Legnagyobb hazugságok amivel butítanak a teremben

Kondisok nagy mesemondói.

Sajnos a konditeremben is sokan Andersen a nagy mesemondó babérjaira törnek. Biztosan láttatok már olyat amikor egy fiatal kezdő lemegy a terembe, akkor egy "nagy öreg" elkezdi osztani neki a tutit, és ellátja csupa bölcs tanáccsal. Az mellékes, hogy a kezdő kérdezte-e vagy sem. Ezekből csemegézgettem néhányat, mert bizony hallok olyanokat a teremben, hogy néha padlót fogok.

Első nagy ámítás amibe hajlamosak vagyunk belesni, hogy "ha a bajnokok programját használom, akkor én is Mr. Olympia leszek hamarosan". Na ez a felfogás teljesen hibás! Sajnos hiába követed te első perctől annak a fickónak a programját, aki akkora mint egy vadrezervátumban felcseperedett bölény, nem fog működni. Sőt inkább ártani fog, túledzed magad kezdőként. Ezeknek az arcoknak a többsége már elfogyasztotta egy kisebb község gyógyszertárának megfelelő anabolikus készítményét, és az ilyen program egy olyan kezdőnek, aki éppen csak 50 kg, annak valószínű teljesen használhatatlan lesz. Inkább próbáljatok meg kezdőként fókuszálni a nagy alapgyakorlatokra, sokat enni és pihenni, tolni befelé a tömegnövelőt és nagy figyelmet fordítani a tökéletesen végrehajtott, minőségi ismétlésekre.

Itt az ideje, hogy beszélni kezdjünk az edzés "sötét oldaláról" a szteroidokról! Legnagyobb hazugság amit mondani szoktak, hogy "te is lehetsz olyan nagy, mint a profi testépítők akár szteroid nélkül is, csak hosszabb ideig fog tartani". Sajnos ez egyszerűen nem igaz! Minden profi testépítő használ szteroidokat, és egyéb növekedést serkentő készítményeket. Természetes úton az izmosság olyan foka, amit a világsztárok mutatnak egész egyserűen nem elérhető. Amikor gyakorlatilag a bőr már rá van száradva az emberre, és minden kis ér látszódik, miközben az izomtömeg hatalmas. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy fel kellene adnod, megfelelő diétával, táplálék kiegészítéssel és elegendő mennyiségű pihenéssel megtámogatott edzéssel valóban drámai változásokat lehet előidézni a fizikumban. De sajnos nem leszel soha gyógyszerek nélkül olyan, mint a nemzetközi magazinok sztárjai.

Végezz hasizom gyakorlatokat minden nap, a pihenő napokon is, és akkor kockás hasad lesz. Újabb fals dolog. Ezer meg egy alkalommal elmondtuk már, hogy a hasizmaid nem akkor fognak látszani, ha megcsinálsz kismillió has prést és 1 csillió felülést, hanem amikor a testzsírodat lefaragod. Egészen addig míg a testzsírod nincsen kb. 15% alatt, addig nem nagyon fog látszódni a hasizmod. Mellesleg miért végeznél minden nap hasizom gyakorlatokat? Minden nap nyomsz fekve, minden nap edzed a vállad, karod vagy bármidet? Nem-nem és nem! A hasizom miben különbözik bármelyik másik izomtól? Akkor miért tennél vele bármilyen kivételt. A zsírvesztés a legjobb módszer a hasizmok láthatóvá tevésére, ezt mindenkinek tudnia kellene már.

Folytatásban visszatérünk a mesék világába, addig is ha van olyan "gyúrós mítosz" amivel annak idején téged kábítottak, és amit mai fejjel kinevetsz már, kérlek osszd meg velünk és másokkal a kommenteknél!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Ez igaz ! :) Köszönjük az információt :)
Tengeri Bence | 2012-05-07 08:41:58
de a hasizom nem véletlenül vörös izom ? a vörös izmoknak köztudottan 24 óra a regenerálódási ideje mint pl. a vádli
Balázs Sándor | 2012-05-07 08:43:48
és akkor elméletileg lehet minden nap edzeni :D de javítsanak ki ha tévedek
Balázs Sándor | 2012-05-07 08:51:40
bocsika meg azt szeretnem tudni, hogy a noknel hany szazalek zsirnak kell lennie , hogy kirajzolodjon a hasizom, mert azt hiszem ez a 15, ez ferfiakra vonatkozik, mert ugy tudom, hogy a noknal mar 20alatt alacsony, anorexia veszely.
Monika Babiak | 2012-05-07 09:01:48
lehet... csak felesleges! :) attól még a zsír nem megy le a dagikról! :) jól belőtt diéta és kardió edzés...
Jozef Dobo | 2012-05-07 09:02:22
A hasizmok rosttípusa fehér, azaz gyors rángású, anaerob, fázisos rosttípus. A sok hasizom gyakorlat végzésétől (főleg tömegnövelési ismétlésszámmal) a zsírréteggel fedett hasizom aránytalanul megnövekszik.
Staub Feri | 2012-05-07 09:13:51
ALAP
Dávid Bosternák | 2012-05-07 09:40:58
12-15% - Nagyon vékony kategória
18-22% - Megfelelő sportoló nők esetében, nem ez az elvárás átlagos nőknél
22-26% - Megfelelő átlagos nők esetében
30% felett már soknak számít

