Kezeket fel!

Vajon mindenkinek annyira funkcionálisak a fej fölé nyomások?

Mostanában rengeteget hallhatjuk, hogy a fej fölé nyomások roppant hatékony és fontos gyakorlatok, sőt funkcionálisabbak is - szemben a jó öreg fekve nyomásokkal. Na most már most van egy csoport, akiknél a fenti állítás némiképp vitatható.

Úszók, teniszezők, gerelyhajítók, röplabdások, kosarasok vagy akár a foci kapusok… Mi a közös bennük? Az, hogy ezen sportolóknak gyakorta van a kezük magas tartásban a sportáguk során, és éppen emiatt fokozottabban vannak kitéve vállsérüléseknek. Akár egy rotátor köpeny húzódás illetve szakadás, akár egy íngyulladás – mindegyik komoly kihagyást jelentene.

Szóval az esetükben felmerülhet a dilemma: elképzelhető, hogy nem kellene erőltetni a fej fölé nyomást, mert a valódi sportáguk eleve terheli az adott izomcsoportot. Ugyanakkor ott van a kérdés másik oldala is: lehet, hogy ha megerősítjük az adott területet, akkor sérülés állóbak lesznek?

Járjuk körbe a dolgokat! Az valóban igaz, hogy bármilyen súlyzós edzés önmagában egy terhelés, amit az izmoknak ki kell állniuk - emiatt talán azt diktálná a logika, hogy ne erőltessük tovább. Viszont éppen amiatt, hogy a váll edzése egyfajta stresszor, amely kiváltja az adaptációt, így az lesz a következménye, hogy az ellenállóbbá válik. Igen ám, azonban a hol van az a pont, ami még optimális és hol kezdődik a túlterhelés?!

A különböző gyakorlatok nem azonos mértékben okoznak mikrosérüléseket az izomban. Az olyan sportolók, akik eleve sokat lendítik, nyújtják a karukat magas tartásba, azoknak kifejezetten okosan kell edzeni!

Kerülni kell mindenképpen a vállat szélsőséges helyzetekbe csavaró mozdulatokat. Szóval elsőként ismét azzal huzakodnék elő, amit már tudtok, ha olvastátok a régebbi írásainkat: a nyak mögül nyomás nem javasolt. Becsületszóra mondom, nem fizet érte senki, hogy állandóan ezt a gyakorlatot szidjam, de annyira extrém a vállízület szempontjából, hogy nem éri meg! Ha a gyúrósok nem is tapasztalják, ellenben mondjuk, aki másra is használni szeretné a vállát - más sportban a súlyzózáson kívül - annak nem kellene feszegetni a határait.

A második nagy kérdés: rúd vagy kézi súlyzó? Nos, ha utána olvasunk a szakirodalmakban, akkor látjuk, hogy eltérnek a vélemények. Egyes edzők állítják, hogy a kézi súlyzók a nyerők, mert természetesebben mozog a váll. Másfelől meg éppen amiatt, hogy szabadon mozognak, így nagyobb kontrollt igényelnek, könnyebben ki is csavarja a vállad, ha elveszted az irányítást.

Akkor most melyik a jobb? Nos én személy szerint a fenti sportolóknál az egykezesre szavazok biztosító társ segítségével, aki végig ott van, és ha kell, akkor elkapja a csuklódat, ha billenne a súly hátra és szaggatná a rotátor köpenyt.

A szakítás és a fej fölötti rúddal guggolás teljesen felesleges túlterhelést jelent azoknak a sportolóknak, akik elve sokat használják a magas tartás helyzetét! Ha a szakítás helyett keresünk gyakorlatot számukra annak érdekében, hogy minél nagyobb dinamikát adjunk, akkor a medicin labda a legjobb alternatíva. Mára már gyártanak akár +10kg-os labdákat is, és azzal azért már jelentős erő (itt most az iskolai fizikai értelemben vett erőre gondolok) kell, ha ezt a tömeget fel akarjuk gyorsítani.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

vallserulesek_2.jpg

Vállsérülések megelőzése

Mi az a rotátor köpeny és miért fontos nekünk törődni vele?

vall_harom_fej_5.jpg

Három fej. Három gyakorlat. Három technika.

Az évek során összegyűlt néhány olyan gyakorlat és edzésmódszer, melyekkel felpörgetheted egy kicsit a már unott rutinban zajló vállizom edzését. A kérdés csak az: beVÁLLalod...?

negatv_ismtlsek_02_1.jpg

Három intenzitásfokozó technika a válladért.

Indulj el a látványos VÁLLtozás felé ezzel a három ütős kis intenzitásfokozó módszerrel!

push_and_pull_01.jpg

A "push and pull" módszer

A "push and pull" módszer lényege röviden annyi lenne, hogy a nyomó/toló mozdulatokban résztvevő izomcsoportokat mind egy edzésnapon dolgoztatod meg, míg a húzó mozdulatokban résztvevő izomcsoportok egy másik nap kerülnek terhelés alá.

push_and_pull_030.jpg

Edzésterv a "push and pull" módszerhez

Most egy edzéstervvel, illetve néhány jó tanáccsal Nektek is megadjuk a helyes irányt, hogy a lehető legtöbbet hozzátok ki ebből a felosztásból!

10_vllkml_tipp_01.jpg

10 tipp az egészséges vállakért! - 1. rész

"A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene forrást építeni, amikor már megszomjazott." Essünk neki, még mielőtt késő lenne! Váll-barát tippek!

vlltippek_02.jpg

Újabb tippek az egészséges vállakért! - 2. rész

corner_barbell_press_04.jpg

Egykezes váll-barát nyomógyakorlat rúddal? Igen, ilyen is létezik!

vll_sokkol_03.jpg

Váll-sokkoló Joe DeFranco-val!

Építsd vállbarát módon a deltáidat a híres erőnléti edző gyakorlatsorával... sőt, egy hasznos bónusz gyakorlatot is kaptok, mellyel a vállfájós és/vagy számítógép előtt görnyedő társadalom is hasznot fog húzni!

vllsrls_02.jpg

Hogyan edzünk sérült vállakkal?

Beszéljünk így most arról, miképpen edzünk vállsérülés után, hogy lehetőleg kíméljük a területet, azonban mégsem legyen az, hogy totál inaktívak maradjunk.

cipels_04.jpg

Tedd meg ezt a pár lépést az erősebb törzs, kar és trapézizmokért!

Egy gyakorlat több variációját ismerheted meg, hogy még célzottabban fejleszd a törzsed, a trapézizmokat vagy akár a karodat!