Kreatin mesék

Mindenki használja a kreatint, de a többség azt se tudja pontosan mit is szed

Adott egy vegyület amit mindenki eszik, mint az őrült, de 80%-ban, vagy még nagyobb hányadban fél információk vannak róla! A fenti cím nem vicc sajnos. Az egyik magyarországi edzőképzőn feltették a kérdést, hogy "mi is az a kreatin?" - és a többség csak meredten bámulta az asztalt, másik felük meg zavartan motyogott valami sejttérfogat növelő hatásról.

A legdurvább, hogy ezek között az emberek között több testépítő versenyző volt, mások pedig edzők szerettek volna lenni. Persze később elmagyarázták nekik, hogy mi is ez a híres-neves szer, de hogy nem tudta kapásból szinte senki azok közül akik szedik, szerintem egyszerűen nevetséges!

A kreatint bár 1832 óta ismerik (ekkor kapta a nevét is "kreasz" szóból, ami görögül húst jelent), és mutatták ki a vázizomban. Viszont egészen hihetetlen, hogy 150 év kellett, hogy a '80-as években elkezdjék a sport táplálék kiegészítésben használni! Ekkora bizonyosodott be ugyanis, hogy minél magasabb az izomban a kreatin foszfát koncentrációja, annál nagyobb ideig képes a szervezet anaerob jellegű munkavégzésre. Anaerob az, amikor a nagy erejű izom összehúzódásokhoz (pl. egy súlyzó felemelése) a szervezet oxigén jelenléte nélkül a szervezetben tárolt cukrok bontásával fedezi az energiaigényét.

A kreatint a peptidek közé soroljuk. A peptid egy meghatározott sorrendű aminosav lánc, olyasmi mint a fehérje, csak a fehérjében több ezer ilyen aminosav kötődik láncba, a peptidben jóval kevesebb. Nem akarok molekuláris biológiával untatni senkit, csak annyit hogy a kreatin foszfát annyit csinál, hogy ami neki van foszfát gyöke azt leadja egy másik vegyületnek. A másik vegyület az ADP felveszi, hogy ATP lehessen újra mert az ATP a szervezet univerzális fizető eszköze, minden energianyerési folyamat alapja. Azután boldogan újra leadja az ATP is és megint ADP lesz, közben ENERGIA SZABADUL fel! Ezt az energiát használja majd a szervezet a működéséhez.

A kreatin tehát elsősorban az anaeorob munkavégzésre van hatással, állóképességi sportokban. Ahol az energianyerés döntően zsírok égetésével oxigén jelenlétében történik, ott nem igazán tud sok pluszt hozzátenni.

Ezen kívül a kreatinnak van egy érdekes mellékhatása: a tömeg növekedés és a kedvező zsír izom arány változás. Sokan pont emiatt, egyszerűen csak emiatt az anabolikus hatása miatt használják, és előfordul, hogy nem is tudják, hogy eredetileg főleg robbanékonysági atléták (értsd sprinterek) használták elsőként. Továbbá a szívvédő hatást is vizsgáltak már a kreatin fogyasztásnál.

A szedésénél bár vitát képez jelenleg is, de általában az az elfogadott, hogy 2-3 hónapos kúra szerű szedése javasolt 1-2 hónapos pihenőkkel és nem egész éven keresztül tömni magunkba. Elsőként egy "feltöltő fázisban" ami azt jelenti, hogy 15-20 gramm kb. 5-10 napon keresztül. Ezután a szinten tartáshoz kb. 3-8 gramm (testsúly és egyéni tolerancia függvénye, tessék kísérletezni, ha nagyon rosszul érzed magad, felfújódsz akkor kevesebb). Illetve ezeket lehetőleg 2-3 alkalomra elosztva (pl. 3x2 gramm). Sportorvosok szerint magas hús fogyasztásos étrend mellett kevesebb is elég a szinten tartáshoz, akár csak napi 2-4gramm. Tehát tessék kísérletezni.

Ugyanakkor meg kell említeni, hogy napi 20 g kreatin bevitel már felesleges és káros tud lenni, főleg a vesékre és a kiválasztó szervekre. Olyankor halmozottan előjönnek a mellékhatásai, úgy mint kiszáradás, izommerevség és ebből fakadóan izom sérülékenység. A fokozott folyadék bevitelre nagyon oda kell figyelni kreatin kúrák során. Illetve a maximális hatás miatt javasolt a kreatint valamilyen inzulinszint emelő készítménnyel (magyarul cukorral) bevenni, erre kiválóan alkalmas a szőlőcukor!
Remélem segítettem és kicsit sikerült rendet tenni a fejekben!

