Témák nekem: Otthoni edzésterv

Legyen saját konditermed: Otthoni edzés olcsón, praktikusan - mégis hatékonyan!

Hogyan építsd fel saját edzőtermed?

Bár a legtöbben már csak azért is szeretnek konditerembe járni, mert az egy közösségi élmény, és sokaknak az egyetlen alkalom, hogy néhány baráttal találkozzanak, - mégis megvannak a maga hiányai a termeknek: mégpedig az, hogy sokan vannak, kevés eszközre. Ha eleged van ebből, akkor nyilván elgondolkoztál már rajta, hogy milyen jó lenne egy terem, ahol nincs sorban állás, nincs utazás, nincs elvesztett öltöző kulcs...stb Adja magát, hogy építsd fel a saját edzőtermed... de ez elég összetett feladatnak tud bizonyulni, és valljuk be eléggé sokba is kerül. Hogyan tervezd meg a saját otthoni konditermed? -erről szól a mostani cikkünk.

Bizony ki ne ismerné az érzést, amikor látod, hogy valaki már negyed órája csak dumál, és nem végez egyetlen ismétlést sem, viszont a kérdésedre, hogy "Bocs, hány szériád van még?" a válasza: "Nem látod, hogy csak most kezdtem?”. Mivel nem éri meg a letöltendő börtönbüntetés azért, hogy agyonvered egy 20 kg-os tárcsával a parasztot, ezért inkább nem reagálsz semmit.

Pedig, amikor sorba kell állni a lábtolónál, a fekvenyomó padnál, a guggoló keretnél (ha-ha ez csak vicc volt, az mindig üres, mert nem guggolnak), és emiatt sokszor borul az időbeosztásod, a terved, és úgy általában demotiváló. Eljött tehát az elhatározás, hogy építsd fel a saját szentélyed.

Lássuk, mik a legfontosabbak, amiket követően minden más csak opcionális.

Praktikus lenne értelem szerűen olyan eszközöket beszerezni, amelyekkel minél többféle gyakorlatot lehet végezni. Erre a két legkézenfekvőbb alternatíva egy sokfunkciós lapsúlyos gép (nem a leggagyibb, hanem egy erős középkategóriás) vagy a másik lehetőség egy erőkeret egy paddal.

Multifunkciós lapsúlyos gép

Őszintén szólva szerintünk otthonra ez a legrosszabb választás! Elsősorban azért, mert iszonyatosan drága: ha nem a legolcsóbb hypermarketeset veszed, akkor olyan 400-600 ezer forint is lehet egy ilyen (természetesen a 'valami teremből leselejtezett márka' kicsit olcsóbb). Emellett nagyon sok helyet foglal, nem gazdaságos. A legtöbb funkciója teljesen felesleges, és a hatékonysága is erősen megkérdőjelezhető. Ha belegondolsz általában a teremben is specifikus gépek vannak és ritkán ilyen multi-funkciós dolgok. Kicsit ilyen Mekk-mester effektus: aki mindenhez akar érteni, az igazából semmihez sem fog.

Valljuk be egy ilyen géphez kellene egy teljesen üres, közepes méretű szoba, ugyanakkor el lehet rá költeni egy rakás pénzt. Szóval összegezve: otthonra ne vegyél inkább ilyen gépet.

Erőkeret

Mielőtt elkezdenéd habzó szájjal ököllel verni az asztalt, hogy egy erőkeret mennyibe kerül, akkor most kicsit gondold át. Egy erőkeret - még akkor is ha valami divatosabbat veszel, és újonnan - akkor is olyan 100-150 ezerből megvan, ami szintén nem kevés. Viszont ha kicsit élelmesebb vagy, akkor csináltatsz egyet!

Legutóbbi kalkulációnk során az anyagár olyan 15-20 ezerből jön ki (és ekkor a legjobb minőségű zártszelvényt néztük) és ha van egy ügyes lakatos ismerősöd, akkor egy fél napos munkával összedobja neked. Tervrajzok a neten tucatjával vannak. Lehetőleg olyat válassz/ csináltass, amin van egy húzódzkodó is, mert ekkor megúszod ennek a külön megvásárlását.

