Inkább ollózva!

Miért érdemesebb a szakítás gyakorlatot inkább ollózva végezni nem verseny-súlyemelőknek?!

A súlyemelő gyakorlatok reneszánszukat élik nem csak a sportolói alapozó edzéseken, hanem mára a kommersz edzőtermi közegben is. Manapság jellemző, hogy a kezdők 2-3 hónapos súlyzós edzésmúlttal a hátuk mögött belefognak mélybeülősen szakítani és lökni - köszönhetően annak, hogy mostanában mindenhonnan ezt hallani, hogy mennyire elképesztően fantasztikus előnyökkel jár a súlyemelés.

Valóban számos előnnyel jár, azonban nem biztos, hogy a legjobb módja a versenysúlyemelésnek megfelelő, mélyen beleguggolós technika. Mostani írásunkban arról fogunk beszélni, hogy milyen előnyökkel jár a manapság már viszonylag kevéssé használt ollózós technika, azon felül, hogy sokkal egyszerűbb megtanulni!

A súlyemelő gyakorlatok közül is kiemelnénk a szakítást, ami a hagyományos mélybe guggolós technikával és az onnan való felállással sokak számára egyszerűen kivitelezhetetlen a megfelelő egyensúly és váll-mobilitás miatt. Emiatt melegen ajánljuk az ollózva szakítást – és nézzük meg, hogy miért!

Térjünk egyből a lényegre, és lássuk milyen előnyei vannak a váltott lábas ollózós technikával történő mellre vételnek és különösen a szakításnak!

Mivel a gyakorlat egy oldalas (unilaterális), emiatt a mozgáskoordinációt fejlesztő hatása nagyobb. Különösen hatékony az ollózós technika atléták, és labdajátékosok edzésénél, mivel az egy lábról történő elrugaszkodást drámaian fel fogja erősíteni!

A rúd gyorsulása nagyobb, különösen kevésbé rutinos, kezdőbb sportolóknál – azaz a dinamika fejlesztésre az esetükben hatékonyabb, még akkor is, ha a használt súlyok nagysága sok esetben kisebb.

Az elsajátítása sokkal, de sokkal egyszerűbb, mint a beülős technikánál! Emiatt az edzőknek és a gyakorlóknak is időt takarít meg!

Összehasonlítva a súlyemelő technikákat azt látjuk, hogy természetesen céltól függően is erősen változnak. A súlyemelőnek azzal, hogy Ő maga megy mélyen a súly alá, annak megvannak a saját előnyei számára, hiszen a felemelt súly nagysága százalékosan mérhetően jobb, ha helyesen van kivitelezve.

Szemben ezzel a sportolónak, akinek a fő sportága egészen más, és csak kiegészítő edzésként használja a szakítást, annak megvan a lehetősége, hogy sokkal szabadabban értelmezhesse a súlyemelő edzést, és úgymond szabadabban gyakorolhasson. Erre szükségük is van, hiszen nekik a kitámasztás, az elindulás, az erőteljes csípő extensio az csak a saját sportjuknak egyetlen gyors mozzanata: mondjuk neki lódul labdát szerezni - például egy kézilabdázó.

A labdajátékokat mellesleg nagyon rosszul értelmezik idehaza, és még mindig túl sok állóképességi munkából áll az erőnléti edzésük, holott mondjuk egy fent említett kézilabdázónak van kb. 1.5-3 métere arra, hogy elérje a lehető legnagyobb gyorsulást. Erre pedig mi lenne tökéletesebb, mint egy olyan mozdulat, ami az egy lábas elrugaszkodást erősíti?

Konklúzió tehát: az ollózva végzett súlyemelés, különösen ha erőltetjük a nem domináns lábbal is, akkor egy nagyon sokrétűen fejlesztő, mindkét láb robbanékony erejét és dinamikus stabilitását fejlesztő gyakorlat!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
azért az ollózva sem könnyebb ,lásd RUDOLF PLUKFELDER gyakorlatát.

Balázs Szabolcs | 2014-06-16 04:22:53

Kapcsolódó cikkek

negatv_ismtlsek_02_2.jpg

A mester hetes - Mellről nyomás állva.

Az ultra-robosztus vállak formálója, ami ugyanakkor tömeget épít a mellre és a tricepszre is!

kubai_nyoms_01.jpg

Kubai nyomás

bevezetes_a_rudsulyos_felvetelbe_01.jpg

Bevezető a rúdsúlyzós felvételhez

Illeszd be a dinamikus elemeket az edzésprogramodba, és nemcsak egy olyan gyakorlatot kapsz, mely a felső hátat és a teljes alsótestet egyszerre fejleszti… hanem az erődet is egy merőben új dimenzióba repíti!

hibak_felvetel_03.jpg

Gyakori hibák a rúdsúlyzós felvétel során - 1. rész

Úgy gondoltuk, hogy egy külön cikket megér, hogy alaposan végignézzük azokat a hibákat, amiket a súlyemelő felvétel elsajátítása során el lehet rontani.

lks_03.jpg

Bevezető a lökéshez

tomegnoveles_sulyemelo_gyakorlatokkal_03jpg.jpg

Tömegnövelés súlyemelő gyakorlatokkal... mégis miképp lehetséges?

A súlyemelők nemcsak pokolian erősek, de igen izmosak is. A súlyemelő edzésterv viszont mégis eltér a megszokott "testépítős" metódustól... így nézzük meg, mi az, amit a súlyemelőktől tanulhatunk a szikárabb fizikum eléréséhez!

trzsizom_05.jpg

Építsd ki a legjobb súlyemelő övet a világon!

Összeválogattuk azokat a gyakorlatokat, amelyek a talajon állva (vagy épp járva) segítenek a törzs stabilitás fokozásában!

kelle_az_atlag_embereknek_is_a_szelsoseges_terheles_04.jpg

Kell-e az átlag embereknek is a szélsőséges terhelés?

Nyereségek és felmerülő kockázatok tekintetében is megvizsgáljuk az alábbi kérdést: vajon minden esetben megéri szélsőséges terheléssel edzeni?

sportspecifikus_edzs_02.jpg

Ne fáradjunk a sport-specifikus edzésekkel?!

Hozd ki a legtöbbet az erősítő edzéseidből - és növeld a teljesítményedet a fő sportágadban!

olimpiai_sulyemeles_02_1.jpg

Inkább ollózva!

Miért érdemesebb a szakítás gyakorlatot inkább ollózva végezni nem verseny-súlyemelőknek? Most kiderül!

burgener_03.jpg

A Burgener-bemelegítés

Bemelegítés súlyemelő módra! A gyakorlatsort bár az olimpiai súlyemelő edzésre való bemelegítésként pozicionálták, de bátran használhatjuk más súlyzós gyakorlat rávezetőjeként... hiszen van benne egy rakás olyan mozdulat, amivel átmozgatod a teljes testet!