MRP

Tudj meg többet az étkezés helyettesítőkről.

"ilyen kiadós kaja, csak turmixban" - a fenti idézet a Jackie Brown című Tarantino filmben hangzott el, ami szerintem legjobban definiálja termékcsalád lényegét! MRP (meal replacement powder angol elnevezés rövidítése) azaz étkezés helyettesítő porok.

Mint ahogy a nevében benne van "étkezést helyettesít", emiatt azt hittem régen bővebb magyarázatra nem szorul, de azután jöttek fura kérdések róluk hozzám. Ezért úgy döntöttem röviden szólok néhány mondatot róluk.

Az egész kiindulási alapja mondhatni egy felső kategóriás, magas fehérje és közepes szénhidrát tartalmú, némi zsírral. Hozzákeverik az átlag számára legmegfelelőbb vitamin és nyomelem mennyiségeket.  Ehhez adnak még pluszba elágazó láncú aminosavakat (tovább javítva a hagyományos fehérjével már megtámogatott izomépülést). Néhány gyártó pont emiatt a magas fehérje koncentráció miatt még némi fehérje emésztő enzimet is (meg ne ülje a dolog a vásárló pici pociját a sok bélgáz az extra fehérjétől). Voalá! Kész van a folyékony, mesterségesen összeállított táplálék, amelyben minden benne van amire a szervezetnek szüksége van, amit vegyészek, gyógyszerészek és dietetikusok kis csapata gondosan tervezett meg számodra.

Tehát van egy kiegészítő, ami remekül helyettesíti az étkezést. Könnyebb elvinni néhány tasaknyi MRP-t egy hosszú autó útra, mint csomagolni hat dobozban különböző ételt. Vagy mondjuk egy diéta alatt is tökéletes választás. Azoknak is hasznos akik munka előtt edzenek, és utána egyből rohannak dolgozni. Mivel a munkahelyi étkezőkben nagyobb valószínűséggel fordul elő majd Snickers, mint mondjuk párolt zöldség körettel és egy sovány steak.

A dolog annyira zseniálisan helyettesíti a hagyományos étkezést, hogy ismerek (név nélkül) olyan fitness forma versenyző hölgyeket, akik a szilárd étkezést már régen elhagyták és helyette csak MRP-ket fogyasztanak. Működik, valóban egy jól fejlett zsír-izom arányt alakít ki ha valaki kizárólag ilyesmit fogyaszt. De hosszútávon az emberi emésztő szervek ezt nehezen tolerálják. A tartósan kizárólag MRP-ből való táplálkozástól úgymond összezavarodik a szervezet, az emésztő szervek "tanácstalanul állnak majd", hogy ez most mi? A fogak amik az étel megrágására alakultak ki, mivel már nincs funkciójuk kilazulnak és akár ki is hullanak szép lassan. Tehát bár ideiglenesen helyettesíti a szilárd étkezést, azért ésszerű keretek között használjuk!

Remélem sikerült kicsit rendet tenni a fejekben, és már ha valaki megkérdez az edző teremben mi a különbség MRP és tömegnövelő között el tudod magyarázni. Ja, ehhez azért olvasd el az előző, szóló cikkemet is. :)

Gil / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

tomegnovelo_1.jpg

A tömegnövelő

Következő irományomnak az a célja, hogy kicsit rendet tegyen a fejekben, és megnézzük mit is takar pontosan a tömegnövelő termékcsalád, sőt hogy megnézzük mi a különbség egy MRP és egy tömegnövelő között.

tomegnoveles.jpg

Tömegnövelő étrend - "Zabálj ahogy csak bírsz."

Azonban az olvasóink tetemes hányada vékonyka, ektomorf férfi, aki vastagodni szeretne bármi áron! Nekik egy jó hír, hogy alább olvashatják az első "zabálj ahogy csak bírsz" jellegű írásunkat, a maximális tömegnövelésről.

feherjebevitel.jpg

Mennyi fehérje szükséges valójában?

Biztosan hallottátok már a kifejezést, hogy "nitrogén egyensúly", de lefogadom nem teljesen sikerült tisztázni mit is takar. Szerencsére csak eddig kellett várni rá, hogy végre megtudd.

etkezes_edzes_utan_1.jpg

A nap legfontosabb étkezése

Minden bizonnyal hallottál már róla, de ha nem akkor éppen itt az ideje, hogy megtudd: a nap legfontosabb étkezése nem a reggeli, hanem az, amit edzés után fogyasztasz.

tapkiegek_utazashoz_01.jpg

Hogyan oldhatjuk meg praktikusan és fehérjedúsan a nyaralás alatti kosztot?

Tehát abban a reményben készült a cikk, hogy vannak köztettek is olyan elvetemültek, akik a nyaralás, esetleg rövid kirándulás alatt sem hajlandóak akármit magukba tömni, és szeretnék minőségi tápanyagokkal átvészelni az utazásokat.

tmegnvel_01.jpg

Tömegnövelőt, tömegnövelőt... de mégis melyiket?

A gyártók marketingszövege mindig kecsegtető, kezdőknek gyors tömegnövelést ígérnek, de most megtanulunk a sorok (jelen esetben az összetevő lista) mögé látni – hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő tömegnövelőt! Vásárlási kisokos a megfelelő tömegnövelő kiválasztásához!

izomtmeg_csajoknak_01.jpg

Izomtömegnövelő étrend csajoknak!

Nézzük meg, hogy pontosan mit kellene (t)enni, ha csaj létünkre végre nem fogyni, hanem erősödni, izmosodni szeretnénk!

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

maltodextrin02.jpg

Ne hagyd magad átverni: avagy ismerd meg a maltodextrint!

A maltodextrin gyakori összetevő a szénhidrátok és a tömegnövelők között - másfelől a mindennapi, diétásnak hitt élelmiszereink címkéjén is felbukkan. Elég ellentmondásos, nem? Nézzünk a körmére, ismerjük meg ezt az igen gyakran utunkba lopakodó anyagot!