Káros lehet-e a nőknek a szénhidrát megvonás?

A negatív oldala a szénhidrátmegvonásnak

Kutatások és a gyakorlat egyaránt azt mutatják, hogy az anyagcserére igen kedvező hatással vannak az alacsony szénhidrát tartalmú diéta. Ennek megfelelően nagyon népszerűek a szénhidrát megvonáson alapuló diéták kortól és nemtől függetlenül… - azonban van az éremnek egy másik oldala is: és immár vizsgálják azt is, hogy nem feltétlenül jó ez mindenkinek. Többek közt ahogyan a cikkünk címe is mutatja: például nem biztos, hogy a nők esetében teljesen egészséges a radikális szénhidrátmegvonás: okozhat többek közt hormonális zavarokat, alvásnehézségeket, és akár meddőséget is. Lássuk, hogyan!

Az alacsonyabb kalóriatartalmú és kifejezetten az alacsony szénhidrát tartalmú étrend befolyásolja a mellékvesék működését!

A hormonokat ugye elsősorban - mint egy karmester - az agyalapi mirigy (hipofízis) szabályozza. Viszont az endokrin rendszerünk komplex működéséhez szükséges, sőt elengedhetetlen a mellékvese és a hipotalamusz közreműködése. Ezek hárman adják a HPA tengelyt (hypothalamic-pituitary-adrenal), ami elsősorban felelős a stressz, a hangulat, az érzelmek, de még a libidó és az anyagcserért is. A belső elválasztású mirigyeink, különösen a mellékvese nagyon érzékeny az energiaszint változásaira.

A másik probléma a tartós kalóriamegvonás okozta stressz, pontosabban ennek a kortizolt és noradrenalint kiválasztását serkentő hatása.

Mivel a mellékvese termeli ezeket, ezért folyamatosan dolgoznia kell… kvázi, kimerül abban, hogy folyamatosan dolgozik. Van olyan tanulmány, ami a szénhidrát megvonás okozta diétát egyenesen azzal hozza összefüggésbe, hogy a magas stresszhormon szintek miatt több kalóriát égetsz el, mint azt tennéd normális esetben. Ez azért is érdekes, mert bebizonyították, hogy azonos energiatartalmú diéta mellett a kortizol magasabb lesz, ha az arányokat eltoljuk a kevesebb szénhidrát irányba.

Másik komoly gond a menstruációs zavarok...

Köztudott, hogy túlzottan alacsonyabb testzsír százalékkal (kb. 10% alatt) rendelkező nők esetében a menstruációs zavarok, sőt, extrém esetekben a teljes meddőség is előfordul. Az viszont kevéssé közismert tény, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú diéták esetében is elő-előfordul valami hasonló. Egy 2003-as amerikai tanulmány szerint a 45%-a a ketogén diétát terápiás céllal követő (epilepsziások voltak) lányoknak teljesen felborult a menzesze, és amikor újra elkezdtek szénhidrátot kapni, ez hamarosan helyreállt.

A táplálkozástudományi szakemberek többsége egyetért a jelenlegi nézettel, hogy még az extrém diéták esetében sem ajánlott tartósan a szénhidrátokat a teljes napi energiamennyiséget illetően 15%, sőt egyes dietetikusok szerint 30% alá vinni.

Ettől eltérő lehet, ha ennek valamilyen egészségügyi oka van, úgy mint valamilyen fennálló betegség.

A nagyon alacsony (napi 100gramm alatti) szénhidrát bevitelt, csak olyan betegségeknél javasolják, mint az:

•    Epilepsziás betegek
•    Inzulin reziztensek
•    Alzheimer- vagy Parkinson kóros betegek
•    Számos rákos daganat esetében
•    Extrém túlsúlyosaknál

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

szenhidrat.jpg

Akkor most más tészta: tudj meg mindent szénhidrátokról!

Két ellentétes tábor alakult ki a szénhidrátok kapcsán: vajon szükséges-e a szénhidrát vagy lehet-e nélküle élni?

A szénhidrátok fajtái: a jó, a rossz és a rost.

A szénhidrátok csoportjainak alaposabb megismeréséhez ismét jöjjön egy rövidke kémiai gyorstalpaló. Egyszerű és összetett szénhidrátok.

csiga03_1.jpg

Szénhidrátok nélkül lehet élni... de ki akar? - vagyis szénhidrátok a diétában

Nézzük meg, hogy milyen szénhidrátforrásokra alapozhatunk a diétában!

sznhidrt_01.jpg

Miért együnk szénhidrátot?

A mostani írásunkban amolyan kortest beszédként igyekszünk meggyőzni mindenkit, hogy egyen szénhidrátot, ha valamilyen okból nem tette volna!

ch_dita_02.jpg

A szénhidrátmentes diéták hátrányai

Nézzük meg, melyek az alacsony szénhidrátos diéták legnagyobb hátrányai és csapdái!

sznhidrt_020.jpg

Az új főgonosz nyomában? A szénhidrátok a gyakorlatban!

Szénhidrátmentes tészta, keksz, süti... Te is azt hiszed a szénhidrát a legrosszabb dolog világon és lehetőleg kerülöd mint a mérget? Amennyiben igen, akkor ez a cikk Neked szól!