Koffein: a barátod vagy inkább az ellenséged?

A koffein és a legújabb kutatások

Biztosan mindenki fejében él még a sztereotípia, hogy a koffein használata - legyen az kávézás, koffein tabletta, vagy akár zsírégetők vagy edzés előtti energizálók - csak és kizárólag káros lehet. Köztudott, hogy talán a koffein az egyik legelterjedtebb, legálisan kapható és használható stimuláns. Korábban a stimuláló hatása miatt még a WADA-féle dopping listán is mennyiségi korlátozás alatt állt.

Az alábbi írásban igyekszünk bemutatni, hogy mára mennyi minden megdőlt, amit a koffeinről állítanak. Olyan modern, a legfrissebb tudományos kutatásokra támaszkodunk, a koffein sportteljesítményre és az egészségre gyakorolt hatásait vizsgálva, amelyek most jelenleg az irányadóak. Sok esetben lesz, hogy bizony mi magunk is meglepődtünk, hogy mennyire más már a nézet a koffeint illetően!

A koffein és a rák

A legérdekesebb ténnyel kezdenénk, mégpedig azzal, hogy a koffein csökkentheti a rák kockázatát. Nem vicc! Míg korábban számos helyen azt mondogatták, hogy a kávéfogyasztása semmi másra nem jó, csak, hogy a különféle egészségügyi problémák okozója legyen… mostanra azonban igen komoly kutatásokban számoltak be arról, hogy a koffeint gyakrabban fogyasztók körében jobbak ezek a mutatók. Egy 67 ezer embernyi csoporton végzett kutatás alapján a napi 3-4 csésze kávét ivó személyek között egész pontosan negyedakkora százalékban alakult ki daganatos betegség, mint azoknál, akik egyáltalán nem kávéznak.

A kávé és a szíved

Következő gyakori hiedelem, hogy a kávéfogyasztók a szív- és keringési rendszeri betegségeket sokkal  biztosabban szenvedik el. Mint kiderült napjainkra ez sem igaz. Nem kevesebb mint 15 éven át vizsgáltak 41 ezer hölgyet, és azt mutatták ki, akik napi 3 kávét isznak, azok esetében kevesebb volt a kardiológiai panasz. 

Nem mellesleg itt említenénk meg, hogy a kávéfogyasztás nem emeli hosszútávon a vérnyomást. Igaz, hogy rövidtávon emeli, de hosszútávon - mivel a koffein serkenti a nitrogén-monoxid termelést - a klinikai tesztek szerint javította az érfal rugalmasságát.


A koffein és a zsírégetés

A koffein az egyik leghatékonyabb zsírégetőszer. Egyik fő hatása, hogy serkenti azt a folyamatot, hogy a cukrokat égessük mint energiaforrást, és csökkenti a mértékét annak, hogy elraktározzuk azt. Összességében alacsonyabb vércukor szintet eredményez, és javítja az inzulin érzékenységet.

Számokban mérve mennyire hatékonyan támogatja a fogyást? Túlsúlyosakkal itattak naponta 3 eszpresszót, és az eredmény szerint 2,5 kg-al fogytak többet átlagosan azokhoz képest, akiket azonos diétán tartottak. Érdekesség azonban, hogy az "agyonhypeolt" zöld kávé esetében a tesztcsoportnál nem tapasztaltak ilyen mértékű változást, tehát zsírégetésre a hagyományos őrölt babkávé volt a hatékonyabb.

Koffein és a sportteljesítmény

Másik hatása a koffeinnek az állóképességi sportokban lehet nagyon hatékony. A koffein hatására nagyobb lesz a kálcium koncentráció az izmokban és ezáltal tartósabban képes munkát kifejteni. További hatása az állóképességre, hogy a fájdalom és fáradság érzetet mérhetően kitolja! "Az atléta később jut el a holtpontra, ha koffein tablettákat adunk neki" - írja az egyik vezető online orvosi portál.

Ami szintén érdekes tény, hogy a koffein a regenerációban és az izomláz kezelésében is segítséget tud nyújtani. Az edzést követően azok a sportolók akik legalább 5 mg koffeint kaptak testsúly-kilogrammonként, azoknál olyan 30-40%-al volt kisebb az izomláz. Ez mérhető volt, hiszen a vérükben a CK szint a fenti értékekkel volt alacsonyabb, mint a koffein kiegészítőt nem kapott csapattársaiknak.

... és ne feledkezzünk meg arról, hogy van még egy csodás hatása a koffein bizonyos megjelenési formájának (-szerk.): :)

Konklúzió: a koffein jó, hasznos, és egyáltalán nem károsítja a teljesítményt olyan mértékben, mint azt régen gondoltuk. Természetesen mellette a folyadékpótlást is megfelelően kell tartani, mivel azért valóban van vízhajtó hatása is!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

koffein_02_1.jpg

Koffein

A koffeint stimuláló, élénkítő hatása miatt világszerte ismerik és használják már nagyon hosszú évszázadok óta - emellett az utóbbi évtizedekben nagy karriert futott be a táplálék-kiegészítők piacán is.

aerobik_01.jpg

Táplálékkiegészítő útmutató az aerobik edzések fanatikusainak

Ha inkább az aerobik, illetve más állóképességet igénylő órák felé húz a szíved – akkor sem maradsz kiegészítők nélkül! Kiegészítő-tippek, hogy mindent elsöprő intenzitással tudd végignyomni az órákat, a fáradságot elfelejtve!

zsiros_mitoszok_04_3.jpg

Kardió edzés éhgyomorra

Nézzük meg közelebbről a reggeli kardiót: tippek a zsírvesztésre - az izom maximális megtartása mellett!

mentlis_serkentk_01.jpg

Ha nehezedre esik a folyamatos koncentráció… mentális frissítő sulihoz, munkához, edzéshez!

Még mielőtt egy nagy adag energiaitallal hígítanád fel ismét az instant kávédat, - próbáld ki inkább a következő természetesebb módját az éber állapot visszaállításának!

allokepesseg_04.jpg

Speciális kiegészítő kombinációk a tornádó erejű állóképességért!

Mivel számos sportágban kiemelten fontos a megfelelő szufla és állóképesség, így nézzük meg, milyen kiegészítők segíthetnek abban, hogy mindent elsöprő intenzitással tudd teljesíteni a célod!

energiaital_04.jpg

Az energiaital: barát vagy ellenség?

Nézzük meg, mit mondanak a gyakorlatban az eredmények: vajon az energiaital valóban javítja a teljesítményt a súlyzós edzés, az állóképességi edzés és a maximális erőt igénylő edzés terén is?

bio_04.jpg

Mindennapi mérgeink

Vajon tényleg érdemes-e a drágább bio zöldségre és ásványvízre költeni az egészségért?

amino_koktl_06.jpg

Kerti-party koktélok - testépítő módra!

Készíts kerti-party koktélokat "gyúrós" módra! Amino-Mojito, BCAA-jégkása és diétás gyümölcspuncs zselé... és még több ötlet a cikkben!