Miért kellene mindenkinek jógázni, aki súlyzókkal is edz?

Konkrét érvek a jóga gyakorlása mellett!

Nagyon lassú és hosszú a folyamat, mire a szemléletváltás megtörténik, de szerencsére már elindult, hogy belássa mindenki, hogy önmagában az erősítő edzés az atletikus képességeknek csak egy szelete. Igenis kell a gyúráson felül, kiegészítésnek hajlékonyság fokozó tréning, kardiovaszkuláris rendszert javító edzések és egyensúly fejlesztés. A jógában megvan gyakorlatilag minden, ami a súlyzós edzést kiegészíti, emellett remek aktív regeneráció, és széleskörűen fejleszt. Amennyiben 60 éves kor felett is szeretnél még fájdalom mentesen edzeni, akkor érdemes barátkozni a jóga, mint kiegészítő mozgásforma gyakorlásával!

Ha össze kellene szednünk, mik a legnagyobb előnyei a jóga gyakorlásának mindenki számára, aki súlyzókkal edz: akkor egyértelműen a mobilitás fejlesztése lenne az első érvünk.

Sokan vannak akik - leszámítva azt a heti 2-4 (akár több) gyúrással töltött másfél órát - alapvetően inaktív életet él. Mondjuk tipikus, hogy valaki ülőmunkát végez, és elmegy 6-tól munka után kicsit gyúrni, aztán nyújtás nélkül hazamegy.

A modern embernek alapból tipikusan be van kötve a combhajlítója, a farizma és mell- és váll izmai. Ha nem csinálsz mást, csak pumpálsz egy kicsit, majd hazamész tovább ülni-feküdni, akkor ez az évekkel egyre rosszabb lesz.

A jóga egyik előnye tehát, hogy javítja a kötött izmok hajlékonyságát és korrigálja az életmódból adódó kötött izmok állapotát.

Másik nagy előnye, hogy a korrigálja az izomzatban létrejött ínbalanszokat és erősíti a stabilizátor izmokat - ezáltal sérülésállóbbá tesz.

Számos olyan mozdulat van a klasszikus jóga pózokban (csavarások, gerinccsigolya nyitások, stb) amelyek nem szokványosak a konditermi gyakorlatokban, de egy-egy alkalommal előfordulnak a valódi életben. Sokkal kisebb lesz a sérülés kockázata mind az edzéseken, mind pedig a mindennapi hirtelen mozdulatoknál.

Nem mellesleg a jóga egyben az egyik legjobb aktív pihenő, a pihenőnapokon két gyúrás közt. Segít az izomláz kezelésében, és a keringésfokozás révén csökkenti azt, lerövidíti az izom gyógyulását egy nagyobb megterhelésből.

Összességében fejleszti az általános egészséget, de amit még kiemelnénk, hogy megtanít helyesen lélegezni. Sokkal fókuszáltabban és tudatosabban fogod majd a levegőt venni a hagyományos edzéseid során is. Nem utolsó sorban megtanít elengedni a stresszt, és oldani a szorongást, ami a felgyorsult életritmusod velejárója!

Hogyan iktasd be a jógát a súlyzós (vagy egyéb) edzéseid mellé?

•    Az első és legegyszerűbb módszer, ha mondjuk egy nap súlyzós edzés majd a következő egy jóga óra. Ekkor mindig tudsz regenerálódni, mert minden második nap az aktív pihenésé.

•    Másik lehetőség, ha két nap súlyzós edzés után iktatsz be egy nap jógát. Mondjuk A-nap: alsótest, B-nap: felsőtest, C-nap:jóga, és ezt ismétled minél tovább…

•    Esetleg ha sok a szabadidőd (vagy kellően motivált vagy hajnalban kelni) akkor lehet egy napon. A súlyzós edzéssel. Kora reggel, ébredés után egy jóga, majd munka után egy súlyzós edzés, majd a következő nap akár ugyanez, akár teljes pihenés. 

Zárógondolatként egy rövid gondolatsort engedjetek meg.

Míg a kardió fontosságát azért korán felismerte a fitneszes társadalom, de a mobilitási, hajlékonysági és egyensúlyfejlesztésre várnunk kellett az elmúlt évekig.

Persze nálunk ez is elég lassan és küzdelmesen halad, hiszen még mindig ott tartunk, hogy futópadon sétálni 1 órát nem ciki (logikusan úgy, hogy kocsival megyünk és jövünk a terembe, hogy sétálhassunk a futópadon), de beállni egy stretchnig órára egy héten 1-2 nap az már „röhejes” és „gáz”.

Nyilván fel kellett nőnie egy újabb generációnak, hogy a szemléletváltás megtörténjen, de már szerencsére megtörtént és manapság már a többség csinál olyasmiket, amik korábban elképzelhetetlenek voltak a gyúrós kollektívában, például bemelegítenek, mobilizálnak, nyújtanak.

Gil / Fitbuilder team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

pnf_04.jpg

PNF és egyéb modern nyújtási technikák

Ismerkedjünk meg a PNF-fel, ami jelen álláspont szerint az egyik leghatékonyabb - hacsak nem "A leghatékonyabb" - technika az ízületi mozgásterjedelem növelésére.

nyjts_050.jpg

Nyújtani vagy nem nyújtani - ez itt a kérdés?!

A mai cikkben nem csak az derül ki, hogy vajon átok vagy áldás-e a túlzott lazaság... hanem a sorozatok közti nyújtásokról és azok erőszintet befolyásoló hatásairól és fogunk szólni!

nyjts_031.jpg

Növeld a teljesítményedet a megfelelő nyújtásokkal!

Végezd okosan a nyújtásokat és növeld a teljesítményedet és a regenerációdat. Mégis miképp? Kattints a cikkre, és megtudod!

nyjts_012.jpg

A lábszár nyújtása - hobbi futóknak dedikálva!

Hobbi futó vagy? Pár hónapot kihagytál a tél miatt? Íme 3 gyakorlat, amellyel megelőzheted az egyik leggyakoribb, futókat érintő túlterheléses problémát!

nyujtas02.jpg

Ha becsülettel lenyújtasz, akkor nem lesz izomlázad?

A mai cikkben nemcsak a helyes nyújtásról beszélünk, hanem azt a közkedvelt tézist is átvesszük, hogy vajon a nyújtás tényleg segít-e a regenerációban?

joga_02.jpg

Pár érdekes ok, amiért megéri a súlyzós edzés mellett jógáznod! Igen, gyúrósoknak is!

Számos előnnyel járhat a kondidra, fizikumodra, és a súlyzós teljesítményedre is, ha néha betévedsz jógázni. Nem ciki, inkább megéri! Olvasd csak!