Kisebb súlyokat emelve is fejlődhetsz?

Feszíts és képzeld azt, hogy csúcsot nyomsz minden ismétlésnél!

A legnagyobb különbség egy okosan edző és szimplán csak súlyokkal edző ember közt az, hogy minél tapasztaltabb valaki, annál nagyobb erőt képes kifejteni, még akkor is ha a terhelés relatív kisebb. Elég meglepő dolgot mondunk, de egy nagyobb rutinnal rendelkező sportoló - ha akarja - kisebb súlyokkal is ki tudja magát csinálni. Láttad már, hogy egy komolyabb erő sportoló mondjuk fekvenyomásnál üres rúddal úgy fújtat és erőlködik, mint amikor a csúcs nyomásán dolgozik? Elgondolkoztál már ennek mi lehet az oka? Miért akarna valaki kisebb súlyokat mozgatni, mint valójában tudná? Egyáltalán jó valamire ez a módszer? Netalántán teljesen elvesztettük az eszünket? Mindenre választ fogsz kapni!

Van egy olyan dolog, amit gyakorta figyelmen kívül hagynak, amikor súlyzókkal edzőket hasonlítunk össze: mégpedig az élettani paraméterek nem csak abban változnak meg, hogy nagyobb izmai vannak a régebb óta edzőnek, hanem az is teljesen eltérő, hogy miképpen működnek. Minél edzettebb valaki, annál jobban ki képes használni a benne rejlő valódi izomerőt, hiszen annál több izomrostot képes a mozgásokkal bekapcsolni.

Hogy jobban megértsük, beszélni kell arról, hogy mivel érzékeli a testünk azt, hogy mekkora erő szükséges az egyes mozgásokhoz. Minél több motoros egységet (az idegvégződés és a hozzá tartozó összes izomrost, amit vezérel) kapcsolsz be, annál nagyobb a kifejtett erő nagysága. Egy kezdő csak a töredékét tudja ennek kihasználni, mivel csupán kis százalékát képes bekapcsolni az összes izomrostnak. Egy kezdő mondjuk csak 40-50%-át képes aktiválja, egy haladó sportoló pedig akár 70-80%-át is.


Ebből azt akartam levezetni, hogy egy tapasztaltabb atléta, ha úgy áll alá a súlynak mindig, mintha az a maximális terhelése volna, akkor képes arra, hogy több motoros egységet aktiváljon! Egy régóta edző ezzel a technikával akár egy szerényebb súllyal is képes "kinyírni" az izomcsoportot, míg egy kezdőnek ez kivitelezhetetlen volna. Az edzettebb egyszerűen több tartalékot képes akaratlagosan mozgósítani, és ennek a jutalma, hogy tudatosan egy gazdaságtalanul nagy reakciót képes az izmaiból kiváltani.

Ez az oka egyébként annak, hogy a dinamikus erőfeszítés (dynamic effort) módszernél egy kezdőnek nagyobb súlyokat javasolnak, mint egy haladónak.

A feladat a következő: ha legközelebb lehetőséged lesz edzeni, próbáld ki, hogy a legegyszerűbb,  kisebb súllyal végzett gyakorlatot is úgy kezded el, mintha az a csúcsnyomásod volna. Kezdj neki mondjuk egy egyszerű fekvőtámasznak, hogy azt magyarázod be magadnak képzeletben, hogy minden ismétlés a Te 1RM gyakorlatod. Meglepő dolgokat fogsz tapasztalni… sokkal kevesebb ismétlést bírsz végrehajtani, mint normál esetben tudnál! Egész egyszerűen jobban ki fogod fárasztani az izmaidat enne a módszernek köszönhetően.

Miért jó nekünk ez?

Kisebb az ízületi terhelés. Így mondjuk sérülés után ez kulcs fontosságú lehet - anélkül tudod megoldani az edzést, hogy túlterhelnéd a sérült részt. Illetve ha nem vagy sérült, akkor is remekül használhatod ezt regenerációs edzésekre!

Ha otthon edzel és csak fix súly áll rendelkezésedre. Elmondhatatlanul hatékony lehet azoknak, akiknek a kereteit az veszi szűkre, hogy csak korlátozott mennyiségű súlyzótárcsa vagy súly áll rendelkezésére.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

rud_a_sarokban_03_1.jpg

Mitől nő az izom?

Vizsgáljuk meg azt, hogy egyáltalán hogyan és miként nő az izomzatunk.

robbanekony_mozdulatok_06.jpg

Robbanékony mozdulatok: zsírégetéshez és izomépítéshez

Gyorsan, gyorsabban, még gyorsabban érd el a céljaidat! Lássuk a gyors ismétléses technikák előnyeit, vagyis azt, hogy miként fog segíteni egyaránt a zsír vesztésben és az izom épülésében.

gumiszalagok_01.jpg

Gumiszalagok

Újdonság arra, hogy lehet erőt és tömeget építeni kisebb súlyok mellett? Gumiszalagos edzés most NEM (csak) kislányoknak!

dinamic_effort_02.jpg

A dinamikus erőfeszítés (Dynamic Effort) módszere

A dynamic effort egy nagyon eredményes edzésforma, ami radikálisan fejleszti a robbanékonyságot, így a maximális erőfeszítéssel kombinálva kapunk egy remek robbanékonyság és erőfejlesztő programot.

izombuks_01.jpg

Szükséges-e az izombukás a fejlődéshez?

Az izom földbe döngölése roppant népszerű dolog, hányan hiszik azt a teremben, hogy a növekedés kizárólagos kulcsa csakis a végtelen volumen, az égő fájdalom és az izmok bukásáig hajszolt végkimerülésében rejlik... pedig nem!

31_tipp_02.jpg

3+1 tipp, amivel megtörheted a monotonitást az edzéseiden!

Vajon miképp csempészhetsz változatosságot az edzésedbe, anélkül, hogy magukat a gyakorlatokat lecserélnéd? Erre adunk három tippet, egy bónusz technikával megfejelve!

ernvels_02.jpg

Tudtad, hogy főképp nem is az izmaidat edzed?

Most olyan dolgokat mesélünk az erőről, az edzésről és a saját testedről, amiről lefogadunk, hogy még biztos nem hallottál!

erlgzs_02.jpg

Egy titkos technika a maximális erőhöz!

Mostani írásunkban arról fogunk beszélni, hogy a rekeszizommal a préselős, "erőlégzés" mennyire hatékony lehet abban, hogy nagyobb súlyokat legyünk képesek megmozgatni.

harom_erdekes_dolog_az_erorol_01.jpg

Három érdekes dolog az erőről - amit mindenképp érdemes tudnod!

Tudni akarod mi a legjobb és a legrosszabb dolog az erővel kapcsolatban? No és mi az, amit mindenki elfelejt, ha az erőről esik szó? Mind a háromra most megtudhatod a választ!

tomegnoveles_sulyemelo_gyakorlatokkal_03jpg_2.jpg

Maximális erő és robbanékonyság a komplex edzés módszerével!

Szeretnél egy erősebb, gyorsabb, szálkásabb testet? Íme egy sokkoló edzésmódszer, mely könnyen alkalmazható, és egyszerre segíti az említett célok elérését!

slyzmentes_ditn_02.jpg

Súlyzómentes "diétán"

Lássuk a mi minimál stílusú saját testsúlyos edzésünket a következő egy hónapra!