Laktóz intolerancia és a protein porok

Élelmiszer érzékenyek dilemmája: szabad-e tejsavó fehérjét innom?!

Ismét egy beérkező gyakori kérdés Tőletek: vajon a laktóz érzékenyek kis táborát képviselve, milyen fehérjét tudnátok célszerűen vásárolni? Nos, úgy döntöttünk, hogy ideje egy rövid írást megejteni a témában, hogy végre mindenki képbe kerüljön, aki laktóz intoleranciában szenved. Nemcsak a Tőletek kapott sok kérdés alapján, de a szakértők statisztikái szerint is égető fontosságú a probléma: átlagosan 10-ből 3-an tudják mindenféle kellemetlen tünet nélkül emészteni a tejcukrot!

De mi is konkréten a tejcukor intolerancia?

Maga a laktóz a tejben (és a tejtermékekben) található diszacharid. Diszacharidoknak azokat a szénhidrát molekulákat nevezzük, amelyekben két egyszerű cukor kapcsolódik össze - adott esetben egy galaktóz és egy glükóz molekula. Ennek a cukorféleségnek a koncentrációja a tejben igen magas, akár 6-8%-ban is előfordulhat. Az emésztés során a bélben egy speciális enzim bontja fel a molekulát egyszerű cukrokká – viszont akiknél ez az enzim termelése akadozó, ott alakulnak ki a jellegzetes gyomorpanaszok.

Érdekesség, hogy a laktóz intolerancia aszerint oszlik meg, hogy az adott térségben mennyire fogyasztanak tejet. Az olyan országokban, amelyek híresek a sajtokról, a dúskeblű tehénfejő lányokról, no meg tejtermékekről, ott kevesebb, mint 1%-ánál fordul elő a probléma - szemben az amerikai őslakosoknál 100%-os a ráta.

Még egy érdekesség: gyakorlatban láttam a folyamatot, amikor egyik barátomnak azt javasolta az orvos, hogy módjával adagoljanak tejtermékeket a kislányuknak, hogy a szervezete hozzászokjon a laktózhoz.  Láss csodát, 8 hónap "Túró rudi terápia" után a kislány már lazán itta a házi tejes (!) kakaót.

De térjünk vissza a laktóz érzékenyek protein választásához!

A szója, a marhahús, és tojás protein nyilván nem olyan érdekes, hiszen ezek egyértelműen fogyaszthatók számukra. A kérdés a kazein és a tejsavó alapú termékek!

A tej két fő komponensből áll: kazeinből és tejsavóból.  Azt, hogy felszívódás szempontjából a savó gyorsabban emésztődik, azt már tárgyaltuk számtalanszor: a gyomorba kerülés után már 30 perccel elkezd hasznosulni, szemben a kazein elnyújtott felszívódásával. Emiatt a savó edzés utánra alkalmas inkább, a kazein pedig inkább éjszakai fehérjének, esetleg két étkezés között, hogy magasan tartsa az aminosav koncentrációt.

Nem húzom tovább és elárulom: a tiszta tejsavó fehérje porok (100% whey) fogyasztása biztonságos minden laktóz érzékeny számára. Nagyon kis arányban előfordulhat, hogy mégis felfúvódnak tőle, de ez inkább azt jelzi, hogy a gyártó a termék elkészítése során használt valamilyen mennyiségében kazeint is. Tehát a laktóz intoleranciában szenvedők a tojás, a marhahús és szója fehérje porok mellett a savó protein porokat is fogyaszthatják. (Bár nem olcsó, de a tejsavó izolátum a legjobb!)

26 780 Ft -15% 22 680 Ft
dymatize_iso_100_2270_1.jpg
20 880 Ft -23% 15 980 Ft
musclemeds_carnivor_2088_1.jpg

Viszont a kazein alapú porokat nem javasoljuk senkinek, aki laktóz érzékeny, mert nagyon durva gyomorgörcsöket tud okozni. A kevert - vagy más néven multi - fehérjék egyik alapanyaga a kazein, emiatt azoknak a szedésével is körültekintően kell bánni. Sajnos ezeknek a termékeknek a pontos arányát a gyártók csak nagyon ritkán adják meg, emiatt tesz-jelleggel próbálkozhattok, hogy az adott multi-fehérjére mennyire vagytok érzékenyek.

