Joe Weider

A testépítő birodalom koronázatlan királya

Sajnos a mostani írásunk amolyan nekrológ lesz, hiszen 2013. március 23-án Joe Weider is átment a szivárványos hídon - nem egészen 5 évvel fivére halála után. Mivel a testépítés és fitnesz világában egy valódi fogalom a Weider testvérek neve, emiatt úgy éreztük, kellő tisztelettel kell adóznunk előtte.

Joe Weider (1919. november 29. Kanada, Montreal - 2013. március 23. USA, Los Angeles)

Joe Kanadában (Montrealban) született és ott is nőtt fel. Szülei, akik lengyel emigránsok voltak, nem voltak könnyű helyzetben a nagy gazdasági világválság kellős közepén. Amikor 12 éves volt, otthagyta az iskolát, hogy egy zöldségpiac kiszállításait végezte: napi 10 órában egy kis kocsit húzott keresztül kasul a városon, ami tele volt árúval - erre a családja végtelenül nagy szegénysége kényszerítette.

Mivel alig nyomott 50 kilót - és gyakran vált bandázó teenagerek prédájává – így elhatározta, hogy birkózást kezd tanulni a helyi sportegyesületben. Ezek után a sors terelte a súlyzós edzés útjára: egyszer Joe néhány pennyért vásárolt egy használt példányt a Strength (azaz "Erő") című magazinból. Ez adta igazából az inspirációt, hogy súlyzós edzésbe kezdjen és kétség kívül ahhoz is, hogy a jövőben saját magazint indítson!

A nem túl baráti anyagi körülmények miatt roppant kreatív és költséghatékony edzésbe kezdett: szerzett egy tengelyt és két lendkereket, amikből egy házi készítésű súlyzót fabrikált. Az elkövetkezendő hónapokat azzal töltötte, hogy mindenféle módon emelte, pumpálta a hulladék vasból bugázott súlyzóit. 15 éves korára már kellően megizmosodott, így a tárai felhagytak az inzultálásával. 

Amerikában minden sportágnak megvannak a "fejvadászai", akik járják az országot és utánpótlás neveléshez próbálják kiválasztani az ifjú tehetségeket. Egy ilyen fejvadász tette le az első ajánlatot a kamaszodó Joe-nak, hogy csatlakozzon a Verdum Barbell Clubhoz. Két évvel később már az első amatőr versenyén mutatkozott meg, ahol közel 30 kilóval emelt többet, mint a korosztályában a dobogó második helyezettje.

Az 1930-as években a súlyzós edzés és a konditerem még rejtve volt a nagyközönség előtt. A súlyemelők, erőemelők és testépítők akkoriban még nem váltak el ilyen élesen, mint manapság. Joe-nak a ’30-as évek legvégén fogalmazódott meg az álma, hogy kellene egy nagyobb példányszámú magazin, ahol megoszthatják tapasztalataikat a súlyzókkal edzők - és nem csak akadozva terjesztett, sokszor rossz minőségben sokszorosított underground magazinokban terjedne a tudás.

1940 augusztusában lett meg a gyümölcse az álmának és készült el az első kiadása a Your Physique-nek! Később a magazint Muscle Builderre, majd 1980-ban Muscle & Fitness-re keresztelték át, de lényegében ugyanannak a magazinnak a jogutódjáról beszélünk. Ez, és az olyan kiadványok, mint a Men’s Fitness, a Shape Magazine kiadásai olyan csillagokat varázsoltak a testépítés egére, akik talán ekkora sztárok sohasem lettek volna, ha nem támogatja őket lelkiismeretesen a Weider cég! Másfél év alatt a létminimumon tengődő Joe-nak 10 ezer dollárnyi haszna volt az előfizetőkből USA szerte. (Hozzátennénk akkoriban a pénz értéke egész más volt, így ez roppant csinos kis összegnek számított.)

1942-ben a magazin már vitamin és nyomelem kiegészítőket, súlyzó készleteket is árusított, ezzel megteremtve a 20. század egyik legnagyobb üzletét: a táplálék kiegészítők piacát! Saját márkás terméke - a Weider Global Nutrition - gondolom, nem cseng senkinek ismeretlenül!

1946-ban testvérével, Bennel közösen rendezték meg az első Mr. Canada-t a montreali Nemzeti Színházban, ami az első IFBB rendezvénynek tekinthető a történelemben. 1965-ben alapították meg a legendás Mr. Olympia versenyt, ami ugye a testépítés legrangosabb versenye mindmáig. A Weider testvérek által alapította IFBB-nek jelenleg 170 ország a tagja világszerte, ezzel a 7 legnagyobb sportszövetség egyike a Földön!

Joe Weider tehát nagyon sokat tett azért, hogy a sportág világszerte népszerűvé váljon. Sőt, még Arnold Schwarzenegger pályafutását is végig támogatta: "Minden sportban kell egy hős, és tudtam, hogy Arnold az!" - mondta egyszer Arnoldról, aki ugye hétszer nyerte el a Mr. Olympia címet.

Talán minden publikációja közül a leghíresebbek a Weider elvek, melyeket lehet bírálni, ugyanakkor mégis azt mondhatjuk, hogy a legnagyobb hatása van kétségtelenül a súlyzós edzésre mindmáig.

2013. március 23-án 93 éves korában érte a végzet kaliforniai otthonában a testépítés nagy öregjét, aki nélkül ez sport korántsem lenne az, ami most! Nyugodj békében, Mester!

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
a Legnagyobbak egyike! nyugodjék békében! :(
DrávuczTeam Sportegyesület | 2013-03-25 08:37:44
Tudni mi végett ment el?:(
Henrich Hegedüs | 2013-03-27 12:19:51
Köszönjük, amit a kedvenc sportunk érdekében tett!
Zoltán Mráz | 2013-03-27 09:34:25
salam

Поворот Не Туда | 2014-01-27 01:16:38