Témák nekem: Kreatin kúra

Kreatin feltöltés-szintentartás: vajon minden esetben kötelező ceremónia?

Használati útmutató a kreatinhoz: kreatin szedése kezdőknek

Manapság egyre több termék használati útmutatójánál olvashatjuk, hogy itt már bizony olyan formulákkal állunk szemben, amik nem igényelnek feltöltést. Vajon ez csak egy újabb marketingfogás vagy valóban olyan világot élünk, ahol már nem kötelezően ajánlott a feltöltéssel és szintentartással szórakozni? Nézzük meg a kreatin szedése miképp is festhet!

Ahhoz, hogy megkapjuk a választ, nézzük meg a kreatin háttérmechanizmusát – ami lehet, hogy nem érdekes, na de majd mi azzá tesszük. :)

A kreatin kúra hatása

Voltál már valami nagyon ütős rock koncerten esetleg más nagyobb szabású party-ban? Hogy miért kérdem? Mert a történet a kreatin kúránál is hasonló lesz!

Tehát adott egy komoly buli, ahová szeretnénk bejutni. De nem csak mi! A szervezőség látva, hogy egyszerre több ezren kezdik megrohamozni a helyszínt, szépen megnöveli a shuttle-buszok számát… tudod, amelyekkel hatékonyan és gyorsan a helyszínre szállítják a felajzott rajongókat. Sajna a terület befogadóképessége véges – így ha full-on kezd lenni a party, akkor ezt látván a szervezők ritkítják a szállító buszok számát. Amint teltházas lesz a helyszín, onnantól kezdve hiába jönnek még pluszban szerencsétlenek, nem tudnak bejutni, csak akkor, ha valaki kijött a helyszínről. 

A kreatin szedése kezdőknek és haladóknak

Na már most az egész kreatin kúra feltöltési történetet is egy így képzeld el. A buli helyszíne, azaz az izomsejtek is rendelkeznek egy bizonyos kreatin raktározási maximum-kapacitással. Ha mondjuk Te nem marhahússal fekszel és kelsz, akkor feltételezhetően a kreatin feltöltöttséged nincs a maximumon – így jönnek képbe a kreatin kiegészítők (kreatin kapszula, kreatin monohidrát por...), melyekkel meg lehet tölteni a helyszínt

Amikor elkezded a kreatin szedése során feltöltést, akkor a sok kreatin ott kezd tolongani a sejtek előtt, hogy bejusson – a szervezeted pedig ezt látva bizonyos transzport molekulákkal beviszik őket a helyszínre, azaz az izomsejtbe. Ha kívül több kreatin toporzékol a bejutásért, akkor az említett a szállító rendszert a szervezeted sokkal hatékonyabban működteti – egészen addig, amíg be nem telik a sejt kreatin tároló kapacitása.

Ha már sikerült full-ra feltölteni a helyszínt, akkor már nem érdemes ugyanolyan nagy mennyiséget bevinni, hiszen hiába hisztiznek a kreatinok a sejtmembrán előtt, nem jutnak be, csak annyian, amennyit elhasználtunk. Ekkor érdemes a kreatin szedése során szinten tartani – azaz alacsonyabb beviteli mennyiséget használni, hiszen innentől kezdve többet felesleges már bevinni.

Mi a tanulság a kreatin kúra kapcsán?

Indulj el a jó buliba minél hamarabb... Na jó, nem ez.

Hanem az, hogy egyik kreatinnal sem kötelező feltölteni, viszont ajánlott, ha hamarabb akarod elérni a teltházas bulit! A kreatin kúra akkor fejti ki igazi hatását, amikor az izomsejtekbe már a maximális mennyiséggel be van töltve - ezt az állapotot nyílván a feltöltési szakasszal tudod a leggyorsabban elérni. Tehát aki hamar meg akarja ismerni a kreatin "oroszlán fogát", annak töltésre fel! Persze az is járható út, ha végig szintentartó adagokat szedsz, viszont így jóval lassabb idő alatt éred el a teltházas hatást!  

