Mi áll a fogyásod útjában? - Zsíros mítoszok: 2. rész

Folytatva a múltkori írásunkat, íme néhány újabb megcáfolt mítosz a zsírvesztésről és a szálkásításról. Reméljük ezúttal is sikerül sokakban felgyújtani azt a bizonyos szikrát, és merni másképpen gondolkozni, mint azt a teremben beléd verték!

Ehetsz amit csak akarsz, amíg a kalória egyensúlyt megtartod!

Nos ez a kijelentés részben igaz, részben nem. Az igazság az, hogy napi szinten valóban van egy alapanyagcserénk, ami ugye abból állna, hogy teljesen nyugalomban, szobahőmérsékleten lélegzünk és nagyjából egy ceruzát sem emelünk fel. Erre jön rá minden olyan egyéb tényező, mint például a mozgás, a külső hőmérséklet változása, vagy akár csak a stressz. Ezek a tényezők egytől egyik igyekeznek megbontani a homeosztázist, és a szervezetnek ennek visszaállítására bizony energiára van szüksége!

Na most akkor vegyük az alapvető kalória értékkel bíró tápanyagokat: a zsírokat, a fehérjéket és  a szénhidrátot. Mindegyik más energiát ad le, amikor elég, sőt mint azt már tudjuk más jellegű hormonális hatásra vagy éppen más terhelésre a szervezet szereti megválogatni melyiket szeretné jobban használni. Emiatt más életmód más tápanyagszükségletet igényel, és emiatt van az, hogy különféle sportolókhoz különféle étrend dukál.

Még csak az sem mindegy, hogy adott tápanyagon belül milyet viszünk be. Most nem a gyors és lassú felszívódású cukrokra gondolunk elsősorban, hanem a fehérjék összetétele sem mindegy. Más aminosav-láncokól állna, és különféle fehérjék különféle módon hatnak a fehérje szintézisre.

Volt egy érdekes tanulmány: egy 10 hetes programban a kizárólag tejsavó proteint fogyasztó testépítők átlagosan 5 kg tömeget növeltek, amiből 1,5 kg volt a zsír. Ezzel szemben az a csoport, aki csak kazeint fogyasztott ők mindössze 0,8 kg tiszta izmot szedtek fel és mellé 0,2 kg zsírt.

A táplálkozásnál tehát annak kellene lenni az alapgondolatnak, hogy a minőséget kellene preferálni és nem a mennyiséget.

Szálkásításkor nem szabad nagy súlyokat emelni, mert az tömeget növel és amúgy is károsak!

Ez a kijelentés egészen egyszerűen nem állja meg a helyét. Az alapgyakorlatok - mint a guggolás, felhúzás, vállból nyomás - sokkal több ízületet, ezáltal izmot dolgoztatnak meg. Továbbá - szemben a gépekkel - aktívan részt vesznek a mozdulatokban a stabilizátor izmok. Tehát a befektetett energia mennyisége sokkal nagyobb, mint a gépes izolációknál.

Műszeresen mérve megállapították, hogy a szabad súlyos guggolásnál az izomaktivitás 34%-al volt nagyobb a combban, mint lábtolásnál.

Hogy a felhúzás károsítaná a gerincet? Nevetséges. Az emelés az ember egyik alapvető mozdulata. Egyszerűen csak gondol bele abba, hogy a mindennapi életbe hányszor kell végrehajtanod. Mit érhetsz el tehát az alapgyakorlatok hangsúlyozásával?Éppen az ellenkezőjét amit állítnak: stabil és teherbíró testet, egészséges gerincet.

A másik kérdés szálkásításkor szabad-e "tömegnövelő" gyakorlatokat végezni. A válasz nincs olyan, hogy tömegnövelő gyakorlat. A tömegnövelés kulcsa az ismétléstartományokban, a használt súlyokban és figyelj!!!!.... 80%-ban az étkezésben keresendő. Ha olyan egyszerű lenne óriásira nőni ezektől, akkor a terembe járók mind úgy néznének ki, mint a magazinok bálványai!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Igen jó, lényegre törő írás. (Ráadásul nincs teletömködve tukmálós hirdetésekkel sem.)
Pintér Tibi | 2014-07-03 07:23:10

Kapcsolódó cikkek

alfa_kardio0.jpg

Tapossunk ki egy új utat a zsírégető edzések útvesztőjében.

