Larry Scott

Az első Mr. Olympia

Elérkeztünk az első két Mr. Olympia cím győzteséhez: Larry Scott 1965-ben, majd következő évben 1966-ban is megnyerte a megmérettetést. Mivel többször nem indult a címért, ezért gyakorlatilag Ő az egyetlen olyan bajnok a Mr. Olympia történetében, akit sohasem győztek le a mérkőzések során. Bár 28 évesen felhagyott a versenyszerű testépítéssel, egészen figyelemre méltó és kimagasló pályát futott be. Ismerjük meg közelebbről az urat, akiről a "Scott pad" a nevét kapta!

Néhány fontos adat:
Születési adatok: 1938. október 12. - Blackfoot, Egyesült Államok (Idaho)
Magasság: 170 cm
Testtömeg: 93 kg (versenysúly) 98 - 100 kg (szezonon kívül)

Paraméterek:
mellkas: 132 cm
bicepsz: 50,8 cm
derék: 74 cm
comb: 68 cm
vádli: 43 cm

Érdekességek az életéből:
Gyerekkori éveit igazából az átlagos amerikai élet jegyében töltötte, egészen a középiskoláig. A gimi utolsó éveiben ugyanis a kezébe került egy testépítő magazin és a kamasz fiút teljesen elvarázsolta az izomfejlesztés művészete. Kaliforniába költözött és a Brett Goodrich termében - az akkoriban igen felkapottnak számító Hollywood Gymben – vágott bele az edzésbe.

Itt ismerkedett meg Lou Degnivel, aki akkoriban a Nyugati part egyik legjobb felépítésű testépítője volt. Ez a Degni nevű úriember kezdte el mentorálni a fiatal Scott-ot. Ekkoriban Larry a Valley Főiskola villamosmérnök hallgatója volt és gyakorta az edzés, illetve a felsőoktatás fáradalmait szörfözéssel vezette le.

Larry volt az, aki elsőnek megállapította: "a testépítés 75-80%-ban az étkezésen múlik". Ezzel mondhatni feltalálta a spanyol viaszt! Ne felejtsük el, hogy a srác mormon vallású, akik még kávét és colát sem ihatnak! Ergo megkockáztatom: Ő nem volt az a veszettül kokszolós típus.

Ki merem jelenteni, hogy vele kezdődött el a testépítés aranykora, ami a 70-es években tetőzött! Mivel nem csak döbbenetes szimmetriával rendelkezett, hanem elképesztően fotogén is volt, emiatt az összes Weider - magazinban Ő vigyorgott hosszú időn keresztül! Az 1960-as években Ő testesítette meg "A testépítőt".

Még a Mr. Olympia címek előtt mellékszereplőként is felbukkan egy filmben, a Muscle Beach Party című "zseniális opuszban" - egy tipikus kora 60-as évekbeli, amerikai strandos-táncolós marhaságban.

Túl az IFBB címeken és a Weider magazin szerepléseken, ami igazán legendássá tette, az nem volt más, mint a híresen kidolgozott karja. A történet szerint Vince Gironda - egy másik meghatározó korabeli testépítő - hatására kezdte használni a prédikáló padot, amit manapság Larry után "Scott padnak" mondunk a köznapi életben.

Jelenleg Salt Lake City-ben éldegél, és a saját személyi edzőket képző és közvetítő vállalatát igazgatja. Mai napig edz, még így 70 felett is!

Legendás Kar edzése


A trükk szerinte nem csak a gyakorlatok kiválasztásában, hanem a végrehajtási tempóban is van. Larry esküszik az alábbi módszerre: 4mp – ig eresztjük le a súlyt, de nem tartjuk meg egy pillanatra sem a végponton, hanem egyből 2 mp alatt emeljük vissza!

Eredményei
•    1959 Mr. Idaho, 1. helyezett
•    1960 Mr. California - AAU, Winner
•    1960 Mr. California - AAU, Most Muscular, 1. helyezett
•    1960 Mr. Los Angeles - AAU, Most Muscular, 3. helyezett
•    1960 Mr. Los Angeles - AAU, 3rd
•    1961 Mr. Pacific Coast - AAU, Most Muscular, 1. helyezett
•    1961 Mr. Pacific Coast - AAU, Winner
•    1962 Mr. America, Medium, 2. hely és abszolút kategóra győztes
•    1963 Mr. Universe, Medium, 1. helyezett
•    1964 Mr. Universe, Medium, 1. helyezett és abszolút ketgóra győztes
•    1965 Mr. Olympia, 1. helyezett
•    1966 Mr. Olympia, 1. helyezett
•    1979 Canada Diamond Pro Cup, 9.helyezett
•    1999 IFBB Hírességek csarnoka örökös tag

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények