Kikezdhetetlen érvek a fehérje mellett

Miért a protein turmix a legfontosabb?

Kétség sem fér hozzá, hogy a táplálék kiegészítők közül a legfelkapottabb termékek a protein porok, hiszen a fehérje hatása minden sportcélhoz kiemelkedően fontos. Lépten-nyomon erről hallasz a teremben, vagy ezt olvasod a fitnesz-testépítő magazinokban, hogy mire jó a protein...szóval bármi is a célod, ahhoz protein kell! Mostani cikkünk leginkább a kezdőknek szól, mellyel szeretnénk alapos érvekkel megindokolni: miért fontos a fehérje használata és miért is kellene valóban elkezdeni iszogatni azt a fehérje turmixot!

A protein por hatása az izmokra

A megnövelt fehérje bevitel fokozza a szervezet saját fehérjéjének a szintézisét. Naponta legalább kettő alkalommal kellene fehérjét bevinni, ha el akarjuk kerülni azt, hogy az izmainkból fogyjunk. Tudniillik raktározni nem tudunk aminosavakat, ezért amikor a fehérjék szintéziséhez szükséges aminosavakhoz próbálna jutni a szervezet (mondjuk mert például valamilyen enzimet szeretne előállítani), akkor a vázizomhoz fog nyúlni, mivel ott áll rendelkezésre bőségesen fehérje forrás.

Gyors tömegnövelés

Tudományosan bizonyított tény, hogy a minőségi fehérje bevitel közvetlenül hat a száraz tömegnövekedésre. Különösen amikor edzés-terhelésnek van kitéve a szervezet, akkor még fontosabb a fehérje használata.

Újabb publikációkban olvasni olyan módszerekről, hogy a protein hatása az izmokra még hatékonyabb lehet: ugyanis a legnagyobb izomtömeg növekedés akkor volt elérhető, ha nem csak az étkezések során illetve edzés után kaptak nagyobb dózist a sportolók, hanem amikor a fehérje bevitel napjában többször, kis adagokban (2-3 óránként) 10-20 g - okban is történt.

Nyilván most hevesen bólogatsz, hogy persze, azt verik a fejedbe a teremben is állandóan, hogy egyél 2-3 óránként… sajnos ez nem mindig megoldható, a munkahely,  az iskola vagy éppen egyéb programok miatt. Azonban egy protein turmixra valószínűleg lesz időd a fenti időközönként is.

Protein por fogyáshoz: Kevesebb háj

Viszonylag friss, 2000-es években közzétett kutatások bizonyítják, hogy a magasabb protein bevitel mellett az inzulin érzékenység is javul. Mint azt tudjuk, az inzulin sajnos nem csak anabolikus  hatással bír, hanem a zsírok oxidációja ellen dolgozik. Erről bővebben már írtunk, ha érdekel a téma, .

A fokozott fehérje bevitel mellett már kisebb mennyiségű inzulinra is jól reagál a szervezet, és nem növekszik meg a koncentráció olyan mértékben, hogy az jelentősen megbolygassa a zsír-anyagcserét - vagyis a protein por a fogyáshoz is kell! Ebből kifolyólag a protein por használata a diétához szinte kötelező!

Továbbá a fehérjék emésztése több ráfordítást igényel, ugyanakkora mennyiségű fehérje energiává alakításához eleve több energia kell mint mondjuk szénhidrát esetében. Vagyis egy fehérjedús diéta növeli az alapanyagcserét akár 20%-kal is!

A protein por hatása az erőszintre

Az izom nemcsak tömegében lesz nagyobb, ha az edzésedhez fokozod a fehérje bevitelt naponta, hanem erősebb is lesz. A hatásmechanizmus lényege, hogy a fokozottabb fehérje bevitel hatására az izomzat (ami az edzés következtében amúgy is egy átalakuláson megy végbe) minőségileg megváltozik. A bőségesen rendelkezésre álló építőanyag miatt több ponton tudnak majd az izomrostot alkotó fehérjék kapcsolódni (több kereszthíd alakul ki), vagyis az egyes rostszálak húzó ereje növekszik meg.

16 980 Ft -6% 15 880 Ft
brutal_muscle_on_2270g.jpg
14 980 Ft -7% 13 980 Ft
biotech_usa_nitro_pure_whey_2270g.jpg
13 380 Ft -15% 11 380 Ft
mutant_whey_cookies_2270g.png

A fehérje bevitel és a regeneráció

Kevesen tudják, de az ízületi szalagok is reagálnak a fokozott protein bevitelre. Hatására sokkal gyorsabban fognak majd regenerálódni egy esetleges rándulás vagy húzódás után. Emellett ellenállóbbak is lesznek hosszútávon, ha a fehérje használata rendszeres étrendünkben. Gondoljunk csak arra, hogy végső soron ezek a szövetek is fehérjét tartalmaznak.

14 480 Ft -15% 12 280 Ft
dymatize_elite_whey_2270.jpg
20 880 Ft -19% 16 980 Ft
musclemeds_carnivor_2088_1.jpg
19 480 Ft -15% 16 480 Ft
71mht2txz2l_sy550_.jpg

Tudjuk, hogy a fentiek sokak számára talán túlságosan is magától értetődőek. Azonban gondolj csak arra vissza, hogy neked, rutinos rókának mennyire jól jött volna annak idején, ha valaki szépen pontról pontra eldarálja, mire is jó a protein, és a fehérje por használata mennyire elősegítheti a célod!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

protein.jpg

Alapvető tudnivalók a fehérjékről.

A legalapvetőbb tápanyagfajta közül kezdjük a sort a fehérjékkel, melyek a fitnesz ipar virágzásával és bizonyos diétás trendek megjelenésével egyre nagyobb rajongói táborra tettek szert.

Akkor nézzük, hogy a számunkra fontos fehérje miben található meg.

Itt főképp olyan ételeket említenék, melyek kitűnő fehérjeforrásoknak számítanak, és amikből bátran lehet csemegézni a napi fehérjebevitelünk érdekében.

feherjebevitel.jpg

Mennyi fehérje szükséges valójában?

Biztosan hallottátok már a kifejezést, hogy "nitrogén egyensúly", de lefogadom nem teljesen sikerült tisztázni mit is takar. Szerencsére csak eddig kellett várni rá, hogy végre megtudd.

fehrje_stihez_01_2.jpg

A nagy kihívás: Hogyan válasszak proteint?

Kezdőként elég hamar meghozzuk a döntést: bizony nekünk is kell egy vödör protein! De a sok-sok lehetőség közül vajon melyik lesz számodra az ideális? Most segítünk dönteni!

marhahus_protein_02.jpg

Marhahús protein

A marhahúsprotein kiváló fehérjeforrás: magas kreatin tartalom, kiváló aminosavprofil, mindez alacsony zsír és szénhidráttartalom mellett! Laktózérzékenyeknek kiváló alternatíva!

fehrje_032_3.jpg

Fehérjeforrások versenye!

Alábbiakban azt nézzük meg, hogy a leggyakoribb fehérje forrásokat hogyan csoportosítjuk, és közülük melyik, milyen arányban tartalmazza az aminosavakat... azaz vajon melyik a legjobb fehérjeforrás?

porban_az_igazsag_02.jpg

Porban az igazság: A protein és ami mögötte (azaz benne) van

"Ne porozzáá, azok mind tele vannak koxokkal!!!" Az ilyen gondolatok kiküszöbölése érdekében megpróbálom eloszlatni a félreértéseket a mitikus vagy épp rettegett porokról!

vega_sportolo_02.jpg

Honnan a csudából szerezzen egy vega sportoló fehérjét?

Ha a vegák azon táborát erősíted, akik minden állati eredetű ételt elhagytak, akkor bizony joggal merülhet fel a kérdés: vajon van-e remény a számodra az izomépítés és a teljesítményfokozás hatékony mezejére lépni? És ha igen, mégis hogy?

fehrje_07.jpg

Fehérje – nem a gyúrósok kulacsába való?!

Ez írás nem(csak) aktívan sportolóknak szól, hanem átlagemberek olyan célcsoportjainak is, akik szintén nem tudják, mire jó a fehérje bevitel!

csaj_protein_02.jpg

Női proteinek... egy kis figyelmesség vagy csak átverés?

Vajon kell-e a nőknek külön protein? Jobban járnak a rózsaszín ködbe (azaz csomagolásba) rejtett fehérjékkel, vagy pont ellenkezőleg... átverés az egész?

hzlal_e_a_fehrje_04.jpg

Hizlal-e a fehérje?

A fehérje valóban az a tápanyag, amiből szinte bármennyit ehetünk, nem rakódik ránk? Nézzünk utána!

tpllkkiegsztk_01.jpg

A táplálékkiegészítők ismeretlenebb oldala

A táplálék kiegészítőkben sokkal több van, mint hinnéd! Soron következő cikkben szeretném bemutatni a kiegészítők eddig talán ismeretlen oldalát és felhasználási aspektusát – mellyel mindenki beláthatja, hogy nemhogy nem károsak, hanem akár az "átlagember" is használhatja!

kell_e_protein_03.jpg

Kell-e nekem egyáltalán protein por?

Jöjjön egy gyakori kérdés-probléma tisztázása: kell-e neked egyáltalán protein por vagy tényleg nélküle is eredményesen fejlődhetsz, szálkásodhatsz?

protein_recept_01.jpg

Kezdők a konyhában: 5 pofonegyszerű protein recept!

Kezdő gyúrósok, csekély gasztro-múlttal rendelkező sportolók... kérlek fáradjatok a konyhába, és ismerkedjetek meg néhány pofonegyszerű proteines recepttel!