Legyél erősebb és gyorsabb: érvek a béta-alanin mellett!

Egy méltatlanul alulértékelt kiegészítőről!

A béta-alanin előnyei között egyaránt szerepel a megnövekedett erő- és robbanékonyságot javító hatás, valamint ezeken túl a szintén mérhetően megnövekedett aerob és anaerob állóképesség. Kevés az ilyen hatékony kiegészítő, aminek a szedéséből gyakorlatilag mindenki profitálhat - ennek ellenére valahogy mégis itthon nincs benne úgy a köztudatban, ahogyan azt megérdemelné. Emiatt éreztük úgy, hogy kicsit megint beszéljünk erről a remek "adalékról"!

Ahogyan a bevezetőben is említettük tényleg hatékony - akár erősebb szeretnél lenni, akár jobb állóképességgel szeretnél rendelkezni!

Állóképességi sportolók - többek között a maraton futás világbajnoka, a 2:03:59-es időt futó etióp Halie Gebrselassie - régóta esküsznek a béta-alaninra. Az érem a másik oldala, hogy legyen szó testépítésről, gyors korcsolyáról vagy akár amerikai fociról és hasonló nagy intenzitású sportágakról, ott is már a béta-alanin szedése beleette magát a tudatba.

A béta-alanin legnagyobb előnye abban keresendő, hogy a fáradást kitolja, vagyis ha úgy tetszik, ellenállóvá teszi a szervezetet a fáradság érzésével szemben! Növeli a karnozin nevű dipeptid koncentrációját a szervezetben, ami hatással van azokra a puffer rendszerekre, melyek a kimerülés és holtpont elérésekor segítenek kitolni a fáradságot.  Ezeknek a puffer rendszereknek működési elve, hogy lassítani próbálják az elsavasodást.

A béta-alanin annyira jól támogatja a savasodás elleni harcát a szervezetnek, hogy kísérletben igazolták, hogy napi átlagosan 3,2 gramm-ot kapott sportolókban a savasodás átlagosan 14%-al kisebb mértékű 4 hét rendszeres szedés után, ellentétben a béta-alanint nem kapó csapattársaik esetében (ugyanakkora terhelés mellett).

A napi javasolt mennyiség éppen emiatt a testsúlyt figyelembe véve naponta 1,6 és 6,4 gramm közti mennyiséget írnak elő.

Béta-alanin és a súlyzós edzés?

Végre elértünk azt hiszem ahhoz, ami a legjobban mozgat mindannyinkat! Mikor érdemes súlyzós edzés során szedni a béta-alanint? A vizsgálatok azt mutatták, hogy nem minden esetben volt érezhető javulás. 4-10 hetes periódusokban vizsgálták súlyzós edzést végző sportolók teljesítményét, két jellemző ismétlés tartományban: az 1-5 ismétléses erő-edzést, illetve a testépítésben és úgy általában a tömegnövelésre jellemző 8-12-es tartományban.

A vizsgálatok azt bizonyították, hogy azonos edzésvolumen mellett a savasodás kisebb volt, emiatt a béta-alanint szedő sportolók több sorozatra voltak képesek már 4 hét szedést követően. Számokkal kifejezve 22%-al több súlyt mozgattak meg átlagosan amikor erő-állóképességi munkát végeztek 8-12-es tartományban 30-90 másodperces pihenő időkkel!

Azonban a fenti kísérlet azt is bebizonyította, hogy amikor nagyobb súlyokat használtak (5 RM alatti súlyokról beszélünk) akkor míg az első 3-4 szettben jobbak voltak az eredmények, ennél magasabb szériában már nem volt mérhető különbség. 5x5-ös szettekben, illetve a 6x3as szettekben már elfogyott a béta-alanin jótékony hatása. Viszont amit ezeknél a sportolóknál is tapasztaltak, hogy a vérben a túledzettséget jelző vegyületek (CK, azaz a kreatin-kináz) szintje gyorsabban csökkent!


Tehát levonhatjuk a következtetést: állóképességi és erő-állóképességi sportokban kiválóan használható a savasodás kordában tartására. A maximális erővel járó sportolók pedig akcelerált regenerációra hasznosíthatják!

Felkeltette az érdeklődésed?

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Adagolás 2*800 mg reggel, 3*800 mg edzés előtt 20-30 percel... ez így ok? feltételezve, h 178 cm és 92 kg (reggel néha kimarad...) Kúra szerűen kellene szedni...? kell szünetet tartani, ha igen mennyit? vagy mehet folyamatosan? (elvileg el kellene osztani a nap folyamán egyenletesen kapszulánkén...? vagy a szóbeszéd szerint menjen 5-6 kapszula edzés előtt?) A fenti adagolással határozottan érezni az állóképesség növekedést!
Szabó Zsolt | 2015-08-13 08:22:28

Kapcsolódó cikkek

multivitamin.jpg

Tegyük meg a minimumot a maximumért.

