Leucin: az izomépítés egyik leghatásosabb támogatója

A leucinról korábban is tudtuk, hogy az izomépítéssel kéz a kézben járnak. A magasabb leucin koncentráció gyorsabb és több fehérje szintézist eredményez. Itt az ideje, hogy komolyabban foglalkozzunk a kiegészítők között a leucinnal, mert bizonyítottan működik! Mostani írásunkban arról beszélünk, miképpen is lenne tanácsos adagolni a leucint a lehető legoptimálisabb hatás érdekében!

Egy a Texasi Állami Egyetemen végezett 2011 kutatásban végre sikerült igazolni egyértelműen, hogy a leucin aminosav szedés hatására a sportolók gyorsabban izmosodtak. A használt dózis 0.06 gramm volt testsúlykilogrammonként, azaz egy 90 kg-os atléta esetében 5,4 gramm naponta. Ennek a mennyiségnek már mérhető hatása volt a leucin aminosavat nem kapó sportolók tömegnövekedésével szemben.

Azonban ez a kutatás kimutatott egy másik nagyon-nagyon fontos tényt, amit eddig nem nagyon emlegettek: ez pedig az, hogy az anabolikus hatása a leucinnak (és a többi elágazó láncú aminosavnak is) olyan 2-3 óra. Ezen a gondlatmeneten elindulva vizsgáljuk meg az alkalmazását a gyakorlatban.

Talán a leghatékonyabb formája a szedésnek, ha elosztjuk edzés előtt és edzés után. Azt is bele kell kalkulálni a képletbe, hogy csak a legdrágább-legminőségibb termékek tartalmaznak valóban tisztán ennyi leucint. Illetve a felszívódás eléggé egyéni lehet, mert az adott ember anyagcseréje is befolyásolja. Emiatt ezt a mennyiséget a biztonság kedvéért érdemes növelni!

Az edzés előtti adag hatásaként a terhelés alatt is magas lesz az aminosav koncentráció a szervezetben. Ez segít majd abban, hogy a terhelés alatt is minimalizáljuk a katabolikus hatást. Mint ismeretes az edzés-terhelés alapvetően egy romboló folyamat, főleg ha az edzés időtartalma hosszabb.

Edzés után a tápanyag visszatöltés során érdemesebb még nagyobb adagot alkalmazni, annak érdekében, hogy regenerációt és a visszatöltést maximalizáljuk. A korábban említett logikán a felszívódást illetően ilyenkor érdemes egy olyan adagot alkalmazni, ami több mint a fele volna annak, amit kiszámoltunk a saját testsúlyunkra.

Vagyis a fenti 90 kg-os sportoló példája után szabadon edzés előtt bevettünk 2-3 gramm leucint, akkor edzés után simán mehet 5 g, még akkor is ha összesen a napi adag a számítások alapján durván 5 és 1/2 gramm. Ne feledjük a kutatók teljesen tiszta, gyógyszertári tisztaságú készítménnyel dolgoztak, a magyar pénztárcával pedig általában az olcsóbbat vesszük...

Állóképességi edzés esetében azt mutatják a tapasztalatok, hogy az edzés előtt 30-40 perccel is érdemes magasabb dózist bevinni. Különösen igaz azoknál, akik a lefaragás során reggel, éhgyomorra mennek kardiózni. Az ilyenkor bevitt leucin segít minimalizálni az izomvesztést.

8 980 Ft -16% 7 580 Ft
bpi_leucine_agma_120.jpg

A pihenő napokon próbáljuk meg elosztani a napi adagot a fő étkezések közt, ezzel is folyamatosan magasan tartva az anabolikus hatást - másodsorban pedig a pihenőnapokon szedett aminosav segít az előző napi edzésből való regenerálódásban.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények