Mi vár ránk éjszaka?

Tudjuk meg miért fontos a lefekvés előtti táplálkozás - hogy könnyebben lenyeljük az esti falatokat.

Mindig is jobb megoldás volt a bemagolás helyett megérteni a dolgokat, ezért tegyünk itt is így: nézzük meg mi történik alvás közben, és ezen folyamatokat hogy fordíthatjuk az előnyünkre a táplálkozás segítségével.

Az előző részben ismét a táplálkozási téveszmék egyik igazi gyöngyszemét, a "hat óra után már nem eszek semmit" teóriát boncolgattuk. Ha nem olvastátok volna, íme újra: ().

De aki ezek után még mindig éhesen akar aludni menni, őt tovább győzködjük: nem hogy lehet enni a késői órákban, hanem kifejezetten AJÁNLATOS. Miért?

A testépítő magazinok folyton rémisztgetnek minket a katasztrofális katabolizmussal (vagyis a lebontó folyamatokkal), ami az éj leple alatt csap le minden gyanútlan ember izomszövetére.

De vajon ki tudja, hogy pontosan mi van a folyamat mögött?

Míg nap közben a kívülről bevitt táplálékkal a szervezetünk kitűnően megoldja az energiaellátást, addig az utolsó étkezésből származó tápanyagok felszívódása után már bajban van. Viszont nincs mese, a vércukorszintnek és a szövetanyagcserének stabilnak és kiegyensúlyozottnak kell maradnia, - így amikor az utolsó csepp tápanyag is elszállításra került a vérben, jöhet a B terv. Ebben az esetben a szervezetünk az elraktározott tápanyagokat kezdi felhasználni, energianyerés céljából.

Mint tudjuk, a fehérjék afféle mindenesek, akikre a szervezet mindenféle munkát képes rásózni: (). A fehérjék (illetve aminosavak) a test szükségleteihez igazodnak: amikor bizonyos szöveteknek nincs akkora szüksége bizonyos típusú aminosavakra, szervezetünk lebontja, és szépen más helyre küldi őket - ahol éppen jobban fogják értékelni jelenlétüket az adott időben.

Éjszaka tehát nagy a jövés-menés: megnövekszik az aminosavak elszállítása az izomszövetekből, és a lebomló aminosavakat más szövetek happolják el: a zsigeri régió, azaz például a bélrendszer, máj vagy épp az agyszövet regenerálásához, illetve energiaellátásához kerülnek az izomszövetből megszerzett aminosavak.

Ezen kívül más folyamatok is történnek éjszaka: még mi kényelmesen a másik oldalunkra fordulunk, addig a sokak között igen népszerű növekedési hormon bukkan elő.

A növekedési hormon (szomatotropin, STH - vagy angolosan growth hormone, GH) az agyalapi mirigy által tárolt és kibocsátott egyik fehérjealapú hormon. Természetesen nem csak abban merül ki a feladata, hogy drága gyerekeinket szép nagyra növeszti - hanem számos olyan funkciója is van, amire jó pár évvel később is hálával tekinthetünk. Például roppant mód szorgalmazza a fehérjebeépülést: segíti a sejtekbe történő aminosav szállítmányozást, ami pedig a sejten belüli fehérjeszintézis ütemét is növeli.

Egy másik csábítást a növekedési hormon "zsírégető" tulajdonsága jelentheti. Vagyis a növekedési hormon befolyásolja például a szénhidrát-anyagcserét - méghozzá az inzulinnal ellentétes módon, gátolva a sejtek cukorfelvételét. Ennek az lesz az örvendetes eredménye, hogy a zsírok válnak az elsődleges energiaforrássá.

Végül a telhetetlenebbeknek megemlíthető, hogy a hormon növekedést segítő hatása erősíti a kötőszöveteket, porcokat, inakat, tehát bátrabban állhatunk idővel a nagyobb súlyok alá.

Ha ügyesek vagyunk, akkor a táplálkozás segítségével ezen folyamatokat a hasznunkra fordíthatjuk: vagyis csökkentsük az alvás során a lebontó folyamatokat, és a növekedési hormon kiválasztását is serkenthetjük. Hamarosan megtudhatjátok hogyan.

