Szeretem a hazám
Kosaram0
kedvenceim
Fitbuilder profilom
(Belépek | Regisztrálok)
20.000 FT FELETT  INGYENES SZÁLLÍTÁS
info@sportnutrition.hu (0-24)  |  +36 20/486-6573 (9:00-17:00)  |  Shop info

Mekkora izomzatot tud egy nő építeni valójában?

Tényleg képtelenek a nők izomtömeg növelésre?

Örökös és visszatérő vitatéma a nők és súlyzós edzés. Mostanában ez különösen aktuális, hiszen egyre divatosabbak a "strong is the new skinny" - és ehhez hasonló póló feliratok az izmos lányok képei mellett. Ezzel ellentétben van egy másik tábor, mely továbbra is retteg attól, hogy férfias alakja lesz a súlyzós edzéstől. Emiatt a kérdés teljesen jogosan merül fel: mekkora izmokat tud egy nő építeni természetesen, szteroidok nélkül? Mi az igazság? A hölgyeknél is úgy van, hogy aki kicsit izmosabb, arra egyből rásütjük "ő is tuti kokszol?". Lássuk a genetikai korlátait a nők izomtömeg növelésének!

Minden nő, aki egyszer leguggolt a saját testsúlyával az már úgy néz ki, mint valami képregény szereplő? NEM!!! Aki kicsit is járatos az edzésben, vagy inkább az edzés élettanában az tudja a nőkben a tesztoszteron koncentráció körülbelül 1/15-e annak, amit egy egészséges 25-35 közti férfiban mérhetünk. Általában ezzel szokták magyarázni, hogy mivel a fő anabolikus hormon ilyen alacsony mennyiségben van jelen, ezért nem tudnak a nők akkora izomtömeget építeni, mint a férfiak.

A fenti tényen elindulva, vajon mekkora potenciál van a hölgyekben, ha egyszer a tesztoszteron szintjük durván 7%-a annak, ami egy férfiben van? Tényleg ez az alacsony androgén koncentráció elég ahhoz, hogy kiérdemeljék a "gyengébbik nem" jelzőt - legalábbis az edzés tekintetében?

A választ keresendő több kutatás is készült világszerte, és az eredmény valójában az lett, hogy a nők legalább olyan mértékben reagálnak a súlyzós edzésre, mint a férfiak, sőt gyakran jobbak - viszont az eredmény sokszor azért nem olyan látványos, mert eleve sokkal kisebb izomtömegből kezdenek el építkezni. Vagyis arányait tekintve a nők éppen úgy reagálnak az edzésre, mint a férfiak, csak nekik az izomtömegük alapvetően kisebb, ezért a folyamat, hogy a férfiakat beérjék/megelőzzék az egy hosszabb és keservesebb időtáv.

Mielőtt legyintenél, hogy ez megint csak valami elméleti dolog, akkor javasoljuk, hogy azonos sportágakon belül hasonlítsd össze a női és férfi elitet (akár most az olimpiai közvetítéseken) az izomszázalékot tekintve. A férfi és női élsportolóknál olyan sportágakban ahol a súlyzós edzés esszenciális - mint például az atlétika - ott a különbség az izomtömegben arányait nézve már elenyésző.

Való igaz, hogy a nők testzsírja magasabb: az optimális hormon szint fenntartásához a nőknek körülbelül 12%-os testzsír kell, a férfiaknak elég a 3%. Emiatt fordul elő gyakran női élsportolóknál, hogy teljesen felborul a hormon háztartásuk bizonyos testzsír százalék alatt. Viszont ettől eltekintve nem lehetetlen, hogy elérjék a férfiakénál alacsonyabb testzsírt és a férfiakat megszégyenítő izomtömeg százalékot.

Na és mi a helyzet az erővel?

A legtöbb nő alábecsüli magát erő szempontból, de legalábbis alábecsüli, hogy milyen eredményeket volna képes elérni erőben! Egy híres kísérlet során, több mint 40 éve vizsgálták meg, hogy miképp hat a szteroid a nőkre. 1972-ben - a "hőskorban" - megnézték az USA-ban, hogy mi történik 15 amatőr sportolónőnél, ha heti 70 mg Dianabolt kapnak 6 héten át. Valójában amúgy a csoport fele csak placebo-t kapott. Az eredmény meglepő volt: mindenki ereje nőt, átlagosan 21%-kal javultak a maximális erőt megcélzó gyakorlatok. Viszont ne felejtsük el, hogy a csapat fele csak cukorkát kapott, pusztán az agya elhitte valódi tesztoszteron tablettákat szed…

Az ösztrogén annyira rossz a nőknek?

