Melyik módszertől lesznek jobb kondicionális képességeid?

Erőemelő vagy a súlyemelő stílusú edzés hatékonyabb erősportolóknak?

Arról már több szakértő és edző cikkezett, hogy a tisztán bodybuilding jellegű edzés nem igazán az, amit mondjuk egy kézilabdázó, egy rugbys vagy éppen egy súlylökő keres. A főképp a hypetrófiát megcélzó edzés helyett az erő és robbanékonyság fejlesztésére alkalmasabb lehet akár a súlyemelő gyakorlatok, akár az erőemelő alaptechnikák beiktatása. Ez eddig tiszta sor, de melyik? Kis kutatásunk után érdekes eredményekre bukkantunk. Lássuk, mit mond erről ez edzéselmélet jelenleg!

A címben szereplő vita nagyon régi, és nem célunk igazságot tenni benne, viszont kétség kívül mindkét stílusú edzésmódszernek ott van a helye, még akkor is, ha nem ez a fő sportod, és a súlyzózós edzést csak erőnlét fejlesztésre használod. Nem csak a sportolókat és edzőket érdekelte ez a téma, hanem egy nagyon átfogó kutatás is született róla. 

Hoffman (nem ez nem az aki az LSD-ét is felfedezte : ) ) és munkatársai 2004-ben a még nem profi, de magas szinten játszó  (kb. olyan srácokra kell gondolni, akik NFL trieoutokra járnak) amerikai focistái közt végzett egy egészen átfogó kísérletet.

A csoportot egészen pontosan az NCAA 3-ad osztályába tartozó fiatalokból válogatták össze, átlagosan 19 éves, 178 cm magas és 91 kg átlagos súlyú srácokból.
A kísérlet során 15 héten keresztül edzettek heti 4 alkalommal. Az első 5 héten a programjuk megegyezett és általános erő- és izomtömeg növelő edzéseket végeztek - majd ezután váltak szét és értelemszerűen a csapat egyik fele súlyemelő edzők irányítása alatt, a csapat másik fele meg erőemeléssel készült az off-season alatt.

Az OL-csoport (az angol rövidítés után az olimpiai súlyemelő, a későbbiekben így hivatkozunk rá) gyakorlatait jellemzően olyan gyakorlatok adták, mint az elől tartott rudas guggolás, lökés és szakítás variációk, magasra húzások... A súlyemelő edzők szabad kezet kaptak, hogy teljesen úgy dolgozzanak a fiúkkal, mint egy olyannal, akinek a súlyemelés a fő sportága.

A PL-csoport (szintén az angol elnevezés alapján a rövidítés) ezzel szemben a három verseny erőemelő gyakorlatra helyezte a fókuszt. Ez a csoport sokkal több kiegészítő gyakorlatot használt, mint az OL csoport.

Az igazság pillanata: azaz a 15 hetes program után lássuk az eredményt…! Mivel amerikai focistákról van szó, ezért a standard NFL-ben is használt tesztek, mint a 40 yardos sprint egészítették ki néhány egyéb mutatóval.

Testsúly változás:

OL: +0,8%
PL: +0,3%

1RM fekvenyomás:

OL: +4,4%
PL: +9,6%

1RM guggolás:

OL: +12,9%
PL: +12,8%

40 yard sprint:

OL: -0,07 sec
PL: -0,04 sec

T-Drill (az "agility teszt" amerikai focisoknál):

OL: -0,15 sec
PL: -0,19 sec

Helyből magasugrás (súlypont emelkedés):

OL: +15,4%
PL: +1,2%

Helyből magasugrás (a mozgási energia watt-ban mérve):

OL: +8,2%
PL: +16,2%

A végeredmény számunkra is igen meglepő volt. Természetesen nem volt meglepő, hogy a guggolás vagy éppen a fekve nyomás - amik kvázi sportág specifikus gyakorlatok - ott az eredmény az erőemelésnél lesz jobb. Viszont az, hogy a mozgékonysági tesztek is javultak az PL-től az igazán figyelemre méltó.

Azonban a teszt nyilván nem tett igazságot, hogy egyértelműen melyik a jobb - viszont tökéletesen prezentálja, hogy mennyire hatékony a maximális erő fejlesztése a gyorsaságra is!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

kondicionalas_08.jpg

A kondíció javítása: a csupasz alapok

A tettek embere vagy? A legegyszerűbb utasítások ahhoz, hogy erős legyél, ugyanakkor szikár és izmos. Semmi mellébeszélés, csak a tények!

kondiciofejleszto_01.jpg

Kondíciófejlesztő sokk-tréning

Ha szeretnéd növelni az állóképességedet, hatékonyabbá tenni a zsírégetést, vagy egyszerűen csak kedveled a bizarr edzésmódszereket, akkor gyere és énekeld velünk: "Tabatááázni élvezet..."

metcon_020.jpg

A metabolikus kondicionálás a gyakorlatban

metcon, metabolikus kondicionálás, crossfit, kardió, zsírégetés, anaerob állóképesség, állóképesség, metabolikus edzés

tomegnoveles_sulyemelo_gyakorlatokkal_03jpg.jpg

Tömegnövelés súlyemelő gyakorlatokkal... mégis miképp lehetséges?

A súlyemelők nemcsak pokolian erősek, de igen izmosak is. A súlyemelő edzésterv viszont mégis eltér a megszokott "testépítős" metódustól... így nézzük meg, mi az, amit a súlyemelőktől tanulhatunk a szikárabb fizikum eléréséhez!

kondifejleszts_04.jpg

12 hetes kondíciófejlesztő edzésterv

Most itt egy remek kondíció alaphoz vezető utat mutatok, ahol hétről hétre növelve az intenzitás, Te is megalapozhatod az állóképességedet a további szadista, minden testnyíláson levegő után kapkodó edzésmetódusokhoz.

lapos_has_03_2.jpg

Szálkásodj és fejleszd a kondíciód a HIIT erejével!

Mutatunk valamit, ami segíteni fog a szálkás, száraz izomtömeg elérésében és a kondíciód gyors fejlesztésében: a HIT... vagyis a HIIT.