Mennyi legyen a feltöltési és szintentartási adag a kreatin kapszula vagy por esetén?

Miután manapság minden évszakban piacra dobnak egy új, ezerszer jobb, gyorsabb, hatékonyabb, 'még izmosabb leszel' kreatin kapszulát, így a mennyiségek kapcsán nehéz pontos adatokat megadni. A kreatin kúra töltés és szintentartás adagjai mindig egy viszonylagos szintet fognak jelenteni, utóbbi mindig kisebb része a feltöltési dózisnak. Lehet, hogy a Te kezedben már egy jobb minőségű kreatin kapszula lesz, ahol kisebbek lesznek a feltöltési és szintentartási adagok, mint a jó öreg monohidrátnál, de a két szakasz mennyiségének aránya és a fázisok menete mindig hasonló marad!

5 180 Ft -15% 4 380 Ft
mhp_creatine_monohydrate_300.jpg

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

creatine_3.jpg

Kreatin mesék

Mindenki használja a kreatint, de a többség azt se tudja pontosan mit is szed... Te ne tartozz közéjük, okosodj a cikkből!

marhahus_protein_02.jpg

Marhahús protein

A marhahúsprotein kiváló fehérjeforrás: magas kreatin tartalom, kiváló aminosavprofil, mindez alacsony zsír és szénhidráttartalom mellett! Laktózérzékenyeknek kiváló alternatíva!

tomegnvels_zsrmentesen_05.jpg

Tömegnövelés zsírmentesen?

Nem azért küzdünk az edzőteremben, hogy aztán a zsír alá rejtett izmainkat senki se csodálhassa! Mi van akkor, ha nem akarjuk követni "tömegelek - leszálkásodok" periódust, hanem egész évben szeretnénk hozni egy sportos formát?

edzs_eltti_kaja_01.jpg

Mivel tömd a fejed edzés előtt?

Nyilván tudod, hogy az edzésed szempontjából nem mindegy, hogy milyen mértékben vagy feltöltve a megfelelő tápanyagokkal! Nézzük meg tehát az edzés előtti étkezésre vonatkozó általános érvényű szabályokat!

tmegnvel_01.jpg

Tömegnövelőt, tömegnövelőt... de mégis melyiket?

A gyártók marketingszövege mindig kecsegtető, kezdőknek gyors tömegnövelést ígérnek, de most megtanulunk a sorok (jelen esetben az összetevő lista) mögé látni – hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő tömegnövelőt! Vásárlási kisokos a megfelelő tömegnövelő kiválasztásához!

kreatin_020.jpg

Létezik olyan kreatin, ami nem vizesít?

A következőben a kreatin mellékhatásairól, például a kreatin vizesítő hatásáról szeretnénk eloszlatni a felmerülő lila ködöt és kétségeket.

kreatin_022.jpg

Kreatin - ahogyan sohasem gondoltál rá!

Nézzük meg, hogyan hat a kreatin a központi idegrendszeri betegségekre, miképpen segít a cukorbetegeknek és hogyan lehet vele depressziót kezelni!

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

602473_449730748397201_1331908622_n.jpg

Általános tömegnövelő edzésterv

Azzal az ötlettel álltunk elő, hogy ebben az évben egy egész éves edzéstervet kaptok tőlünk! Bizony minden hónapban kaptok egy új ciklust, amit teljesíteni kell! Íme az első edzésterv!

kreatin_023.jpg

Kreatin-monohidrát használati kisokos

Ismét a beérkező kérdésekre szeretnék választ adni egy cikkel – mivel úgy látom, hogy sok kezdőbb sportoló számára még komoly hiányosságok és végeláthatatlan kérdések sorozata merült fel a kreatin és használatát illetően.

kreatin_017.jpg

Kreatin: por, kapszula, tabletta vagy folyékony formula?

Milyen formátumú kiszerelést válassz a kreatin kúrádhoz? Folyadék? Tabletta? Kreatin kapszula? Vagy porban az igazság? Esetleg megéri a pezsgő formula? Most sorra vesszük ezek előnyeit, hátrányait – a kreatin esetében!