Minden erőnket összeszedve hozzuk ki az edzéseinkből is a maximumot a leghatékonyabb testzsír csökkentésért cserébe.

edzs_kis_sllyal_04_1.jpg

A válasz az örök kérdésre: Hogyan lehet kockás hasizmom?

Reméljük ezúttal sikeresen kivesézzük a témát: íme az egyetlen, igaz út, ami a kockás hashoz elvezet! 7 lépés teljesítésével akár Te is eljuthatsz a vágyott formáig!

sprint_04.jpg

Hivatalosan is jobb a sprint, mint a kocogás!

A legfrissebb ilyen kutatás most, szeptember 5-én került leközlésre Dr. Stuart Gary által, amiben ismét bebizonyították klinikai körülmények között, hogy a nagy intenzitású kardió hatékonyabb és egészségesebb!

kardio_07.jpg

Utolsó esély a kardió edzésnek!

A kardió szívás. De szerencsére manapság újabb ötletes edzéstrendek jelentek meg, amikkel most már egész baráti viszonyban át lehet vészelni a kardió napokat.

Inger-gazdag(abb) kardió edzés!

"Felejtsd el a futást! Végezz változatos kardió edzéseket úgy, hogy szinte egy métert sem kell megtenned, sőt a kardió gépparkot és az aerobik órák gyönyöreit is elkerülheted!"

kredzs_01.jpg

Szálkásító programok - kisokos: Köredzés és HIIT

Mostani írásunkban a két legdivatosabb és legszélesebb körben használt zsírégető módszer mellett sorakoztatunk fel érveket-ellenérveket!

szlkst_programok_03.jpg

Szálkásító programok - kisokos: Komplexek és hagyományos kardió

Folytatjuk a szálkásító programok bemutatását! Ezek közül jön egy kevésbé ismert módszer is, mely a zsírégetésen túl a kondidat is remekül fejleszti!

has01_1.jpg

Zsírégetőt, de melyiket?

Reméljük ezzel az írással rendbe rakjuk egy kicsit a zsírégető kérdéseket, és alkalomadtán Te is ki tudod választani a hozzád leginkább passzoló terméket.

gyorsan_fogyni_03.jpg

Gyorsan fogyni veszélyes!

A gyors súlyvesztés nagyon kecsegtető, ugyanakkor olyan mellékhatásokat tartogathat, amivel talán nem is számolnánk. Ismerd meg a villám-testsúlyvesztés legkomolyabb hátulütőit!

nyri_kardi_05.jpg

Nyári kardió edzés a szabadban

Mostani írásunkban arról beszélünk, hogy miképpen lehet a klasszikus kis intenzitású állóképességi edzést ötvözni a HIIT-vel, és miért érdemes a terepen futni - a sík aszfalt helyett!

zsiros_mitoszok_010.jpg

Mi áll a fogyásod útjában? - Zsíros mítoszok: 2. rész

Íme néhány újabb megcáfolt mítosz a zsírvesztésről és a szálkásításról. Reméljük ezúttal is sikerül sokakban felgyújtani azt a bizonyos szikrát, és merni másképpen gondolkozni, mint AHOGY azt a teremben beléd verték!

dita_021.jpg

Miért nem sikerült még mindig lefogynom?

Íme pár tipp, amivel felgyorsíthatod a fogyást, illetve talán megleled annak az okát, hogy eddig miért nem volt oly sikeres a diétád.

kredzs_02_1.jpg

Három érv a HIITetlenkedőknek!

Három nyomós érvvel megmutatjuk, miért jársz jobban a magas intenzitású edzéssel a sima kardió helyett!

a_vgs_jtszma_03.jpg

Végső játszma: gyakorlatok a maximális zsírpusztításhoz!

Aki szálkásodni akar, az most súlyzózás után (még) nem a proteinért robog, hanem előtte végigtol egy tisztességes, izzasztó, anyagcserét (és gyomortartalmat) felkavaró 5-10 perces végjátékot. Ebben a részben megmutatjuk, hogy is fest ez a gyakorlatban!

vgs_jtszma_02.jpg

Végső játszma: 12 hetes edzésterv a zsírpusztításhoz

Egy nagyon kemény, haladó szintű, 12 hetes edzésterv következik, mellyel mindenkinek esélye nyílhat arra, hogy az utolsó, oldalán-hasán-hátsóján jó ideje tornyosuló zsírréteggel leszámolhasson!