4316,5423,672,730,7346,963,1313,1361,8387,1462,1622,1492,5230,1941,1553,5135,6476

Gil / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

tomegnovelo_1.jpg

A tömegnövelő

Következő irományomnak az a célja, hogy kicsit rendet tegyen a fejekben, és megnézzük mit is takar pontosan a tömegnövelő termékcsalád, sőt hogy megnézzük mi a különbség egy MRP és egy tömegnövelő között.

sszetev111.jpg

Kreatin

A kreatin az egyik legnépszerűbb kiegészítő az erősportokban: megnöveli a test tömegét, fokozza az izom erejét, késlelteti a fáradtságérzetet, mivel az ATP képzés során energiát biztosít.

marhahus_protein_02.jpg

Marhahús protein

A marhahúsprotein kiváló fehérjeforrás: magas kreatin tartalom, kiváló aminosavprofil, mindez alacsony zsír és szénhidráttartalom mellett! Laktózérzékenyeknek kiváló alternatíva!

kreatin_01.jpg

Gyakran Ismételt Kérdések a kreatinról 1.rész

A kreatin az egyik legnépszerűbb kiegészítő - most pedig kifejezetten a szedésével kapcsolatos tényeket fogjuk előtérbe helyezni: többek között azt, hogy meddig is tartson egy kúra!

kreatint_nagyinak_02.jpg

Kreatint a nagyinak!

Táplálékkiegészítő a nagyinak? Miért ne?! Bizony sokkal kevésbé lenne káros, hogyha a töménytelen mennyiségű gyógyszerek helyett inkább egyszerű étrend kiegészítőkkel próbálnák orvosolni a helyzetet.

edzs_eltti_kaja_01.jpg

Mivel tömd a fejed edzés előtt?

Nyilván tudod, hogy az edzésed szempontjából nem mindegy, hogy milyen mértékben vagy feltöltve a megfelelő tápanyagokkal! Nézzük meg tehát az edzés előtti étkezésre vonatkozó általános érvényű szabályokat!

tmegnvel_01.jpg

Tömegnövelőt, tömegnövelőt... de mégis melyiket?

A gyártók marketingszövege mindig kecsegtető, kezdőknek gyors tömegnövelést ígérnek, de most megtanulunk a sorok (jelen esetben az összetevő lista) mögé látni – hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő tömegnövelőt! Vásárlási kisokos a megfelelő tömegnövelő kiválasztásához!

kreatin_020.jpg

Létezik olyan kreatin, ami nem vizesít?

A következőben a kreatin mellékhatásairól, például a kreatin vizesítő hatásáról szeretnénk eloszlatni a felmerülő lila ködöt és kétségeket.

kreatin_014.jpg

Kreatin feltöltés-szintentartás: vajon minden esetben kötelező ceremónia?

Vajon ez csak egy újabb marketingfogás vagy valóban olyan világot élünk, ahol már nem kötelezően ajánlott a feltöltéssel és szintentartással szórakozni?

kreatin_022.jpg

Kreatin - ahogyan sohasem gondoltál rá!

Nézzük meg, hogyan hat a kreatin a központi idegrendszeri betegségekre, miképpen segít a cukorbetegeknek és hogyan lehet vele depressziót kezelni!

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

602473_449730748397201_1331908622_n.jpg

Általános tömegnövelő edzésterv

Azzal az ötlettel álltunk elő, hogy ebben az évben egy egész éves edzéstervet kaptok tőlünk! Bizony minden hónapban kaptok egy új ciklust, amit teljesíteni kell! Íme az első edzésterv!

kreatin_023.jpg

Kreatin-monohidrát használati kisokos

Ismét a beérkező kérdésekre szeretnék választ adni egy cikkel – mivel úgy látom, hogy sok kezdőbb sportoló számára még komoly hiányosságok és végeláthatatlan kérdések sorozata merült fel a kreatin és használatát illetően.

tpllkkiegsztk_01.jpg

A táplálékkiegészítők ismeretlenebb oldala

A táplálék kiegészítőkben sokkal több van, mint hinnéd! Soron következő cikkben szeretném bemutatni a kiegészítők eddig talán ismeretlen oldalát és felhasználási aspektusát – mellyel mindenki beláthatja, hogy nemhogy nem károsak, hanem akár az "átlagember" is használhatja!

kreatin_017.jpg

Kreatin: por, kapszula, tabletta vagy folyékony formula?

Milyen formátumú kiszerelést válassz a kreatin kúrádhoz? Folyadék? Tabletta? Kreatin kapszula? Vagy porban az igazság? Esetleg megéri a pezsgő formula? Most sorra vesszük ezek előnyeit, hátrányait – a kreatin esetében!