Ízületvédők - A glükózamin

Ismerd meg a Glükozamint!

Megfelelően karbantartott ízületek nélkül, hamarosan szögre akaszthatod a súlyemelőövet!

Az ízületi porc ápolásáról szeretnék elsőként röviden írni. A csontok felszínét általában (egy két kivételtől eltekintve, pl. állkapocs ízület) különböző vastagságú üvegporc borítja. Ennek a szerepe elsősorban, hogy a súrlódást csökkentse két csont között, illetve amolyan lengéscsillapítóként a csontok egymásnak ütődésekor tompítja az ütközést. Ritkábban fordul elő a szervezetben az úgynevezett rostos porc, ennek a szerepe kicsit más, most nem mennék bele részletesen. A porc újraképződés mértéke az idővel lassul, illetve a fokozottan igénybe vett ízületek (sportolás) esetén sokszor nem elég hatékony. Itt jön a képbe a glükozamin szulfát tartalmú készítmények családja.

A glükozamin készítmények, mint neve mutatja cukorból és aminosavból álló vegyület, úgynevezett amino cukor. Glükozamin a természetben elsősorban külső vázas állatokban termelődik (régebben leggyakrabban emiatt tengeri kagylóból vonták ki), illetve kis mértékben olyan gabonákban mint a kukorica vagy a zab. A 80-as évek óta kísérleteznek vele klinikai körülmények között, hogy milyen hatással van az ízületi gyulladásokra, illetve a porcképződésre. Az eredmények általában pozitívak az emberek négyötöde jól reagált a glükozaminra. Ehhez azonban relatív hosszú kúrák szükségesek.  Kb. 3 hónapos szedés szükséges az optimális eredményhez, még akkor is, ha a fájdalomérzet csökken már az első 2-3 hétnyi rendszeres szedés után is.

749,4980,5791,5242,1972,6537

A glükozaimin tartós szedése esetén (pl. fél év folyamatos használat) aki hajlamos rá, annak enyhe vércukorszint növekedést okozhat. Tehát cukorbetegek kérjék ki a diabéteszes orvos tanácsát, ha ilyen kiegészítőt szeretnének szedni. Illetve mérjék gyakrabban a vércukorszintjüket!

Gil / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

tpkieg_idseknek_01_1.jpg

Edzés 50 év felett

senior_tapkieg.jpg

Nem csak a húszéveseké a világ

Lássuk most a táplálék kiegészítők áttekintését idősebb sportolóknál. Meglepő dolgok is vannak ám a listán!

derekajdalom_03.jpg

Derékfájdalmak nyomában

Járjuk körbe az egyik leggyakoribb problémát, a derékfájdalmakat: hogyan enyhítsük az alsó háti panaszokat gyorsan és hatékonyan!

kreatint_nagyinak_02.jpg

Kreatint a nagyinak!

Táplálékkiegészítő a nagyinak? Miért ne?! Bizony sokkal kevésbé lenne káros, hogyha a töménytelen mennyiségű gyógyszerek helyett inkább egyszerű étrend kiegészítőkkel próbálnák orvosolni a helyzetet.

tapkieg_idoseknek_020.jpg

Tesztoszteron fokozót a nagypapának!

Sok esetben az idősebb korosztály is nyugodtan szétnézhetne az étrend kiegészítők között, hiszen a marékszám beszedett gyógyszerek helyett a táplálékkiegészítők egy egészségesebb, mellékhatásoktól jóval mentesebb utat jelentenének.

msm.jpg

MSM

Az MSM széles körben alkalmazott étrend kiegészítő, amit használnak egyaránt az izom- és ízületi fájdalom, illetve különféle gyulladások esetében.

tpkieg_idseknek_03.jpg

Sohasem késő! Avagy testformálás 50 felett!

"Két dologhoz nem lehetsz túl öreg: a sporthoz és a szerelemhez." Na már most a romantikus oldalunk erős hiányosságai miatt inkább maradjunk az elsőnél: vagyis a sportnál!

vitamin_idseknek_01.jpg

A legfontosabb vitaminok és nyomelemek 50 év felett

Íme a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, amelyek bevitelére fokozottan ügyelnünk kell idősebb korban (még inkább)!

Időskori vitalitás: a mi "örök fiatalság" csomagunk!

Összeválogattuk azokat az étrend kiegészítőket, amelyek kifejezetten a vitalitást és az öregedés lassítását célozzák meg!

gyulladscskknet_telek_05.jpg

Milyen ételekkel tudod kezelni az ízületi gyulladást?

Ízületi gyulladás esetén kulcsfontosságú lehet a táplálkozásod! Megmutatjuk milyen ételeket vigyél be, és miket kerülj - hogy a gyulladásos folyamatokat minél hamarabb leküzdhesd!

zletvdt_de_melyiket_02.jpg

Ízületvédőt, de melyiket?

A mai cikkben megmutatjuk, hogy mire figyelj, ha ízületvédő vásárlásra vetemednél!

tpllkkiegsztk_01.jpg

A táplálékkiegészítők ismeretlenebb oldala

A táplálék kiegészítőkben sokkal több van, mint hinnéd! Soron következő cikkben szeretném bemutatni a kiegészítők eddig talán ismeretlen oldalát és felhasználási aspektusát – mellyel mindenki beláthatja, hogy nemhogy nem károsak, hanem akár az "átlagember" is használhatja!