Szilvi / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

esti_etkezes.jpg

Táplálkozásunk népszerű tévútjai: az esti étkezés dilemmája

Vannak olyan napszakok, melyeknek kifejezetten fontos szerepe van az étkezésünk szempontjából. Így van ez a késő esti órákkal is, amikor már-már nyugovóra térnénk, ámde gyötör minket a dilemma: együnk vagy ne együnk?

buli.jpg

Bulizás és az edzés

A legtöbben azért közülünk valljuk be nem szerzetesi életet élnek... de vajon a bulizós viselkedésünk mennyire képes befolyásolni az edzésünk eredményességét?

alvas.jpg

Hogyan hasznosítsuk magunkat alvás közben?

Eljutottunk lassan az esti-mesénk végére: nézzük meg milyen táplálékok és kiegészítők azok, melyek segítenek nekünk abban, hogy az alvás alatti biológiai folyamatokat roppant cseles módon az előnyünkre fordíthassuk.

edzs_utni_turmix_03_4.jpg

Glutamin

A glutamin az izomszövet aminosav tartalmának mintegy 60%-át alkotja. Nagyobb megterhelés esetén - intenzív edzés; műtét után; illetve betegségek folyamán - mindenképpen a külső pótlása szükséges.

kell_e_protein_05_1.jpg

Glutamint a turmixba!

A glutamin mindenkinek nagy kedvenc, és nemcsak az izomszövet ácsingózik utána! Ismerd meg a glutamin több oldalát, és azokat, akik szeretnék a kedvenc aminonkat elhappolni az izomszövet elől!

edzs_utn_turmix_010_1.jpg

Glutamin vásárlási kisokos

Nyilván megakad a szemünk a drágább, sokat sejtető glutamin mátrixokon, és esetleg joggal bele is fészkeli magát a fejünkbe a gondolat: ez vajon mivel jobb, mint a hagyományos társa?

kell_e_protein_02_1.jpg

Arginin

Egy népszerű aminosav, mely a növekedési hormon és a kreatin foszfát termelésének serkentésével, az értágító nitrogén oxid prekurzoraként hozzájárul az izom növekedéséhez, illetve a zsírvesztéshez.

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

zma_03.jpg

ZMA

Állítsd magasabb fokozatra az izomépítést és a regenerációt! A ZMA alkalmazása optimális tesztoszteron és növekedési hormon szintet eredményezhet a szervezetben, ezen felül javítja az alvás minőségét is!

nvekedsi_hormon_04.jpg

A Mágikus Növekedési Hormon

Egy mellékhatásoktól mentesebb, olcsóbb és természetes utakat próbálunk Nektek megmutatni, amivel a szervezeted saját növekedési hormontermelését optimalizálhatjátok!

ha_nem_jn_lom_01.jpg

"Ha nem jön álom a szemedre..."

Ha nehezen alszol, szeretnéd javítani a regenerációd, vagy már éjjel néha Te is azon kapod magad, hogy vígan dudorászol..."nem jön álom a szememre..."... akkor olvasd el, hátha segíthetünk a dolgon!

b6_01.jpg

Növekedési hormonszint növelés B6 vitaminnal?!

Egy érdekes kutatási eredményre bukkantunk, amit most kicsit körbe is járunk: valóban lehet-e B6 - vitaminnal fokozni a növekedési hormonszintet? És ha igen, mennyi lenne a hatásos adag?

kazein_08.jpg

Kazein – a diétázók csodafegyvere!

A kazein a kiegészítők palettáján kissé háttérbe szorult a gyors felszívódású tejsavó testvérével szemben, pedig roppant értékes fehérjeforrás – sőt, diéta alatt több előnyét is kiélvezhetjük!

cink_01.jpg

Egy alulértékelt kiegészítő vallomásai

Nem csak erőt, javult kedélyállapotot, megnövekedett szexuális teljesítményt hozhat, hanem arra is részletesen ki fogunk térni, hogy a rák elleni kutatások mostanában ünnepelt csodafegyverként tekintenek rá!