Mi az igazság a szójáról? Együk vagy kerüljük?

Valóban a szója rossz proteinnek számít?

A szója kérdése újra meg újra felbukkan, főleg mivel sokkal több a vegan sportoló manapság, mint mondjuk ezelőtt 20 éve. A 90-es évekig az volt a nézet, hogy a szója csak nőknek hatékony. Ezzel szemben a férfiaknak egész egyszerűen nem javasolják az ösztrogénikus mellékhatások miatt, miközben a nőknél több esetben is éppen ellenkezőleg: számos pozitív hatása van.


Mostani cikkünkben - amennyire lehet - csak objektíven beszélünk a szójafehérje szedésének hatásiról.

Ha megkérdezzük a környezetünkben a súlyzókkal edzőket a szója hatásáról, akkor a gyakorlatban nagyon sok egymásnak ellentmondó véleményt kapnak. Ismerünk olyat aki évek óta csak szója fehérjén olyan nagy és szálkás, hogy mindenki azt kérdezgeti „mit kokszolsz?”.

Megint mások meg arról számolnak be, hogy a szójafehérje szedése miatt elkezdtek indokolatlanul sok vizet megkötni, és igazából az izomépítő hatása is alulmaradt a várnál. 


Mit tegyen ilyenkor az ember, hogy eldöntse neki vajon működne-e?

Amikor véletlenszerűen felütjük a legnagyobb online forrását a különféle orvosi kutatásoknak, a PubMed-et, akkor a szójáról nagyon felemás a megítélés még a kutatók körében is.

Olvashattunk már arról, hogy készült olyan kutatás, ami alapján napi 25 g szója fehérje fogyasztása naponta csökkenti az LDL koleszterint, sőt olyat is, amiben azt taglalták, hogy a szója protein képes arra, hogy az anabolikus hatást serkentse, és a zsírégetést támogatja. 

Ugyanakkor jelent meg olyan is, amiben azt taglalták, hogy a szójafehérjével táplált kísérleti állatoknál a tesztoszteron mennyisége mérhetően romlott a bevitt szója arányában - egy 2001-es cikk szerint.

Valószínűleg ennél a pontnál fogalmazódik meg benned is a kérdés: „Most a szója fehérje akkor maga a gonosz (férfiaknak) vagy éppen ellenkezőleg, csak túl sok a téves információ róla ami közszájon terjed?”

Mi nem kívánunk igazságot tenni egy több évtizede húzódó vitában, ezért nagyon óvatosan szeretnénk véleményt nyilvánítani a dologban, csak annyit javaslunk, hogy amíg nem döntik el egyértelműen gyakorlatban igazoltan, hogy nincsen semmilyen negatív mellékhatása a férfiak hormon egyensúlyára, addig inkább hagyatkozzunk az egyéni tapasztalatra.

Kezdetnek inkább vegyünk egy kisebb kiszerelésű szójafehérjét, és teszteljük tapasztalunk-e bármilyen mellékhatást.

Ha szerencsések vagytok, akkor Ti azok közé tartoztok, akikre semmilyen nem kívánt hatással nincs. Ebben az esetben boldog lehetsz, mert a szójafehérjék általában olcsóbbak, mint a többi típusú protein.


Alapvetően több a negatív vélemény a szója használatáról férfiak tekintetében, viszont a nőknél kifejezetten javasolt mint azt említettük a bevezetőben is.

Ennek hátterében az áll, hogy a hölgyek amellett, hogy kapnak egy viszonylag olcsóbb, de jól hasznosuló fehérjét, ezen felül az izoflavonok hatással vannak a daganatos betegségek megelőzésében (pl. a szóját rendszeresen fogyasztó nőknél egyértelműen kisebb a mellrák esélye egy 2011-es tanulmány alapján). Továbbá szintén bizonyított, hogy a csontritkulás is lényegesen alacsonyabb százalékban jelenik meg azoknál a nőknél, akik rendszeresen szójafehérjét visznek be.

Ezen felül mindkét nemnél mértek vérnyomás csökkenést, naponta 25 gramm szójafehérje szedése alatt már rövidtávon is. Emiatt akiknek magas a vérnyomása érdemes megpróbálni a szója használatát!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

Akkor nézzük, hogy a számunkra fontos fehérje miben található meg.

Itt főképp olyan ételeket említenék, melyek kitűnő fehérjeforrásoknak számítanak, és amikből bátran lehet csemegézni a napi fehérjebevitelünk érdekében.

szoja_feherje.jpg

A szójafehérje

A proteinporok piacán az állati eredetű készítmények mellett kitűnő alternatívát kínál egy növényi alapú szójafehérje. Nőknek, vegáknak, főképp diétánál remek és relatív olcsó választás!

fehrje_032_3.jpg

Fehérjeforrások versenye!

Alábbiakban azt nézzük meg, hogy a leggyakoribb fehérje forrásokat hogyan csoportosítjuk, és közülük melyik, milyen arányban tartalmazza az aminosavakat... azaz vajon melyik a legjobb fehérjeforrás?

vega_sportolo_02.jpg

Honnan a csudából szerezzen egy vega sportoló fehérjét?

Ha a vegák azon táborát erősíted, akik minden állati eredetű ételt elhagytak, akkor bizony joggal merülhet fel a kérdés: vajon van-e remény a számodra az izomépítés és a teljesítményfokozás hatékony mezejére lépni? És ha igen, mégis hogy?

vega03.jpg

Miképp lehet teljeskörű és egészséges az étrended vegaként?

Milyen tápanyagokat kell esetlegesen pótolnod akkor, ha teljesen elhagyod az állati eredetű fehérjét? Fontos cikk minden vega olvasónak!

hajdina05_1.jpg

1500 kalóriás diétás étrend - vegáknak

A legtöbb diéta erősen hús-alapon nyugszik, így a vegáknak mindig sokszor nagyobb gond követni egy-egy étrendet. Most jöjjön nekik egy alapprogram, ami az egyik legnépszerűbb: 1500 kalóriás napi étrend.