Mi a különbség izomtömeg növelés és izomtömeg növelés között?

Első lépésként bonyolítsuk az izomrostokkal a történetet.

Az edzésterv ismertetésekor sokak megdöbbenésére, más intenzitású programot állítottam össze mint ami megszokott. A sztenderdnek nevezhető body building edzéshez képest nehezebb súlyokkal (úgy értem ha egy súlyt ki tudsz nyomi 8-10 ismétlésben, akkor az közel sem annyira lehet nehéz), illetve alacsonyabb ismétlésszámokat írtam, az edzés végén pedig gyorsan végrehajtott saját testsúlyos gyakorlatokat, amelyek szintén ritkábban a használatosak.

Hiszed vagy sem, bár az edzés sokak rutinjánál rövidebb időben, mégis nagyobb az intenzitás. A következőkben röviden szeretném megindokolni miért cselekedtem ilyen eretnek módon.

Ehhez nagyon alap szinten bele kell mennünk kicsit a terhelés élettanába, megismerni kicsit hogyan változik az izom szerkezete edzés hatására. Nagyon lebutítva: az edzést követő pihenés alatt az izomzat struktúrája megváltozik; ha a terhelés és pihenés megfelelő arányban van akkor növekszik az izomtömeg. Ezt tovább bonyolítja azonban, hogy az emberi szervezetben többféle izomrost van: alapvetően két fajta, lassú és gyors típusú (sőt ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor ez utóbbin belül még két fajtát különböztetünk meg), amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A gyors típus alapvetően nagy erejű összehúzódásokra képes, viszont hamar elfárad, a másik típus hosszan tartó erőkifejtésre képes, de kisebb intenzitással. Ez a két fajta izomrost az emberben néhány állatfajjal szemben csak keverten található meg.

Pontosan csak biopsziával határozható meg az arány (amikor kivesznek egy rostot a combodból, ez egy nagyon kellemetlen véres beavatkozás, nem ajánlom senkinek hogy a cikk olvasása után rohanjon egy sportorvoshoz, hogy vegyen mintát az izomszövetéből), de azért van egy-két olyan módszer amivel következtethetünk a rost összetételre. Van egy viszonylag kevéssé ismert, de régi trükk az edzőknél, hogy azt mondják a tanítványnak végezzen helyből magasugrást, amilyen magasra csak tud. Azonban valójában nem azt nézik meg, milyen magasra ugrik, hanem, hogy hogyan készül neki az ugrásnak. Egy túlnyomó részt lassú izomrostokkal rendelkező atléta egész lassan fogja berogyasztani a térdét és nagyon mélyre megy le, ellenben egy túlnyomó részt gyors rostokkal rendelkező éppen csak 45 fokig hajlik majd be térdben, és nagyon gyorsan. Ez természetesen nem egy teljesen biztos teszt, de jó irányadó edzőknek.

Akinek túlnyomó részt gyors (vagy világos, nevezik még fehérnek is) rostjai vannak, az nagyon jól reagál majd a maximál közeli súlyokkal végzett edzésre, 1-3 ismétlés tartományban nagyon gyorsan fejlődik. Egy túlnyomó részt lassú (vagy sötét, esetleg vörös néhány szakirodalomban) rostokkal rendelkező azonban elsősorban magasabb ismétléstartományban közepes súlyokkal lesz igazán jól fejlődőképes. Viszont egy túlnyomórészt vörös rostösszetételű sportoló izomereje alulmarad általában egy gyors rostokkal rendelkező kollégájától. Kárpótolja viszont őket a jobb regenerációs és állóképesség, illetve, hogy mivel a vörös rostok leginkább zsírokból táplálkoznak, sokkal könnyebben lesznek képesek lefaragni a testzsírból. A rost összetételünk velünk született, genetikai hátizsákunkban hordjuk, bár tény, hogy edzés hatására a rostok mérete meg tud változni, ezáltal egy túlnyomórészt gyors rostokkal rendelkező sportoló erő-állóképessége is növelhető, csakúgy mint egy lassú rostokkal rendelkező maximális ereje. Azonban minden esetben az edzés minősége határozza ezt meg.

Gil / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

44_3.jpg

Folytassuk amibe belekezdtünk - Mi a különbség izomtömeg növelés és izomtömeg növelés között 2.0?

Miért is lesznek hatékonyabbak az alacsonyabb ismétlések és nagyobb súlyok?

kezd_hibk_02_2.jpg

Növekedési hormon fokozás gyorstalpaló.

Szeretnénk most bemutatni az egyik nagyon közismert anabolikus hormonunkat: az emberi növekedési hormont: miért népszerű és miképp lehet természetes módon fokozni a termelését?

ems_1.jpg

Elektromos izomstimuláció

orosz_komplex_04.jpg

Az orosz komplex - edzésmódszerek

Olyan komplex gyakorlatsorokat mutatunk, melyek segítenek abban, hogy a megszerzett izom-masszát a lehető leggyorsabb idő alatt mozgásba is hozzuk.

bizhatunke_a_testunk_puszta_erejeben_01.jpg

Bízhatunk-e a testünk puszta erejében?

A saját testsúlyos gyakorlatok vajon tényleg hatékonyak izom és erőnövelésre? Talán igen... ha megfelelő módszerekkel és ismeretekkel állsz neki!

ernvels_02.jpg

Tudtad, hogy főképp nem is az izmaidat edzed?

Most olyan dolgokat mesélünk az erőről, az edzésről és a saját testedről, amiről lefogadunk, hogy még biztos nem hallottál!

genetika_03.jpg

Testünk börtönében: mi az, amin a genetika miatt nem tudunk változtatni?

Sokan akarnak kitörni a genetika markából - de sajnos van néhány olyan tényező, amin nem tudunk változtatni. Nézzük meg, melyek ezek, és hol is lehetnek a határaink!

edzs_kis_sllyal_02.jpg

Kisebb súlyokat emelve is fejlődhetsz?

Vajon kisebb súlyokat mozgatva is lehetőségünk nyílik kikészíteni magunkat? Egyáltalán van-e értelme ennek a módszernek, és ha igen, akkor milyen esetekben érdemes alkalmazni? Most megadjuk ezekre a választ!