Jöhet egy hibrid gyakorlat a masszív trapéz és delta izmokért?

A felsőtestnek megvannak a maga kőkemény gyakorlatai. Vállból és fekvenyomás, evezések, húzások… ezekre kell alapozni. Azonban az edzés végét mindig érdemes felturbózni valami maximális vérbőséget okozó, bedurrantó, izomégető szettel!

Most a hát-váll edzésedhez járulunk hozzá egy különc kis gyakorlattal! A mozdulat igazából egy hibrid: az archoz húzás és az állig húzás keveréke.

Az állig húzás az egyik legvitatottabb vállizomfejlesztő gyakorlatok egyike. Bár jelentős szerepe van az izmok definiáltságának kialakításában, valamint a vállszélesség növelésében is, - ugyanakkor nem elhanyagolható szempont a gyakorlat ízületek egészségére gyakorolt rizikószerepe. Az említett okok miatt hoztuk el Nektek egy módosított változatát!

A gyakorlat roppant egyszerű!

Állig húzást most alsó csigára akasztott tricepsz kötéllel fogjuk végezni. Állj szembe, de ne túl messzire az állványtól, vállszéles terpeszben. Enyhén, egyenes háttal dőlj picit hátra, úgy hogy a rögzített kötélbe kapaszkodva kiegyensúlyozod magad. Húzd fel a kötelet lehetőleg végig egyvonalban, a testedhez minél közelebb tartva. A mozdulat közben próbáld meg a könyöködet felfelé, minél magasabbra tartani.

Elérve a felső pontot (amikor a könyök az állnák, a kezeid a mellkas felett vannak), tartsd meg a kötelet, majd lassan engedd le újra a combod magasságáig. A hát maradjon végig egyenes.

A felhúzás során mindig a könyökünk vezesse a mozdulatot. Ügyelj arra, hogy a könyököd minél magasabban pozícióban legyen (de legalábbis mindig feljebb legyen, mint a csuklód).

Előnyök, amiért végezd!

Itt némiképp más lesz a mozgástartomány, mert nem függőleges vonalban, hanem meredeken jön fel a rúd, ami kicsit kellemesebb a válladnak, mint a hagyományos archoz húzás. A csigán való munka előnye amúgy is, a szabad súllyal szemben, hogy az ellenállás jóval folyamatosabb, egyenletesebb.

A menet!

Javasoljuk, hogy az edzés végén végezz belőle 5 sorozatot magasabb, 15-20 ismétléssel. A szettek között 2 percet pihenj!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

vll_sokkol_03.jpg

Váll-sokkoló Joe DeFranco-val!

Építsd vállbarát módon a deltáidat a híres erőnléti edző gyakorlatsorával... sőt, egy hasznos bónusz gyakorlatot is kaptok, mellyel a vállfájós és/vagy számítógép előtt görnyedő társadalom is hasznot fog húzni!

elore_emeles_06.jpg

Elülső deltaizom

Bár ez a ritkább eset, ugyanakkor a teljesség kedvéért Titeket sem akarunk hanyagolni: így jöjjön egy kis összefoglaló azoknak, akik az elülső deltaizmukat érzik alulfejlettnek.

trapzizom.jpg

A trapézizom

A megfelelő, minden izomrostját megcélzó edzésével nem csak a csuklyád növekedhet tiszteletet parancsoló méretekre, hanem a hátizmod vastagsága, fejlettsége is szembetűnő változásokon mehet át!

cipels_04.jpg

Tedd meg ezt a pár lépést az erősebb törzs, kar és trapézizmokért!

Egy gyakorlat több variációját ismerheted meg, hogy még célzottabban fejleszd a törzsed, a trapézizmokat vagy akár a karodat!

tricepsz04.jpg

Brutál tricepsz edzés - váll-kímélő módon!

Eljött az ideje véget vetni a régi, kábeles gyakorlatokból álló tricepsz-rutinodnak... mert ezzel az edzéstervvel akár váll-kímélő módban, tolódzkodások nélkül is kivégezheted!

500ism02.jpg

500 ismétléses váll edzés... beVÁLLalod?!

Itt az alkalom megmutatni! 500 kőkemény ismétlés, egy edzés alatt…bizony, jól látod!!!...nem fogod megköszönni…vagyis deeee, mégis… ha túléled!