Kurkumin

Curcuma longa növény kivonat

Amióta a paleo divat lett, azóta még azok is keresik az alternatív megoldásokat a gyógyszerek helyett, akik korábban csak mosolyogtak a népi gyógyászaton és a növényi kivonatokat tartalmazó táplálék kiegészítőkön. Jelenlegi ismereteink szerint egyaránt gyulladáscsökkentő és antioxidáns, emellett gátolja a katabolikus hatást is - például egy hosszabb ideig tartó kalóriamegvonás alatt.

Felfedezése

Nem tudjuk pontosan, ki és mikor fedezte fel, mert az indiai Siddha gyógyászati leírásokban szerepelt (amit az emberiség legrégibb orvoslás-gyógyászati rendszerének tartanak), tehát már 8-9 ezer évvel ezelőtt már használták a keleti gyógyászatban!

Természetes előfordulása

A kurkuma akár 1 m-esre megnövő, nagy meleget és sok csapadékot igénylő, jellegzetes fűszernövény, amit Ázsiában széles körben alkalmaznak - többek közt a híres indai fűszerkeverék curry főbb alapanyagaként.

Hatása (kiemelve a sportoláshoz, egészséghez fűződő hatást)

Gyulladáscsökkentő hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a fő gyulladási útvonalakat, amelyen keresztül a gyulladás átterjed a másik sejtre: vagyis azokat az utakat blokkolja, ahol a sejt citoszkeletonjába hatolnának a gyulladást okozó vegyületek. Kifejezetten az ízületi gyulladás esetében bizonyítható az ilyen jellegű hatása, de előrehaladott ízületi kopás esetében is javulásról számoltak be a betegek!

A kurkuminnak ezen felűl van egy jelentős antioxidáns hatása is, aminek következtében például az izomlázat is jelentősen csökkenti, de még jelentősebb az a hatás-mechanizmusa, aminek során bizonyítottan anti-katabolikus hatású.

A kutatások szerint mind az edzés-stressz, mind a kalóriamegvonás alatt kevésbé veszítettek az izomtömegükből a kivonatot kapó sportolók, mint a kiegészítőt nem szedő társaik.

Alkalmazása, használatával kapcsolatos tudnivalók  

Felnőttek napi mennyiségét a sima, szárított fűszer esetében olyan 1,5 grammban határozták meg, ez sportolóknál akár 3 gramm felett is lehet, a fokozott igénybevétel miatt. A különféle eljárásokkal készült, koncentrált kivonatot tartalmazó kapszulák esetében ennek harmada is elég lehet!

Hiánya esetén

Nem ismert hiánytünete.

Mellékhatása

Általában nem jelentkezik mellékhatás, azonban tartós a javasolt dózis sokszorosát szedőknél azt tapasztalták, hogy a vér hígul, és a vérzékenységhez hasonlóan egy kisebb vágás-seb során is jelentősebb vérveszteség léphet fel.

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények