Kisokos a kardió gépekhez 1. rész

Kardiózzunk, de melyik gépen?

Bár éppen csak néhány hete írtunk arról, hogy télen is mekkora király vagy, ha a szabadan kardiózol - főleg mivel eddig ismét egy enyhe telünk van - azonban ne feledkezzünk meg azokról sem, akik ragaszkodnak a teremben található gépekhez. Éppen ezért igyekeztünk végezni egy olyan összehasonlítást, amiben próbáltuk pro és kontra összevetni a fitnesz terembeli kardió gépparkot!

Mivel több olyan gép-kategória is van, amin belül a különféle gyártók különféle megoldásokat kínálnak, ezért igyekeztünk olyan logikát választani a bontás során, amiben ez alapján osztottuk szét az eszközöket.

Kerékpár ergométerek

A kerékpár ergométerek alatt nem csak a sima "szobabiciklit" értjük, hanem úgy nagyjából mindent, amiben egy rotort lábbal forgatsz. Ezek között megvan egyaránt a jó, a rossz és csúf is… Kezdjük elsőként ezek legjobbjával:

•    Az "aridyne" vagy "airbike"-ok családja. Rendkívül effektív, és a kalória felhasználás a később említett lépcsőző géppel és a futópaddal vetekszik. Emellett valóban ízület kímélő, mivel nincsenek talaj reakciók, ezért túlsúllyal is bátran használhatjuk.
Hátránya azonban, hogy nagyon ritka… nemcsak itthon, hanem még külföldön is.  Szóval, ha olyan szerencsés vagy, hogy a termedben éppenséggel van ilyen, akkor örülj neki, mert tényleg effektív. De sajnos tapasztalataink szerint olyan a magyarországi termekben, mint a mese: azaz hol volt, hol nem volt…

•    Ezután a következő a spin-biciklik, amik hatékonyságukban a fenti levegő rotoros "rokonaikkal" versengnek. Azonban ezért a kar munka hiánya miatt mérhetően kevesebb az energia felhasználás.
Viszont előnye a fentihez képest, hogy gyakorlatilag minden alsó-közép kategóriás teremben megtalálható már valamilyen újabb vagy régebbi modellje!

•    Most jön a kerékpár ergométerek legkényelmesebbike: az a változat, ahol a felsőtesten kívül még a farizom sincs munkában. Ennek az eredménye, hogy a legkényelmesebb változat - egyben a leghitványabb is az energia-felvételt illetően.

Előnye, hogy éppen emiatt időseknek, keringési rendellenességben szenvedőknek és extrém túlsúlyosaknak is simán lehet használni - az edzettség teljes hiánya mellett is.


Az ellipszis trénerek:

•    A hagyományos ellipszis tréner, nagyon népszerű volt olyan 10 évvel ezelőttig. Sokan állították a futásnál is hatékonyabb, és ezt igyekeztek alátámasztani. Azonban valójában sem az energia felhasználása, sem a kvázi természetellenes mozgása nem győzi meg a legtöbb embert.

•    Az Arc tréner (nem az "ARC" ami a vasember filmben volt) ennek a gép-családnak az innovációja. Igazából a legtöbb ember testarányaihoz nagyon kényelmetlen, és kifejezetten természetellenes szögekbe kényszerít a használata.

Előnye kétség kívül ennek a gép-családnak, hogy egyszerű, biztonságos, és bárki számára egyből elsajátítható a használata.


A folytatásban még több ismert és kevésbé ismert kardiógéppel ismerkedünk meg!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

otthoni_kardi_03_1.jpg

Ha már nincs sok hátra... - Alfa-kardió a gyakorlatban

Olyan kardió programot fogok most bemutatni, melynek segítségével mindenki kegyetlenül lesújthat a mit sem sejtő, utolsó makacs zsírpárnáira.

hardgainerek_es_a_kardio_02.jpg

Hardgainerek és a kardió

A kérdés, amit most körbejárunk az, hogy a kardió tevékenység szükséges-e a nehezen gyarapodók - ha úgy testszik az angol kifejezéssel élve hardgainerek - számára?

Inger-gazdag(abb) kardió edzés!

"Felejtsd el a futást! Végezz változatos kardió edzéseket úgy, hogy szinte egy métert sem kell megtenned, sőt a kardió gépparkot és az aerobik órák gyönyöreit is elkerülheted!"

kardi_02.jpg

Hibás a kardió edzésed, öreg...

Mostani cikkünk elég megosztó lesz, hiszen három nagyon gyakran használt módszert fogunk elővenni, amit az emberek kardió edzés gyanánt végeznek - és igyekszünk rávilágítani miért járnak a használóik tévúton. Ami még fontosabb írunk, egy valóban hatékonyabb alternatívát ahelyett, amit megszoktál!

kardi_031.jpg

Tényleg teljesen hasztalan és idejét múlt a kardió?

Valóban csak a HIIT az egyetlen járható út? Vagy van, amikor a hagyományos kardióval járunk jobban? Tényleg elkerülhetetlen az izomvesztés a régi értelemben vett kardióedzések során? Ideje kicsit felülvizsgálni a kérdést így 2015 táján…

edzes_hidegben_02.jpg

Szabadtéri kardió edzés - télen is!

Alábbi rövid szösszenetünkben a leghasznosabb tippeket szedtük össze Nektek, hogy ne kelljen lemondani a kinti sporttevékenységek öröméről ilyen hidegben sem!