Staub Feri | 2012-05-07 10:46:37
Üdv! Persze izom és izom között van különbség ezt a szerkesztőség is tudja. Vannak testépítők akik kihasználva a hasizmok rosttípusát többet edzik, mint bármi mást. Azonban minden nap komplett has programot sem végeznek ez is nyilván való. A 15 %-os testzsír még véleményem szerint fedett testalkatot biztosít, bár nyilván ez genetikai kérdés is. Mónika kérdezte igen ez férfi testzsírszázalék nektek a minimális az 20 körül van, ami még egészséges és most nem a versenyszintet nézzük természetesen. A cikk azért jó, mert tényleg a legtöbb túlsúlyos otthon hasizom gyakorlatokba kezd és ehelyett a zsírt kéne égetnie kardió edzéssel. Véleményem egyébként, hogy ettől nem kéne félni, mivel intenzitásban mondjuk egy köredzéstől még nagyon messze van a pulzus kontroll miatt, így a kezdők is nyugodtan belevághatnak megfelelő étrend mellett a biztos siker reményében. Egy tévhitet leírnék és sokat hallottam már. A fehérje kiegészítés vagy magas fehérje tartalmú tömegnövelő szedését úgy oldják meg, hogy nem minden nap fogyasztják, hanem mondjuk minden másnap. Az indok az, hogy nem akarják, hogy"hozzászokjon" a szervezet így ők úgy érzik az nap "tisztán" edzenek. Ezt mondják. Véleményem az, hogy mivel a napi kaja adagjuk felől érdeklődtem természetesen fehérjében nagyon szűkös volt, így biztosan kimondhatom, hogy ezzel a nem megfelelő tápanyag bevitelt fogják elérni. Az a fogalom, hogy ők tisztán edzenek, mondjuk használható lenne egy pörgetőre, amit nyilván nem kell mondjuk minden edzésnél használni, hiszen hosszú távon sok kellemetlen mellékhatása lehet. Mondhatnák akár még a szteroidokat, amit kúraszerűen alkalmaznak vagy esetleg a kreatin termékeket, aminek a hosszú távú folyamatos használata szintén nem javasolt. Azonban itt egy lét kérdés van, hogy meg van-e a megfelelő tápanyag bevitel, ez egy makro tápanyag, nem valami doppingszer. Ezt a tisztán edzek vagy sem kérdést így el kell felejteni. Nem tisztán edzettél, hanem kicsesztél magaddal, főleg, mert a kajájukba is alig volt fehérje. Továbbá arról sem hallottam még, hogy egy fehérjéhez hozzászokna a szervezet a rossz értelemben. Nyilván nem ezen kell élni, de a nagyon jó felszívódása és minden aminosavat tartalmazó fajták elengedhetetlenek, hiszen ezeket nem tudod az étkezéssel bevinni. Lassan cikk lesz belőle, azt meghagyom nektek! Jó munkát hozzá! Üdv
Gábor Jáger | 2012-05-07 10:47:46
Ferenc Feriggno Staub hat koszonom szepen neked,tehat a sportolo noknel mas a helyzet,egy ujabb info szamomra,mivel en ide sorolnam magamat,a testzsirom pedig sajna az atlagos nok kategoriajahoz megfelelo,ugyhogy hajra ,egjen az a franya zsir,megegyszer koszcsi

Monika Babiak | 2012-05-07 10:59:15
A hasprés és a felülés szart sem ér!!! Emelgesd a lábad függesztkedve és akkor jönnek az igazi kockák barátaim :)
Balázs Paczulák | 2012-05-07 11:15:34
A teljes felülést római padról kiváló mozgásnak találtam nagyobb, ellenállással (25-40 kg) korlátozott ismétlésszámmal (8-15) mindössze egyetlen sorozattal a bemelegítés után. Heti egy-két alkalom gyakorisággal végezve sikerült megvastagítanom azokat a kockákat, de ez elég sajátos eljárás. Ténylegesen testzsír kérdése a láthatósága. Ugyan ha vastagabbak, kilátszanak kissé nagyobb zsírréteg alól is.

