Kalória vagy makrotápanyagok - mi az, ami számít...

Általában minden diétázó – ahogy én is – a kezdet kezdetén belebotlott egy-pár divat diétába... kipróbáltuk a gyümölcsnapot, káposztalevesen vegetáltunk, toltuk a Norbit, léböjtöltünk, megőrültünk... Majd idővel rájöttünk (remélhetőleg) arra, hogy csak úgy tudunk hatékony eredményeket elérni, ha bizony számot vetünk minden falattal, ami lecsúszik a torkunkon.

Itt szokott jönni a kérdés: mi az, amit számoljunk? Kalóriatáblázattal rohangáljunk a zsebünkbe vagy a fehérje-szénhidrát-zsír hármassal bonyolítsuk életünket?

A kalóriaszámolás módszere

Úgy néz ki a séma, hogy ha negatív kalóriamérleggel abszolválod a napot (értsd: kevesebb kalóriát viszel be, mint amit felhasználsz) akkor fogyni fogsz. A napi kalória-kvótát így elméletileg bármiből beviheted… igen, valahogy innen eredeztethetőek a süti-csoki-banán diéták is: elméletileg ezzel is csökken a súlyod, ha tartod a kiszabott napi kalória mennyiséged.

Akkor hurrá, diétázzunk ezentúl túrós buktával?

... Ha Neked CSAK a testsúly csökkenés (és nem zsírcsökkenés!!!) számít, akkor igen. Ha nem akarsz feszes és izmos lenni, csak skinny-fat, akkor igen.
... Ha nem számít, hogy csökkenni fog az energiaszinted, lomha leszel, és az edzőteremben is csak a futópadon bírsz vánszorogni, akkor igen.
... Ha nem érdekel az egészséged vagy hogy csúful a bőröd, hajad és narancstelepek lesznek a combjaidon, akkor igen.

… avagy a kalóriaszámlálás hátulütői!

Általában az ilyen módszer követői többnyire tesznek magasról a makrotápanyagok arányára. A legtöbb "együnk bármit csak tartsuk a kalóriát" típusú diétákban bizony szerencsétlen fehérje mennyiség gyakran hoppon marad. Az elégtelen fehérjebevitelnek pedig az könnyen az izomzatod látja kárát. Ha van egy kis sütnivalód, akkor beláthatod, nem mindegy, hogy miből is megy le a súlyod. Az izomzat csökkenésével magad alatt vágod a fát, hiszen nem csak a formád lesz vékony, de löttyedt, hanem az anyagcseréd is lassulni fog. Az izomszövet jelentős energia felhasználója a szervezetnek, tehát vigyázni kell rá, mint a szemed fényére.


A testkompozíción túl…

A kalóriák forrása nemcsak az izomszövet megtartása miatt fontos, hanem más élettani tényezőkre is befolyásolással van. Még akkor is, ha megvan a megfelelő protein bevitel, akkor sem mindegy, hogy a szénhidrátot gumicukorból vagy zabból, a zsírt pedig lenmagból vagy transzzsírtól csöpögő mirelit rántott sajtból tolod be.

A feldolgozott élelmiszeripari termékek jelentős része tele van úgynevezett üres kalóriákkal: ezek azok az "ételek", melyek relatív magas kalóriatartalom mellett alig tartalmaznak a tested számára hasznosítható tápanyagot. És mivel a szervezet nem kapta meg a szükséges tápanyagokat, így joggal lehet kiborulva és ezt a tudtunkra is adja: újabb éhségérzetet küld a szervezetünk, annak reményében, hogy most talán valami minőségi ételt is a pofánkba tömünk.

A magas fehérje és rosttartalmú étrendek ezzel ellentétben csökkentik az éhséget, sokkal jobb étvágykontrollt eredményeznek (így könnyebb hosszabb távon is tartani a diétát), és nem emelik az inzulinszintet a magasba. A magas inzulinszint ugyanis, a szervezetet raktározó üzemmódba teszi, márpedig ez homlokegyenest ellenkezik a kockás hasról dédelgetett álmainkkal.

Nem utolsó soron hozzá kell tenni, hogy mondjuk 500 kalóriát könnyebb letolni fornetti-formátumban, mint mondjuk zellerből. Maga pszichésen is segíti a diétát, ha a tányérodon több kaja van, többet ehetsz és nem azt érzed, hogy csak néhány morzsán vegetálsz.