Bármi is a célod, csak szilárd alapokra lehet építkezni. És ez a szilárd alap valami olyan táplálékkiegészítő kombinációt takar, melyet mindig, mindenkinek, minden célhoz ajánlunk.

kell_e_protein_02_1.jpg

Arginin

Egy népszerű aminosav, mely a növekedési hormon és a kreatin foszfát termelésének serkentésével, az értágító nitrogén oxid prekurzoraként hozzájárul az izom növekedéséhez, illetve a zsírvesztéshez.

tolas_01_2.jpg

Béta-alanin

A Béta-alanin nem csak a testépítők, erőemelők és állóképességi sportolók körében népszerű, hanem egyszerűen azon hobbisportolók számára is kiváló, akik növelni szeretnék a teljesítményüket és egy izmosabb formára vágynak.

tipp_az_edzshez_01_1.jpg

Nitrogén-oxid

Ha az izomfejlődés, állóképesség javulás, gyorsabb regeneráció és a keringési rendszered egészsége fontos a számodra - akkor mondj igent a NO-ra!

teljesitmenytura_4.jpg

A megfelelő táplálék-kiegészítés teljesítménytúrázóknak

Használd ki a táplálékkiegészítők erejét a Te sportodban is!...hogy minden határ eltűnjön előtted, és új csúcsokat hódíthass meg. A szó minden értelmében.

vll_sokkol_01_1.jpg

Harcosok táplálék-kiegészítői

Akár tetszik akár nem, a harcművészet és küzdősport igenis veszélyes, ezért fel kell készíteni a testet még a technikai képzés előtt arra, hogy ellen tudjon állni a szélsőséges behatásoknak.

citrullin_malat_01.jpg

Citrullin-malát

Őrült, mindent elsöprő energia. A fáradság nem áll többé az utadba. Érzed, ahogy az ereidben tombol a vér, az izmok feszülnek, az erőd végtelen. És mindezt EGY ÖSSZETEVŐNEK köszönheted...

aerobik_01.jpg

Táplálékkiegészítő útmutató az aerobik edzések fanatikusainak

Ha inkább az aerobik, illetve más állóképességet igénylő órák felé húz a szíved – akkor sem maradsz kiegészítők nélkül! Kiegészítő-tippek, hogy mindent elsöprő intenzitással tudd végignyomni az órákat, a fáradságot elfelejtve!

no_fokoz_03.jpg

NO-fokozóval az érrendszer egészségéért!

Az NO-fokozók népszerű edzés előtti kis motyók, mellyel jobban durran a mell, a láb… eresebb a bicepsz, motiváltabb az edzés… Viszont ezen kívül van ám az NO-nak egy másik, szintén fontos és nem figyelmen kívül hagyható oldala!

allokepesseg_04.jpg

Speciális kiegészítő kombinációk a tornádó erejű állóképességért!

Mivel számos sportágban kiemelten fontos a megfelelő szufla és állóképesség, így nézzük meg, milyen kiegészítők segíthetnek abban, hogy mindent elsöprő intenzitással tudd teljesíteni a célod!

11.jpg

Állítsd össze a saját NO-fokozó, edzés előtti energizálódat – stimulánsok nélkül!

Energia, NO-fokozás, bedurranás az edzéshez... stimulánsok nélkül?! Igen, erre is van megoldás! Ha egészségügyi-, illetve más okok miatt kerülöd a pörgetőket, de szeretnél egy kis plusz löketet... akkor ez a cikk Neked szól!

Jelszó: csak semmi savasodás!

Ha szeretnéd kitolni a fáradságot, csökkenteni a savasodást: akkor béta - alaninra fel! Ismerd meg, és használd megfelelően! Útmutató a cikkben!

kalcium_03.jpg

Két kiegészítő, hogy törhetetlenül juss előre!

Két nagyon fontos kiegészítőről szeretnénk beszélni a csontok kapcsán, melyek használatával olyan törhetetlen csontjaid lesznek, mint Hugh Jackmannek az X-men filmben!

ckla_02.jpg

Készíthetünk házilag NO-fokozó koktélt?!

Egy NO-fokozó zöldség? Igen! Ismerd meg az edzés előtti bedurrantókból ismert NO-fokozó természetes "lelőhelyét"!

rich_02_1.jpg

Hatékony táplálékkiegészítők a CrossFit edzésekhez

A CrossFit elterjedésével sokan érdeklődtök, hogy milyen táplálékkiegészítők lennének a leghasznosabbak kifejezetten ehhez az edzésmódszerhez. Íme egy kis segítség!

regenerci_01.jpg

10 tipp a gyorsabb regenerációért: avagy élet a lábedzés után!

Bár egy enyhébb izomlázat minden veterán röhögve kihord, ugyanakkor komolyabb fájdalmakat előzhetsz meg vagy csökkenthetsz az alábbi módszerekkel!

Vitaminrabló betegségek és szokások: kinek kell több C-vitamin?

Vajon Te is azon személyek közé tartozol, akiknek emelt szintű c-vitamin bevitel szükséges? És ha igen, akkor vajon mennyi lenne az optimális adag?

atlta_edzs_02.jpg

Eddz úgy, mint egy atléta!

Szeretnél olyan esztétikus, arányos, szikár testet mint amilyen az atlétáknak van? Íme egy egy hetes edzésterv!

llkpessgi_sport_s_a_slyz_01.jpg

Állóképességi sportolók és a súlyzózás: szükséges nekik is?

Vajon egy hosszú távon teljesítő állóképességi sportolónak előny vagy hátrány a plusz súlyzós edzés? Most megnézzük mind a két oldalt: pro és kontra!