Ezek a cikkek úgy találom, elég jók mostanában, így hát újabb megosztás! Persze, rendelés is lesz, ne csak p...zzak...
Béla Bá | 2012-05-07 12:03:43
Az én haverom nekem váltig állítja, hogy ha befeszíted a bicepszedet, a tricepsz oldalt feljön a biceszhez és ezért tűnik akkorának
tudom hogy ez nem igaz de neki ezt hiába mondom
mit tudtok üzenni neki??
Attila Duhony | 2012-05-11 07:08:39
Hallottam olyat, hogy magasabb emberek nem guggolhatnak, mert az rossz a testmagasságuk miatt:D valami ilyet mondott a teremben a tag:D
Máté Vass | 2012-05-11 10:12:02
Annyit üzennénk, hogy keressen fel egy jó sebészt,mert leszakadt a tricepsze :) Amúgy meg azzal nem téved, hogy a nagy kar alapfeltétele a nagy tricepsz és látványosabb, mint a bicepsz!
Gábor Jáger | 2012-05-12 09:45:36

Kapcsolódó cikkek

lapos_has_03_1.jpg

Válasz egy örök kérdésre: hogyan tudok izmosodni, hogy közben zsírt adjak le?

Minden alakváltozásra pályázó sportolótársunk biztos feltette már legalább egyszer a kérdést: miként lehetne izmot növelni úgy, hogy közben lemenjen a zsír?

kondis_mesek_1.jpg

Legnagyobb hazugságok amivel butítanak a teremben 2

A nagy népszerűségre való tekintettel lássunk újabb meséket, amelyeket a fekpadon elfekve, bérlethez járó törülközővel betakarva, 20kg-os tárcsákból épített párnácskára hajtott fejjel hallgatunk egy csuklóig televarrt kollégától...

dopping_06.jpg

Az erő sötét oldala

Doppingolás van, volt és lesz. De nézzük meg a történelmét a doppingnak, majd ezt követően, hogy mi számít annak.

anabolikus_szteroidok_01.jpg

Anabolikus szteroidok

szteroid_mellekhatasok_03.jpg

Szteroidok mellékhatásai

kokszolas_lelektana_05.jpg

A kokszok lélektana

A jót könnyű megszokni, aki mást mond, az hazudik. Mint Popey az ő spenótjával... Éppen emiatt az anabolikusakkal foglalkozó sorozat végére hagytam a legnagyobb rizikó faktort: a rászokást.

heti_egy_edzes_04.jpg

Érnek-e valamit a "csupán 20 perc" programok?

Heti egy-két edzés, 20 perces tréningek és egyéb gyakran hallott megoldások az időhiányra... de vajon van-e értelme?

dieta_hazugsagok_02.jpg

A diéták hazugságai

Nézzünk szét manapság melyek is a legfelkapottabb diéták - és az ezekhez fűződő, közszájon forgó sületlenségek.

edzs_kis_sllyal_04_1.jpg

A válasz az örök kérdésre: Hogyan lehet kockás hasizmom?

Reméljük ezúttal sikeresen kivesézzük a témát: íme az egyetlen, igaz út, ami a kockás hashoz elvezet! 7 lépés teljesítésével akár Te is eljuthatsz a vágyott formáig!

tomegnvels_zsrmentesen_05.jpg

Tömegnövelés zsírmentesen?

Nem azért küzdünk az edzőteremben, hogy aztán a zsír alá rejtett izmainkat senki se csodálhassa! Mi van akkor, ha nem akarjuk követni "tömegelek - leszálkásodok" periódust, hanem egész évben szeretnénk hozni egy sportos formát?

nvekedsi_hormon_020.jpg

"Occsó" kínai növekedési hormon - és ami mögötte van!

Ez a cikk kifejezetten pedagógiai jelleggel íródott: vajon tényleg megéri relatív olcsón beszerzett kínai növekedési hormont alkalmazni?

hasazs_03.jpg

Hasazás: mit tud és mit nem?

Sok félreértés kering a hasedzés körül: van amire azt hisszük, hogy képes... és van, amiről nem is sejtjük, hogy képes! Tisztázzunk le mindent!

steroid_4.jpg

Szteroidokat az interneten

Napjainra eljutottunk oda, hogy az internetnek köszönhetően gyakorlatilag bárki online rendelhet szteroidokat, ezért itt az idő, hogy pár mondatban tájékoztatást nyújtsunk arról, hogy mivel is szembesülhetsz.

zsiros_mitoszok_04.jpg

Mi áll a fogyásod útjában? - Zsíros mítoszok: 1. rész

Összeszedtünk néhány olyan közszájon forgó fitnesz mítoszt, amik aztán mindenre jók, csak arra nem, hogy valóban megszabadulj a fedettségtől, azaz az izmaidat eltakaró zsírtól.