Fekvenyomó pad

A pad beszerzése sokkalta a egyszerűbb: venni sem olyan lehetetlen. A neten számos ember hirdet egész jó minőségű fekvenyomó padokat. Ha úgy döntesz ezt is készítenéd, ez sem egy nehéz dolog, erre vonatkozóan is számos terv van fenn...

(Én anno 17 évesen, kis segítséggel megcsináltam :zártszelvény, bútorlap, egy leselejtezett ágybetét szivacs és egy régi Zsiguli műbőr hátsó üléshuzata volt a fekvenyomó padom. Egyedül a hegesztésben segítettek. Hozzátenném mai napig megvan ez a pad anyámék pincéjében és járnak át oda gyúrni rajta kissrácok... - a szerző)

A súlyok

Szerencsére ebből is bőségesen áll rendelkezésre az apróhirdetésekben, mivel egy újonnan vásárolt rúd, ami úgy használható is, az olyan 70-100 ezer, általában ezalatt rettenetesen rossz minőségűek (hajlanak, a csapágyak tönkremennek, rossz a fogásuk/csúszkálnak a kezedben, stb.). Természetesen nem kell otthonra megvenned a szabványos 50mm-es tárcsákhoz való rudat, hanem otthonra egy masszív, kisebb furattal rendelkező rúd is teljesen okés.

A tárcsák esetében természetesen ehhez kell alkalmazkodni: amilyen rudad van, olyan furattal rendelkező tárcsákat kell beszerezni.

Egykezes súlyzókból elég egy pár. Ha a költséghatékonyságot tartod szem előtt, akkor már csak azért is érdemes a rúd vásárlásánál kisebb furatút venni, mert annak a súlytárcsái kompatibilisek lesznek az egykezesekkel is.

Ez az alap, innentől már a határ a csillagos ég és csak a hely mérete és a pénztárcád szabnak határt erre. Itt jöhetnek majd a gumiszalagok, láncok, súlymellények, medicin labdák, kettlebellek...stb.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

otthoni_edzes_01.jpg

Otthoni edzésterv

Ha zárva a terem vagy csak más okok miatt nem tudsz lejutni - akkor is van megoldás! Négy hetes otthoni edzésterv, minimális eszköz beruházással!

otthoni_edzs_07.jpg

Otthoni edzésterv csajoknak: kezdőknek és újrakezdőknek

Az alábbi edzésterv gyors, egyszerű és eszközmentes – így igazán nem lehet kifogás! Nem leszünk hanyagok, minden izomcsoportot lehetőség szerint megdolgoztatunk… és még a kanapédtól sem kell eltávolodni…nem nagyszerű?

otthoni_edzs_020.jpg

Tippek a leghatékonyabb otthoni edzéshez 1.rész: így építs saját edző-birodalmat!

Most igyekeztünk összeszedni egy amolyan tipp gyűjteményt, hogy mire is lesz szükséged majd az otthoni edzőterem kialakításához - továbbá milyen alternatívák vannak arra, hogy lehetőleg a leggazdaságosabban, de mégis a legjobb eredményekkel gyere ki az otthon-edzős buliból!

otthoni_edzs_041.jpg

Tippek a leghatékonyabb otthoni edzéshez 2.rész: Még olcsóbban, még kisebb helyen!

Ahogy ígértük az előzőkben, adunk még egy esélyt az otthoni edzésnek. Most az anyagi keretet még lejjebb szorítjuk, és igyekszünk arra is ügyelni, hogy mondjuk egy kis lakásban is elférjen a szerelés.

kayla_itsines_1.jpg

Gyors otthoni intervall edzés - az ünnepi kilók ellen

Ezzel az edzéssel az anyagcsere fel fog gyorsulni a terhelést követő 24-36 órában, és még sok időt sem kellett távol tölteni a karácsonyozó családtól!

otthoni02.jpg

Otthoni fitnesz videót, de melyiket?

Melyik a legjobb extrém fitnesz DVD?