Megnyílt a világ első fű-barát edzőterme?!

Ön dönt: edz vagy betép (...vagy mindkettőt egyszerre)

Nagyon merész ötlettel állt elő egy amerikai terem: név szerint a Power Plant. A koncepciójuk az, hogy nemcsak nem ítélik el a füvezést, hanem egyenesen javasolják, hogy menj betépve edzeni. Az ötlet kellően formabontó, hogy felhívja a világ figyelmét rá, azonban most mi egy kicsit igyekszünk megvizsgálni a dolognak van-e valóban létjogosultsága.

A terem alapítója Jim Mcapline szerint a fű 18 éves kora óta segít neki, hogy jobban fókuszáljon az edzésre és nem arra használja, hogy elszálljon. A terem reklámfilmje beszél arról, hogy a marihuana segít az állóképesség növelésben, és az edzés-terhelés okozta izomláz redukálásban.

Lássuk igaza van, vagy egyszerűen csak szeret szívni és próbálja ezt jobb színben feltüntetni...

Amire bizonyítottan jó a marihuana és orvosi felügyelet mellett használják is: alternatív fájdalom csillapítás, hányinger csökkentés, hangulat javítás, étvágytalanság ellen. Igazából mára elismerik, hogy a fű az egyik legbiztonságosabb szer, kevésbé káros, mint akár az alkohol. Ugyanakkor a kender olaj fő alkotó elemei a THC (tetra-hyrdocannabinol) és a CBD (cannabiddiol) rajta vannak a dopping listán. Vagyis azok a sportolók, akik azzal játszanak, hogy majd a fű segítségével lazulnak le az edzés után, azok a következő WADA ellenőrzésen bukhatják a versenyzői engedélyüket.

Ahhoz, hogy megismerjük milyen hatása lehet az edzésre, ahhoz beszéljünk kicsit arról mi is történik a szervezetben: a fogyasztása után 3-8 perccel éri el a hatást teljesen, ha szívjuk, illetve 60-90 perc, ha megesszük. A hatása olyan 2-4 órán át tart: vagyis az edzés elejétől a végéig.

Kérdés vajon ad-e valamit hozzá a teljesítményhez, ahogyan a Power Plant terem tulajdonosai állítják...?

Egészen megdöbbentően sok tudományos kutatást találni a neten, hogy, a marihuana mennyire befolyásolja a teljesítményt. Igazából két fő területet vizsgáltak: javítja-e a teljesítményt és segíti-e az izomtömeg növekedését, esetleg használható-e fogyásra.

Az izomtömeg növekedésre gyakorolt hatása sajnos úgy látszik nem a legjobb, ugyanis csökkenti a növekedési hormon kibocsájtást. Ennek oka, hogy leköt olyan receptorokat, amik hatására. Igaz ebben a kísérletben elég magas dózist használtak 210 mg THC-t naponta 2 héten át minden egyes nap. (Mielőtt e-mailt írnátok ez ügyben nem, nem lehet jelentkezni teszt alanynak ilyen kísérletre).

A zsírégető hatása már érdekesebb: gyorsítja a zsírsejtek anyagcseréjét, illetve a rendszeresen szívók inzulin szintje kb. 17%-kal alacsonyabb volt azonos diéta mellett egy 2013-as amerikai cikk alapján. Mielőtt azonban mindenki elkezdene ezerrel tépni és arra hivatkozni szálkásításhoz kell neki, ne felejtsük el az étvágyat extrém módon növeli. Emiatt a fokozott évágy és főleg az édes ételek iránti vágy miatt gyakori a marihauna fogyasztók körében a pocak.

A teljesítményre gyakorolt hatása sem volt túl jó. A sportolók gyakrabban hibáztak, és amikor új technikai elemet tanítottak nekik sokkal tovább tartott, míg azt biztonságosan elsajátították. A kísérletben testsúly kilogrammonként 0,09 mg THC kivonatot kaptak a sportolók. 

Ami viszont szintén pozitív hatása volt, hogy az izomláz az mérhetően enyhébb volt azoknál, akik edzés után szívtak. Illetve az ehhez tartozó markerek a vérben (például  a kreatin-kináz) alacsonyabb volt azoknál. Illetve összességében minden olyan folyamat, ami gyulladásos állapotra utal alacsonyabb volt.

Konklúzió tehát, hogy bár a terem tulajdonosa állítja a fű segít az embereknek fókuszálni, mi és a kutatók is erősen vitatják, hogy az edzés előtti fogyasztása a marhuananak bármilyen pozitív hatással bírna. Szóval a fű-barát edzőterem egy jópofa ötlet, de nem igazán van értelme a jelenlegi állás szerint. Hiszen a valóban bizonyított gyulladáscsökkentő hatása az éppenséggel az edzés utáni fogyasztáshoz köthető és az edzés alattihoz...

A cikket az Index.hu-n megjelent írás adta, amelyet ide kattintva tudtok elérni.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Évek óta így edzem, előtte meg évekig enélkül. Csak alátámasztani tudom azt, amit a terem alapítója ígér ezzel kapcsolat. Persze fű es fű közt óriási a különbség. Nekem kifejezetten csak 2-3 fajta az ami azt hozza amit kell. Es van amelyiktol még edzeni sem lehet.....
2017-03-04 09:23:06

Kapcsolódó cikkek

buli.jpg

Bulizás és az edzés

A legtöbben azért közülünk valljuk be nem szerzetesi életet élnek... de vajon a bulizós viselkedésünk mennyire képes befolyásolni az edzésünk eredményességét?

destszerek_03.jpg

A cukornál is károsabbak lehetnek az édesítőkszerek?!

Az édes életnek megvannak a hátrányai, akkor is, ha csak édesítőszereket használsz. Olvasd el, miért!

alkohol_hatsa_03.jpg

Az alkohol hatása az edzésre

A másnaposság miatt ellógott edzésen túl más negatív hatása is van a péntek esti ivászatnak... többek között a tesztoszteron szinted is kárát láthatja!

dohnyzs_s_az_edzs_02.jpg

Miképp hat a dohányzás az edzésed minőségére?

A dohányzás hatását most egy kicsit más nézőpontból közelítjük meg: megnézzük, hogy miképpen hat a szervezetre a cigizés abban az esetben, ha a tested rendszeres terhelésnek is ki van téve.

tpllkkiegsztk_01.jpg

A táplálékkiegészítők ismeretlenebb oldala

A táplálék kiegészítőkben sokkal több van, mint hinnéd! Soron következő cikkben szeretném bemutatni a kiegészítők eddig talán ismeretlen oldalát és felhasználási aspektusát – mellyel mindenki beláthatja, hogy nemhogy nem károsak, hanem akár az "átlagember" is használhatja!

nikotin_03.jpg

Megdöbbentő jelentés a nikotinról: nikotinos tapasz és rágó - mint stimuláns kiegészítő?

A dohányzás és az edzés összefüggéseiről már írtunk korábban is, most azonban valami egész másról lesz szó, mégpedig arról, hogy a nikotin úgy általában, kis dózisban adagolva (nem a cigivel) igen meglepő hatásokkal van a teljesítményre.