John Grimek

Arányos testfelépítés és az igazi nyers erő

John mindössze 12 (!) éves volt, amikor súlyokat kezdett emelni, huszonéves korára pedig már a nemzeti válogatott súlyemelője lett, sőt részt vett az 1936-os olimpián. Az erő mellett Grimeknek volt talán az egyik legjobb felépítése azokban az időkben, amikor a szteroidok még nem igazán léteztek. Ismerjük meg Őt is a múlt nagy alakjai közül!

Néhány fontos adat:
Születési adatok: 1910. június 17. - Perth Amboy, New Jersey, USA.
John volt az első a családban, aki már az USA-ban született, szülei ugyanis szlovák bevándorlók voltak.
Elhunyt: 1998. november 20. - York, Pennsylvania, USA.

Paraméterek:
magasság: 174 cm
testtömeg:  88 kg
nyak: 43 cm
mellkas: 120 cm
bicepsz: 44.5 cm
alkar: 36 cm
derék: 78 cm
comb: 63 cm
vádli: 43 cm

Néhány érdekesség az életéből:
Tudni kell, hogy az 1930-as években a súlyemelés, az erősember versenyek és az erőemelés még nem különültek el úgy, mint napjainkban. Aki akkoriban strongman volt, az csinálta mindegyiket. Azonban a testépítésről - mint sportágról - akkoriban még nem igazán beszélhettünk. A pózolás inkább amolyan show-elemként szolgált: két emelés között a versenyző bemutatott egy-egy páros bicepsz vagy egy hát-csípő pózt, hogy még jobban lenyűgözze a publikumot.

Grimek azért edzett, hogy erős legyen és nem azért, hogy pózerkedjen. Sőt, saját bevallása szerint megvetette azokat a kollégáit, akik hosszasan nézegették saját magukat a tükörben..."Ki nem állhatom"- mondta egyszer egy interjúban. Éppen ezért ironikus, hogy Grimeknek volt talán az egyik legjobb felépítése abból az időből, amikor a szteroidok még nem igazán léteztek. Megkockáztatok egy olyan kijelentést, hogy számomra Ő volt a csúcs azok közül, akik naturálban edzettek.

Végül 1940-ben mégis elindult egy korai testépítő versenyen a Mr. Americán, melyet nem csak fölényesen nyert, de rá következő évben is ledarálta a mezőnyt. Azonban Ő még ekkor is a fantasztikus szimmetriáját és izmait amolyan mellékes tényként kezelte és továbbra is az erőemelő, valamint strongman dolgokat tartotta mérvadónak.

Ennek ellenére az alacsony magasságúak között és az abszolút kategóriában is nyerte a frissen alakult NABBA által rendezett Mr. Universe versenyt 1948-ban, következő évben pedig Mr. USA lett.

Ezt követően - 39 évesen - viszont úgy gondolta, hogy nem akar tovább versenyezni. Ez azonban korántsem jelentette azt, hogy abbahagyta volna az edzést, sőt 67 éves korában még lazán 180-nal guggolt…

Végül 1998-ban, 88 évesen hunyt el a Pennsylvania állambeli York-ban. 58 éves felesége és hat közös gyermekük gyászolta. Következő évben, 1999-ben az IFBB hivatalosan is örökös tagságot adományozott neki a Hírességek Csarnokában!

Rekordjai:
Amikor Grimek rekordjait ismertetem, akkor még középsúlyban versenyzett, ami az akkori szabályok szerint - 82 kg volt! (A fellelhető adatok szerint amikor még súlyemelőként versenyzett, akkor 79 kg -ot nyomott egész pontosan.)

Felvétel és nyomás: 117 kg (1934-ben USA nemzeti csúcs középsúlyban, súlyemelésben!)
Lökés: 136 kg
Szakítás: 100 kg
Egykezes nyomás: 61 kg
Egykezes szakítás: 80 kg

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények