egy teljes étkezés.

Mi az igazság? Melyik az optimális?

Az igazság az, hogy ezek közül egyik sem ideális mindenkinek! Nagyon erősen függ ez az egyén idegrendszeri működéstől. Például az egyik embernek az ideális zsír-izom arányához tökéletesen alkalmas valóban a szándékos éhezés majd túlevés módszer, abban az esetben, ha ez az ember alapból olyan idegrendszeri működésen van, hogy kevés korizolt termel.

Ha éhezel, akkor a vérben a glükóz szint csökken, és a szervezet valahogy igyekszik emelni a vércukor koncentrációt. Ehhez a többféle hormont is használ a szervezetünk, hogy a vér glükóz szintjét ismét felemelje. Ilyen hormonok a glükagon, a növekedési hormon és a kortizol is.

A szervezet az éhezés alatt a kortizolt fogja választani leginkább. Emiatt ha valaki alapból kevés kortizolt termel, akkor ez a hormon emelkedés nem lesz olyan markáns, számukra tökéletesen működik az olyan kontrolált éhezésen alapuló módszerek, mint pl. a Harcos Diétája.

Viszont gondoljuk el, hogy valaki alapból egy szorongós típus, aki stresszel mindenen! Ez az ember biztosan folyamatosan szimpatikus idegrendszeri túlsúlyban van, és folyamatosan kortizolt termel. Ha ez az ember elkezd még éhezni is, amivel újabb adag koritozol szabadul fel, akkor annak nagyon káros hatásai lesznek, nem csak az izomépítésre. 


A tartósan magas korizol hosszútávon inzulin reziztensé tesz.

Ez a fő probléma, emellett a másik, hogy a krónikusan emelkedett kortizol szint emellett a pajzsmirigy hormonokra is hatással van, különösen a T3-ra (trijód-trionin). A pajzsmirigy hormonokról ugye tudjuk, hogy nagyon komolyan befolyásolják az anyagcserénket.Ebben az estben úgy, hogy a szervezet még tovább fog pörögni és ész nélkül égetni az erőforrásokat, jobb híján az izmokat is.

Hogy lehet ennél még rosszabbá tenni a helyzetet? Az edzés előtti teljesítményfokozók, az energia italok és a kávé közös tulajdonsága, hogy koffeint tartalmaznak. nem feltétlenül a legjobb választás ha alapból magas a kortizol szintje. A koffein alapból serkenti az idegrendszer izgalmi állapotát.

Szóval aki egy idegeskedős, szorongós személyiség, akkor lehetőleg kerülje a stimulánsokat és az éhezést, mert ezzel egyenes az útja az izomveszéshez. Ezek az emberek inkább egyenek 3 óránként, és próbáljanak a pihenésre több időt fordítani. Az Ő esetükben a hagyományos testépítő étrendek sokkal célravezetőbbek tudnak lenni!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

ehezes_es_a_zsirbontas_karos_oldala_03.jpg

Az éhezés és a zsírbontás káros oldala

Ha a célod akár a fogyás, akár az izomépítés, akkor nagyon hasznos megismerni ezeket a folyamatokat, hogy elérhesd a céljaidat. Jöjjön tehát az anyagcserénkről egy cikk, amely segít megérteni a diétánk HOGYAN-ját és MIÉRT-jét!

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

dita_016.jpg

Szálkásító mintaétrend csak Neked!

Kötelező cikk, ha a diétádhoz egy interneten fellelhető, egyszerű, mégis hatékony minta étrend sablont keresel!

pontrl_pontra_az_egszsges_trend_fel03.jpg

Pontról-pontra az egészséges étrend felé

Igyekeztünk olyan kis tippeket összegyűjteni, amelyek segítségével apró lépésekben tudunk változtatni étrendünkön, és mégsem azt érezzük, hogy hirtelen átcsaptunk spártai szigorba!

trend_010.jpg

Egyszerű testépítő étrend - a sietős hétköznapokra!

Olyan típusú étrendet válogattunk össze, melyek tartalmazzák a legjobb minőségű tápanyagforrásokat, megfelelő elosztásban, és a lehető legegyszerűbb módon. Ha szoros a heti rend, ezeket az ételeket könnyen és gyorsan elkészítheted, opcionálisan magaddal is viheted!

fehrje_0323_1.jpg

1200 kalóriás étrend

Ez egy drasztikus diéta, amit nem célszerű huzamosabb ideig tartani – azonban néhány esetben indokolttá válhat... Nézzük meg kiknek ajánljuk, kiknek nem...és végül egy példa étrendet is a kezetekbe adunk!