Témák nekem: Kreatin kúra

Kreatin - ahogyan sohasem gondoltál rá!

A kreatin felhasználásának új vonulatai

Tudom, a cím láttán sokan a homlokukra csapnak, hogy "Jaj, ne megint egy kreatin szedése kezdőknek cikk, amiben leírják az sokadik feltöltési technikát?!". Viszont most egész másról lesz majd szó! Történetesen azt nézzük meg, hogyan hat a kreatin a központi idegrendszeri betegségekre, miképpen segít a cukorbetegeknek és hogyan lehet vele depressziót kezelni!

Ahogyan annak idején az időskori izomtömeg vesztést megelőzendő terápiáról beszéltünk a című írásban - aképpen  most is egy kicsit más megközelítésből beszélünk a híres vegyületről.

Kreatin szedése a rák ellen

Megszámlálhatatlanul sokszor lehet azt hallani, hogy a "kreatin kúra nem csinál semmit, csak bevizesít". Ismerős ez a mondat, ugye? Mivel a hatásmechanizmust már bemutattuk, így mindenki tudja, hogy bár a folyadék visszatartás is valóban benne van a kreatin mellékhatása pakliban, de nem pusztán csak erről van szó. A kreatin molekula magához a sejtfalhoz kapcsolódik, párosulva azzal a hatással, hogy fokozottan köti a vizet a sejten belüli (intracelluláláris) térben, amivel tulajdonképpen védi a sejtet a membrán károsodások ellen. Kutatások az elmúlt években foglalkoztak vele, hogy a rák kialakulása összefügg a sejt folyadéktereinek állapotával is. Bár egyértelműen még nem sikerült bebizonyítani még, de egy kutató orvos csapat 2012-ben (dr. Tokarska-Schlattner és társai) pedzegetik, hogy a magasabb kreatin koncentráció, segít a rák kialakulásának esélyét rontani!

Szóval itt egy plusz ismeretlen ok, a kreatin szedésére! ... és még van más!

Kreatin kapszula, mint anti-depresszáns?

Az idegsejtek úgy kommunikálnak, hogy az elektromos jelből kémiai ingerületátvivő anyag keletkezik, majd ebből újra elektromos jel lesz. Az anti-depresszánsok egy része azon alapszik, hogy gátolják a szerotonin nevű ideg-ingerület átvivő vegyületet (azaz neurotranszmittert).
Kísérletileg igazolták, hogy a kreatin kapszula kiegészítőt is kapott csoport esetében jobban felszívódtak az antidepresszáns gyógyszerek. Tehát nem maga a kreatin az, ami anti-depresszáns hatással bír - ellenben bizonyíthatóan (főleg nők esetében) kisebb dózisú gyógyszer is elég volt ugyanahhoz a hatás eléréshez, mint amit a kreatin kapszulát nem kapott, önmagában csak anti-depresszánssal kezelt csoportnál mutattak ki.

Kreatin szedése és a diabetes mellitus

A kreatin kapszula önmagában nem fogja csökkenteni a vércukorszintet, azonban 2010-es folyóiratokban már beszámoltak arról, hogy aki plusz kreatint visz be az edzései során, az optimálisabban használja a cukrot a szervezetéből. A források szerint a hatás feltehetőleg kapcsolatban áll azt ATP reszinéztissel, amit a kreatin foszfát raktárak biztosítanak. A megnövelt kreatin koncentráció segít hatékonyabbá tenni az energianyerést, továbbá hatással van az AMPK enzimműködésre, ami a sejtanyagcsere transzportfolyamataiban játszik szerepet.

5 180 Ft -15% 4 380 Ft
mhp_creatine_monohydrate_300.jpg
15 380 Ft -10% 13 780 Ft
optimum_nutrition_creatine_powder_1200.jpg

Konklúzió a kreatin mellékhatás pozitív oldaláról!

A kreatinban sokkal, de sokkal több van, mint puszta sejttérfogatnövelő hatás, valószínűleg ahogyan az orvosok és gyógyszerészek tovább vizsgálják a vegyületet, más hasznos tulajdonságaira is fény fog derülni, mint nem várt, pozitív, kreatin mellékhatás... Az olyan rémhírekre, hogy valaki kreatin kúrába halt bele, vagy a kreatin mellékhatása miképp károsította a szervezetet... azokkal kár is foglalkozni… hiszen mint tudjuk bármilyen anyag lehet méreg, csak a dózison múlik!

Gil / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

creatine_3.jpg

Kreatin mesék

Mindenki használja a kreatint, de a többség azt se tudja pontosan mit is szed... Te ne tartozz közéjük, okosodj a cikkből!

31_tipp_01_1.jpg

Kreatin új arcai

Nézzük meg, hogy a kreatin szedése miképp hat az állóképességre, és megéri-e ilyen jellegű sporthoz alkalmazni?

tomegnvels_zsrmentesen_05.jpg

Tömegnövelés zsírmentesen?

Nem azért küzdünk az edzőteremben, hogy aztán a zsír alá rejtett izmainkat senki se csodálhassa! Mi van akkor, ha nem akarjuk követni "tömegelek - leszálkásodok" periódust, hanem egész évben szeretnénk hozni egy sportos formát?

no_fokoz_03.jpg

NO-fokozóval az érrendszer egészségéért!

Az NO-fokozók népszerű edzés előtti kis motyók, mellyel jobban durran a mell, a láb… eresebb a bicepsz, motiváltabb az edzés… Viszont ezen kívül van ám az NO-nak egy másik, szintén fontos és nem figyelmen kívül hagyható oldala!

tmegnvel_01.jpg

Tömegnövelőt, tömegnövelőt... de mégis melyiket?

A gyártók marketingszövege mindig kecsegtető, kezdőknek gyors tömegnövelést ígérnek, de most megtanulunk a sorok (jelen esetben az összetevő lista) mögé látni – hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő tömegnövelőt! Vásárlási kisokos a megfelelő tömegnövelő kiválasztásához!

kreatin_020.jpg

Létezik olyan kreatin, ami nem vizesít?

A következőben a kreatin mellékhatásairól, például a kreatin vizesítő hatásáról szeretnénk eloszlatni a felmerülő lila ködöt és kétségeket.

kreatin_014.jpg

Kreatin feltöltés-szintentartás: vajon minden esetben kötelező ceremónia?

Vajon ez csak egy újabb marketingfogás vagy valóban olyan világot élünk, ahol már nem kötelezően ajánlott a feltöltéssel és szintentartással szórakozni?

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

kreatin_023.jpg

Kreatin-monohidrát használati kisokos

Ismét a beérkező kérdésekre szeretnék választ adni egy cikkel – mivel úgy látom, hogy sok kezdőbb sportoló számára még komoly hiányosságok és végeláthatatlan kérdések sorozata merült fel a kreatin és használatát illetően.

tpllkkiegsztk_01.jpg

A táplálékkiegészítők ismeretlenebb oldala

A táplálék kiegészítőkben sokkal több van, mint hinnéd! Soron következő cikkben szeretném bemutatni a kiegészítők eddig talán ismeretlen oldalát és felhasználási aspektusát – mellyel mindenki beláthatja, hogy nemhogy nem károsak, hanem akár az "átlagember" is használhatja!

kreatin_017.jpg

Kreatin: por, kapszula, tabletta vagy folyékony formula?

Milyen formátumú kiszerelést válassz a kreatin kúrádhoz? Folyadék? Tabletta? Kreatin kapszula? Vagy porban az igazság? Esetleg megéri a pezsgő formula? Most sorra vesszük ezek előnyeit, hátrányait – a kreatin esetében!