Melyik a legjobb edzés előtti kiegészítő, ami nem stimuláns?

...a válasz: a béta-alanin!

"Mi a legjobb edzés előtti kiegészítő, ami nem stimuláns?" - hangzott el a kérdés nemrégiben egyik ismerősömtől. Ekkor kezdtem el agyalni, mert a kérdésre kapásból nehéz rávágni bármit is, ami valóban helytálló. Talán egy komolyabb utánajárást is megérdemelne a téma, emiatt jött az ötlet, hogy akár írni is lehetne róla. A választás egy olyan formulára esett, amit nagy valószínűséggel még csak nem is próbáltál szedni, nemhogy az állandó tartozéka lenne a ez edzés előtti stacked-nek. Lássuk, mit hoz nekünk a béta-alanin!

Sokan vannak úgy vele, hogy az edzés előtti stimulánsoktól óvakodnak, ezért nem is szedik a legtöbb pre-workout kiegészítőt - főleg a taurin, koffein és egyéb vegyületek azok, amik miatt néhányan ódzkodnak ezektől. Azonban a Nitrogén-monoxid serkentők hatása edzés előtt vitathatatlanul jó választás volna. Mit lehet tenni? A megoldás a béta-alanin szedése - önmagában!

A legtöbb edzés előtti kiegészítő, alapból tartalmazza ezt a nem esszenciális aminosavat. Ennek az oka, hogy a béta-alanin kimutathatóan megnöveli egy rövid ideig az izom erő-állóképességét.

Ahogy említettük a béta-alanin úgynevezett non-esszenciális aminosav, azaz a szervezet képes arra, hogy előállítsa (egész pontosan a májunk termeli). Egyébként a természetes forrása lehet a marhahús leginkább.

A béta-alanin - akár a szervezetben termelődik, akár külső forrásból visszük be - hisztidinnel kombinálódik és alkot egy dipeptidet, név szerint a Karnozint. Mi a különleges ebben a dipeptidben? A karnozin sajátos tulajdonsága, hogy hatására az izomban megnövekszik a hidrogén ion tároló kapacitás, aminek következtében a savasodás az edzés alatt kevéssé fog jelentkezni!

Vagyis az edzések hosszabbak és keményebbek tudnak lenni. A nagyobb volumen pedig azt jelenti több inger az izom stimulációra. A hasznosan töltött "túlóra" az edzőteremben, pedig ha megfelelő regenerációval és étkezéssel van megtámogatva, akkor egyenes út a növekedéshez.

Hivatalosan megjelent kutatás, ami először bizonyította be, hogy a béta-alanin működik, az 2008-ban jelent meg először. Ekkor sikerült bebizonyítani amerikai sportorvosoknak, hogy 30 napon át szedve, 4 gramm béta-alanin átlagosan 25%-al jobb állóképességet biztosított a csapatnak az alsótest edzéseknek szemben - a semmit nem szedő és a placebót kapókkal.

Másik kísérlet frissebb, egész pontosan 2012-ben készült és került publikálásra. Angliában (ezek nem azok a híres brit tudósok a TV shop reklámból ha-ha) amatőr versenyző ökölvívókat teszteltek, és a béta-alanint kapó öklözők, tovább tudták tartani az ütőerejüket több menet kemény sparring után is!


Mennyit szedj?

Legkevesebb dózis, amit érdemes szedni, az napi 1,5 gramm. De ez tényleg a legalja! Ha eredményeket akarsz, akkor valahol 2,4 és 4 gramm között javasolják (4 grammra csak a nehézsúlyúaknak, mondjuk egy mázsa felett) az edzést megelőzően 30-60 perccel! Egy-egy kúra simán lehet akár 10-12 hetes is.

Igazából nincs ellenjavallat a folyamatosa szedésre, legfeljebb az, hogy a szervezet nem nagyon fog már a kisebb adagokra. Ellenben ha 4-6 hetes szüneteket iktatunk be újból működik már kisebb adagokban is!

Szóval: aki stimulánsmentesen akarja egy kicsit megdobni a teljesítményét, kitolva a fáradságot és keményebb edzéseket maga mögött hagyva... annak béta-alaninra fel!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények