Még egy nagy kedvenc fehérje forrás: a cottage cheese!

Egy normál, épelméjű diétafőképp a fehérjékkel kialakított barátságra épül, ezért fontos minden étkezésünk tartalmazzon megfelelő minőségű fehérjét. A csirkemelleken és a protein porokon túl van még egy remek opció, ami nemcsak finom, variálható, de a lehető legkönnyebben magaddal hordozható! A cottage cheese!

Az egyik legvitatottabb fehérje-forrás tábor a tejtermékeké. Az igazság az, hogy vannak remek fehérjeforrások, melyek magas fehérjetartalom mellett alacsony zsír és szénhidráttal rendelkeznek, így szinte bármilyen testsúlycsökkentő diétába beilleszthetőek. 

A cottage cheese az a tejtermék, ami angol területeken túróként szoktak használni. Kicsit más a mi túrónkhoz képest: más az íze, sűrűbb, joghurtszerű masszából és benne pici gömbölyű darabkákból áll. Natúr, illetve különféle ízesítéssel árulják. A tápértéke a túróhoz hasonló, itt is lehet eltérő zsírtartalommal számolni. A zsírosabbak krémesebbek, lágyabbak.

Átlagos tápérték: 100 g: Fehérje: 13 g Szénhidrát: 4 g Zsír: 3 g

Íme 5 dolog, ami miatt a cottage cheese jó barátja lehet (nemcsak) a sportolóknak!

1. Kiváló minőségű fehérjeforrás, ráadásul kazeinben gazdag. A kazein egy lassan felszívódó fehérjeforrás, így hosszú ideig ellátja a testet a szükséges aminosavakkal – így célszerű főképp akkor fogyasztani, amikor előreláthatólag jó ideig nem tudunk burkolni semmi tápanyagot.

2. Ha nem csak ész nélkül kapkodod le a polcról, akkor találhatsz olyanokat is, melyek kifejezetten alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, így diétánál is hű társad maradhat.

3. Viszonylag olcsón beszerezhető. Némi kutatómunkával, és az akciós újságok ádáz figyelésével olcsó, és jó minőségű fehéjeforráshoz juthatsz.

4. Mivel kis dobozban van, így könnyen magaddal viheted! Ha nincs kánikula, akkor egész szépen átvészel akár egy napot is hűtés nélkül a tatyódban! És ez nem mászik ki, mint a csirkepöri rizzsel!

5. Változatos. Lehet édesen, sósan, főételként vagy desszertként, nyersen önmagában vagy más hozzávalókkal összesütve, a nap minden szakaszában, diétában és tömegnöveléskor is fogyasztani.

Például:
1. Pufi rizzsel, korpovit keksz vagy valamilyen szénhidrátcsökkentett kenyérféle társaságában. Vaj helyett!!!
2. Házilag készített wrap-ba vagy palacsintába csavarva
3. Mártogatósnak sült zöldségek mellé
4. Tölteléknek zöldségekbe (töltött tök, cukkini, krumpli, stb.)
5. Otthon készített pizzák, zsömlék tésztájába keverhető, növelve az omlósságát és fehérjetartalmát.
6. Lehet tésztákra, salikra szószként használni

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

Akkor nézzük, hogy a számunkra fontos fehérje miben található meg.

Itt főképp olyan ételeket említenék, melyek kitűnő fehérjeforrásoknak számítanak, és amikből bátran lehet csemegézni a napi fehérjebevitelünk érdekében.

feherjebevitel.jpg

Mennyi fehérje szükséges valójában?

Biztosan hallottátok már a kifejezést, hogy "nitrogén egyensúly", de lefogadom nem teljesen sikerült tisztázni mit is takar. Szerencsére csak eddig kellett várni rá, hogy végre megtudd.

fehrje_032_3.jpg

Fehérjeforrások versenye!

Alábbiakban azt nézzük meg, hogy a leggyakoribb fehérje forrásokat hogyan csoportosítjuk, és közülük melyik, milyen arányban tartalmazza az aminosavakat... azaz vajon melyik a legjobb fehérjeforrás?

fehrje_040.jpg

Miért kell a magas fehérjebevitel a diétádhoz?

Diéta trendek jönnek-mennek... de a folyamatosan magas protein bevitel általában minden épeszű testsúlycsökkentő diéta alapja. Nézzük meg, hogy miért kell a protein a fogyáshoz!

hsflk_02.jpg

FitBuilder étrend-tervező kisokos: a legállatibb fehérjeforrások!

Folytatjuk az étrend-tervező segédletet...ezúton még több, jó és rossz (no meg a csúf) állati eredetű lehetőségeket nézzük meg...igen a csirkén kívül is van élet!

tej03.jpg

Tényleg idejét múlt-e a tej, mint fehérje forrás?

Járjuk teljesen körbe a tejes témát! Nemcsak a hagyományos boci-tej, de más növényi alternatívát is megnézünk!