Összegezve!

A fogyás során bár elméletileg annyi a dolgunk, hogy el kell vonnunk bizonyos mennyiségű kalóriát a szervezetünktől - azonban vannak dolgok, melyeket mindenképpen meg kell adni a testünknek diéta alatt is: magas fehérjebevitel, esszenciális zsírsavak, némi szénhidrát, illetve természetesen kellő mennyiségű folyadék, vitamin és ásványi anyagok. Sokan még mindig a kalóriák bűvöletében élnek – és bár tény, hogy a testsúlycsökkentés kulcsa a kalóriadeficit – ugyanakkor a testünk nem egy kályha, amibe minden szemét és felesleges dolgot belapátolhatunk.

Ha állást kell foglalni, én egyértelműen a makrotápanyag számolás mellé tenném le a voksom. Hátránya, hogy itt nem egy, hanem három számot kell figyelni ételenként – de az egészséges, izmos, feszes test csak megér ennyit, nem? Tehát grammpontos konyhai mérleget beszerválni, és ideje elkezdeni ismerkedni a makrotápanyagok mennyiségével is. Ennyi. :)

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Itt egy jó kis étrendtervező oldal, egyszerű és ingyenes!
www.wayoflife.hu
Balázs Török | 2014-05-13 07:34:30
"Kalóriatáblázattal rohangáljunk a zsebünkbe" helyett: "Kalóriatáblázattal a zsebünkben rohangáljunk"
2017-02-23 01:25:05

Kapcsolódó cikkek

csalo_napok02.jpg

Csaló napok diétában - így fordítsd az előnyödre!

Aki már diétázott tartósan az tudja, hogy a szervezet elkezdi szépen lassítani a metabolizmust, ezzel "felkészülve a túlélésre". Hogyan csapjuk be mégis a testünket?

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

dita_05.jpg

Kalandozások az elmebeteg diéták otthonába

Tegyünk egy kis képzeletbeli kirándulást kedvenc diétás elmebajaink otthonába… és nézzük meg, miért nem működnek úgy a dolgok, ahogy a nagykönyvben (vagy legalább is a bulvár magazinokban) meg vannak írva…

dita_012.jpg

Mit ehet a Moho Sapiens, ha diétára adja a fejét?

Diétás sorozatunkat folytatásában megadjuk a választ a másik nagy kérdésre: mit ehet az a moho sapiens, aki végre diétára… sőt mi több!... életmódváltásra adta a fejét?

srleszt_03.jpg

Három különleges tápanyag, ami segítheti a diétád!

Most pár olyan ételtípus szeretném Nektek bemutatni, melyek abszolút nem elterjedtek, mégis olyan jó fejek, hogy könnyedebbé teszik az alacsony kalóriával, moderált tápanyagbevitellel megkínzott kis életünket...

hrom_tkezs_tvhit_01.jpg

Három étkezés tévhit - megcáfolva!

Három népszerű étkezési tévhit, melyek nemhogy használnak, hanem akár árthatnak is a diétánknak! Reggeli, ebéd, vacsora... mindegyikről eloszlatunk egy-egy téves elképzelést!

gymlcsk_a_ditban_06.jpg

Gyümölcsök a diétában: barát vagy ellenség?

A nyár beköszöntével egyre könnyebben kaphatjuk azon magunkat, hogy betoltunk egy vödör meggyet, barackot, szilvát – és bár nem pálinka formájában küldtük le a gyomrunkba, mégis felmerülhet a kérdés… ártunk-e ezzel a diétánknak?

ditsnak_hitt_telek_033.jpg

Azt hiszed "diétás"?! Tévedsz!

"Light, cukormentes, zsírszegény..." Olyan találó marketing fogalmakról rántjuk le a leplet, melyekkel nap mint nap szembetalálhatja magát a gyanútlan diétázó… megveszi, megeszi, és persze a kilók nem mozdulnak. Íme az oka!

alig_eszem_02.jpg

"Alig eszem, de mégsem fogyok?!"

A diétázók körében az egyik legfelkapottabb problémakört vesézzük ki: "Alig eszem, akkor miért nem fogyok?" Hát, most megkapod a választ!