MSM

Metil-sulfonil-metan

Az MSM széles körben alkalmazott étrend kiegészítő, amit használnak egyaránt az izom- és ízületi fájdalom, illetve különféle gyulladások esetében. Bizonyítottan gyógyhatású készítmény, amit klinikai kutatások is alátámasztanak!

Felfedezése
A vegyületet már régóta ismerték, de a terápiás céllal történő felhasználása három amerikai orvos nevéhez kötődik - név szerint Rodney Benjamin, Jeffrey Varelman, és Anthony Keller (1979).

Természetes előfordulása
Az MSM egy a természetben is előforduló szerves kénvegyület, ami bizonyos mennyiségben mindenkinek a vérében jelen van. Igazából annyira összetett szerepet játszik az élő szervezetek működésében, hogy felsorolni is hosszú lenne… Az egyik legfontosabb feladata talán az, hogy részt vesz a fehérje vegyületeink képződésében. Tehát az izmokban, a hajban, a kötőszövetben, az ízületekben, a bőrben, de még a peptidhormonokban - mint amilyen az inzulin is - megtalálható. A táplálék kiegészítőként forgalmazott MSM-et DMSO-ból azaz, dimetil-szulfoxidból állítják elő.

Hatása
Legismertebb hatása az ízületi gyulladások kezelésével kapcsolatos. Az MSM-nek gyulladáscsökkentő hatásán túl jelentős szerepe van a kollagén képződésben is.
2006-os vizsgálatban végre hivatalosan, klinikailag is igazoltan kimutatták, hogy az MSM hatékonyan alkalmas a közepesen súlyos ízületi gyulladások kezelésére - egyaránt alkalmasnak bizonyult a rheumatoid arthritis, az osteoarthritis, a fibromyalgia, és köszvény kezelésére. A hatásmechanizmus pontosan nem ismert jelenleg, azonban gyógyszerészek valószínűsítik, hogy abban keresendő a "titok nyitja", hogy a gyulladt, beteg ízületben a kén koncentráció alacsonyabb, mint az egészségesben. A fenti kísérletben az esetek 82%-ban a fájdalom enyhüléséről számoltak be.

Az MSM ezen kívül csökkenti az allergiás reakciókat, melyet hisztamin blokkoló hatása révén tudja elérni. A hisztamin hirtelen, nagy dózisú felszabadulása tehető felelőssé a jellegzetes allergiás tünetek kiváltódásáért.

Amit embereknél még nem sikerült igazolni, de patkánykísérletekben már bizonyították, hogy az MSM képes a rákos tumorok növekedését késleltetni. Nem megelőzi a rákos daganat kialakulását, de magasabb MSM koncentráció adagolásakor a kísérleti állatokban lassabban fejlődött a daganat.

Alkalmazása, használatával kapcsolatos tudnivalók 
Bár számos esetben alapból a gyártók "össze stack-elik" de azért a biztonság kedvéért leírnánk, hogy az MSM nagyon hatékonyan működik együtt glükozaminnal és C-vitaminnal. A javasolt mennyiség napi kétszer 500-1000 mg között változik - a probléma súlyosságától, testtömegtől egyébtől függően.
Az MSM megfigyelések szerint serkentő hatással is van, emiatt közvetlen lefekvés előtt a szedése nem ajánlott. Legalább 2 hónap használat javasolt!

Mellékhatása
Kivételes esetben a hosszú távú (90 napos) alkalmazása során az arra érzékenyeknél hasmenésről és egyéb emésztési zavarokról számoltak be.

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

izuletvedo.jpg

Ízületvédők - A glükózamin

izuletvedo_1.jpg

Ízületvédők 2.0

Sokan elfelejtik, hogy nem csak az izom kap terhelést ha edzel, hanem csontok közötti összeköttetések, az ízületek is! Nézzük meg, milyen készítményekkel javíthatjuk még az ízületek egészségét?

teljesitmenytura_4.jpg

A megfelelő táplálék-kiegészítés teljesítménytúrázóknak

Használd ki a táplálékkiegészítők erejét a Te sportodban is!...hogy minden határ eltűnjön előtted, és új csúcsokat hódíthass meg. A szó minden értelmében.

rud_a_sarokban_02_1.jpg

10 tipp az ízületeid védelméért!

A glükózaminon túl számos más táplálék és/vagy kiegészítő létezik, ami az ízületek egészségét szolgálja. Nézzünk meg ebből 10-et, amit viszonylag könnyedén elérhetsz Te magad is!

gyulladscskknet_telek_05.jpg

Milyen ételekkel tudod kezelni az ízületi gyulladást?

Ízületi gyulladás esetén kulcsfontosságú lehet a táplálkozásod! Megmutatjuk milyen ételeket vigyél be, és miket kerülj - hogy a gyulladásos folyamatokat minél hamarabb leküzdhesd!

zletvdt_de_melyiket_02.jpg

Ízületvédőt, de melyiket?

A mai cikkben megmutatjuk, hogy mire figyelj, ha ízületvédő vásárlásra vetemednél!

rich_02_1.jpg

Hatékony táplálékkiegészítők a CrossFit edzésekhez

A CrossFit elterjedésével sokan érdeklődtök, hogy milyen táplálékkiegészítők lennének a leghasznosabbak kifejezetten ehhez az edzésmódszerhez. Íme egy kis segítség!