Van még egy olyan tényező, amit egyfajta gátként aposztrofálnak: és ez az ösztrogéntermelés. Azt ismeri mindenki, hogy az ösztrogén hatására több vizet és zsírt raktároz a szervezet. Viszont amik kevésbé köztudottak:

•    Az ösztrogének hatására kisebb a csont és szalagsérülés esélye
•    Az ösztrogén erősen anti-katabolikus hatású
•    Az ösztrogén serkenti a metabolizmust és javítja a regenerációt

Ez a három tulajdonság máris sokkal jobb színben tünteti fel az ösztrogéneket, ugye? A nők magasabb ösztrogénszintje miatt hamarabb regenerálódnak az edzésből. Könnyebben veszik az újbóli túlterhelést, és nagyobb volumenű edzéseket bírnak ki. Ergo nagy volumenű edzést (ami az izomtömeg növelés egyik alappillére) is könnyebben viselnek!

Konklúzió

El kellene engedni azt az idejét múlt és soviniszta nézetet, hogy a nők másodrendűek edzés szempontból. Éppen annyit tud egy hölgy is profitálni a súlyzós edzésből, mint egy férfi. Az egyetlen, ami valóban igaz, hogy hátrányból indulnak: alapvetően kisebb izomtömeg, de szerencsére éppen emiatt nem fognak egyik napról a másikra hatalmasra nőni és vagy maszkulinak lenni!

Gil / FitBuilder TEAM

Kérdések, Vélemények
 Megjelenhet a nevem a kérdés mellett
Kapcsolódó cikkek
4 hetes haladó farizom program nőknek - 1.rész: Maximalizáld a farizom munkát!

A legtöbb csaj egyértelműen jó feneket szeretne elsősorban, minden más csak ezután jön: még a hírhedt "belső comb" és "kockahas" is csak dobogósak a fenék után. Úgy gondoltuk, hogy ideje egy olyan programnak, ami kellően hatékony!

Tévhitek és igazságok a női melledzés kapcsán

A csajok és a súlyzós edzés kapcsolata mindig is amolyan "urban legends" témákkal teli világ volt. Az egyik ilyen terület a női melledzés kapcsán szokott szárnyra kapni. Nézzünk meg pár tévhitet, melyek olvasása után Neked is megváltozhat a melledzésről kialakult viszonyod.

Tévhitek a női fenék-formálásról

Megnézzük most a legnagyobb tévhiteket a női farizom edzésében, aztán pedig azt is, hogy miképp tudsz megszabadulni a lapos, palacsinta popsidtól!

Női proteinek... egy kis figyelmesség vagy csak átverés?

Vajon kell-e a nőknek külön protein? Jobban járnak a rózsaszín ködbe (azaz csomagolásba) rejtett fehérjékkel, vagy pont ellenkezőleg... átverés az egész?

Izomtömeg növelő edzésterv - csajoknak

A női test nem érdemli meg, hogy csak diétára és kardió edzésre legyen ítélve, így összeállítottunk egy edzéstervet, ahol elsősorban az izomtömeg növelésre fogunk fókuszálni!

Csajok és a rettegett táplálékkiegészítők

Jöjjön egy csajosabb írás: ismerjük meg a táplálék kiegészítőket női szemmel! Hasznos és objektív infók, hogy Te is eldönthesd, mire van szükséged!

Haladó edzésprogram csajoknak

Ha úgy érzed, hogy az aerobik, a pehelysúlyok és a taposógépek ideje lejárt, és szeretnél idén nyáron végre tökéletes formában mutatni, akkor kövesd az alábbi edzésprogramot!

A nőknek is kell edzés után protein?

A legtöbb helyen az a felállás, hogy a súlyzós edzés után a lányok tesznek inkább még pár büntető kört a futópadon a hatékonyabb eredmények érdekében. Kár, hogy hatékonyabb lenne inkább Nekik is egy fehérjeturmixot inni.

Átmozgató női edzésterv - abszolút kezdőknek!

Még sohasem mozogtál semmit rendszeresen? Akkor itt a helyed! Átmozgató női edzésterv - abszolút kezdőknek.