Bízunk benne, hogy végre sikerült erre a gyakran ismételt kérdésetekre is válaszolni végre!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Kedves Gil! Kicsit vitatkoznék azzal amit leírtál :) Mint laktózérzékeny és jártas a témában... a tejsavó laktóztartalma igen magas, ezért a laktózintoleranciában szenvedők nem fogyaszthatják! Nem tartalmaz laktózt a tejsav (-ó nélkül), ami egyrészt a szervezetünkben is termelődik, másrészt ízesítő- és tartósítószerként is használnak, tüneteket sem okoz. Illetve nem értem, hogy jön ide a kazein, ugyanis az nem laktózintoleranciát, hanem tej(fehérje)allergiát okozhat az arra érzékenyeknél, de az egy egészen más, allergiás immunfolyamat, és nincs köze a laktózfogyasztáshoz. Talán azért nem javasolt az sem, mert ha már tejféle van benne, gondolom lehet laktóz is. Csak azt tudom elképzelni, hogy az a tejsavó, amiről a cikkben lehet olvasni, nem ugyanaz a tejsavó "akar lenni", mint amit a boltok polcairól leemel az ember, de ha így van, akkor ezt érdemes lenne jelezni :) A biztonság kedvéért én maradok a szója/tojás/laktózmentes termékeknél :)
zsuccs | 2017-04-04 10:52:47
Szia! Bár én nem Gil vagyok, de szerintem a kollégám a táplálékkiegészítőként forgalmazott tejsavó porokra gondolt. Ezek valóban csak a "hiper" érzékenység esetén váltanak ki problémát, ugyanis ebből az izolátumok már olyan tiszták, hogy nem tartalmaznak, vagy szinte alig allergéneket. Illetve sok gyártó laktáz enzimet is tesz a termékbe, hogy végképp ne okozzon problémát!
Tőke Szilvia | 2017-04-18 03:20:18

Kapcsolódó cikkek

protein.jpg

Alapvető tudnivalók a fehérjékről.

A legalapvetőbb tápanyagfajta közül kezdjük a sort a fehérjékkel, melyek a fitnesz ipar virágzásával és bizonyos diétás trendek megjelenésével egyre nagyobb rajongói táborra tettek szert.

Akkor nézzük, hogy a számunkra fontos fehérje miben található meg.

Itt főképp olyan ételeket említenék, melyek kitűnő fehérjeforrásoknak számítanak, és amikből bátran lehet csemegézni a napi fehérjebevitelünk érdekében.

szoja_feherje.jpg

A szójafehérje

A proteinporok piacán az állati eredetű készítmények mellett kitűnő alternatívát kínál egy növényi alapú szójafehérje. Nőknek, vegáknak, főképp diétánál remek és relatív olcsó választás!

fehrje_stihez_01_2.jpg

A nagy kihívás: Hogyan válasszak proteint?

Kezdőként elég hamar meghozzuk a döntést: bizony nekünk is kell egy vödör protein! De a sok-sok lehetőség közül vajon melyik lesz számodra az ideális? Most segítünk dönteni!

marhahus_protein_02.jpg

Marhahús protein

A marhahúsprotein kiváló fehérjeforrás: magas kreatin tartalom, kiváló aminosavprofil, mindez alacsony zsír és szénhidráttartalom mellett! Laktózérzékenyeknek kiváló alternatíva!

fehrje_032_3.jpg

Fehérjeforrások versenye!

Alábbiakban azt nézzük meg, hogy a leggyakoribb fehérje forrásokat hogyan csoportosítjuk, és közülük melyik, milyen arányban tartalmazza az aminosavakat... azaz vajon melyik a legjobb fehérjeforrás?

porban_az_igazsag_02.jpg

Porban az igazság: A protein és ami mögötte (azaz benne) van

"Ne porozzáá, azok mind tele vannak koxokkal!!!" Az ilyen gondolatok kiküszöbölése érdekében megpróbálom eloszlatni a félreértéseket a mitikus vagy épp rettegett porokról!

paleolit_dita_09.jpg

Paleolit diéta

Valóban hatékony-e a módszer vagy csak egy újabb trend, amivel mossák az agyunkat a reggeli műsorokban? Kicsit járjunk utána a dolognak!

vega_sportolo_02.jpg

Honnan a csudából szerezzen egy vega sportoló fehérjét?

Ha a vegák azon táborát erősíted, akik minden állati eredetű ételt elhagytak, akkor bizony joggal merülhet fel a kérdés: vajon van-e remény a számodra az izomépítés és a teljesítményfokozás hatékony mezejére lépni? És ha igen, mégis hogy?

paleo_protein_01.jpg

Paleo proteinek

A Paleolit étrendet követve még nem feledkezhetünk meg az edzés utáni fehérjeturmixról sem… és bár az ősember valószínűleg azt nem nagyon fogyasztott, mégis nézzük meg, milyen lehetőségünk maradt az edzés utáni fehérje utánpótlásra!

tojsprotein_040.jpg

Tojásfehérje - a régi, de jól bevált protein

Egyszer volt, hol nem volt, valahol a csirkemell előtti időkben még a tojás volt a legszélesebb körben fogyasztott természetes fehérje forrás. Íme pár ok, amiért mindenképp érdemes újra étrendet kiemelt helyére illesztened!

rvek_a_fehrjk_mellett_03.jpg

Kikezdhetetlen érvek a fehérje mellett

Nézzük meg, hogy milyen hatása van a fehérjének és miért kellene valóban elkezdeni iszogatni azt a fehérje turmixot!

kell_e_protein_03.jpg

Kell-e nekem egyáltalán protein por?

Jöjjön egy gyakori kérdés-probléma tisztázása: kell-e neked egyáltalán protein por vagy tényleg nélküle is eredményesen fejlődhetsz, szálkásodhatsz?