Íme a legújabb szuperszett variációk!

Állítsd össze úgy a szetteket, ahogy eddig még talán sohasem használtad!

A szuperszettek szuper lehetőséget kínálnak az izomfejlesztésre, a lemaradt, nehezen fejlődő területek felhozására - csak tudni kell okosan párba állítani a gyakorlatokat.

Voltak idők, amikor a szuperszettek csupán az egyszerű időspórolás-intenzitásfokozás kategóriát jelentették számunkra. Azóta persze sok protein folyt le a torkunkon, és rájöttünk, hogy a szuperszettek olyan technikák, melyek évtizedek óta hozzák az eredményeket. Vannak örök klasszikus darabok - mint például az antagonista szuperszettek, biszettek, stb. - amikről már írtunk, de a mostani cikkben a szuperszettek újult arcaival is megismerkedhettek. Ugyanis az izomcsoportok cseles párba állításával és a szuperszettben rejlő lehetőségekkel olyan edzéstechnikák is kibontakozhatnak, melyet izomfejlesztésre, lemaradt területek felhozására is kitűnően alkalmazhatunk. 

Késleltetett szuperszett

Ez az antagonista szuperszettes edzésnek egy kissé továbbfejlesztett változata, azzal az apró trükkel, hogy a két gyakorlat között egy minimálisat pihenünk (nem kell túlzásba esni, nagyjából 10-20 másodperc elég lesz). Amiért szeretjük: mint tudjuk, néha kis dolgok is nagyon sokat jelentenek - ez a röpke pár másodperces pihenő a két gyakorlatok között épp elég idő lesz arra, hogy kissé megdobja a teljesítményedet a következő gyakorlatnál.

Kedvcsináló edzéstippek:

Egy lehetőség a felsőtestre
Fekvenyomás - Mellhez húzás vagy húzódzkodás súllyal  
Vállból nyomás - Döntött törzsű evezés       
Tolódzkodás tricepszre - Bicepsz beforgatva

Egy lehetőség az alsótestre (illetve törzsizmokra)
Elölguggolás - Merevlábas felhúzás
Lábnyújtás ülve - Lábtolás széles terpeszben
Felülés római padon - Jó reggelt gyakorlat

Előfárasztásos szuperszett

Ennél a variációnál egy izolált feladatot végzünk egy megcélzott izomra, mielőtt rátérnénk az adott terület összetett, több ízületet magába foglaló gyakorlatára. Amiért szeretjük: a technika nem titkolt célja az lenne, hogy a megcélzott izomterületet erősebb stimuláció érje. Egy példával talán jobban átjön a lényeg: a fekvenyomás során gyakran a tricepsz vagy a vállak jelentik a gyenge pontot - ami miatt a mellizmot nem tudjuk kellőképp leterhelni. Azonban egy izolált gyakorlattal - például a tárogatással - már szépen előre lefárasztjuk a mellizmot, - így amikor a fekvenyomásra kerül a sor, akkor a mellizom nagyjából hasonló erőszinten lesz, mint a kisegítő izomcsapata. Ezzel a trükkel a segédizmok relatív gyengesége mellett is el tudod érni a mellizmod teljes kifáradását. Külön pozitív dologként jegyzem meg, hogy az előfárasztásos technikával talán könnyebben kialakul az izom érzet, és így fő gyakorlat során hatékonyabban tudod munkába vonni a megcélzott területet. Ezen kívül nyílván amolyan bemelegítő löketnek sem rossz a nagy, összetett gyakorlatok előtt.

Kedvcsináló edzéstippek:

Hátizom előfárasztásos szuperszett edzése (A hátizmok előfárasztásos edzése azért is jó dolog, mert jobban fogod érezni őket az összetettebb gyakorlat során – és ugye mint tudjuk, a hátedzésnél sokatoknál problémás a megfelelő izom-érzet kialakítása…)
Merevkarú lehúzás - Döntött törzsű evezés

Mellizom előfárasztásos szuperszett edzése
Tárogatás - Fekvenyomás rúddal (Először célszerű keretben, vagy edzőtárssal végig csinálni…)
Összetolás keresztcsigán - Fekvenyomás döntött padon, kézi súllyal

Karizom előfárasztásos szuperszett edzése
Tricepsznyújtás fej felett - Tolódzkodás
Bicepsz kalapács fogással - Húzódzkodás szűken, bicepszre

Utófárasztásos szuperszett

Tulajdonképpen az előbbi módszer fordítottja. A technika során egy alapgyakorlattal kezdünk, majd a kifáradás után a célzott izmot terhelő izolációs gyakorlattal zárjuk a munkát. Amiért szeretjük: Mivel ebben az esetben az összetett gyakorlattal indítunk, ezért ennek a módnak az ereje az, hogy nagyobb terhelést lehet alkalmazni az előfárasztáshoz képest. Példaként hozzuk fel a húzódzkodást. Kitűnő alapgyakorlat, mely megannyi terhelést, tömeget, szeretetet ad a hátunknak. A baj csak az, hogy számos más izom (például kar, vállizom, illetve a hátsó mozgáslánc gyakran elhanyagolt tagjai) miatt nem tudod a hátadat kellőképp kifárasztani. Így ha már nem bírod magadat többször felküzdeni a magasba, akkor válts át egy izolálóbb gyakorlatra (hátizomnál kevés ilyen van, talán a merevkarú lehúzásokat javaslom…), mellyel most már a hátizmaidat is eljuttathatod a csúcsra.

Kedvcsináló edzéstippek:

Hátizom utófárasztásos szuperszett edzése
Húzódzkodás vagy lehúzás csigán, széles fogással - Merevkarú lehúzás

Vállizom utófárasztásos szuperszett edzése
Mellről nyomás - Oldalemelés állva

Lábizom utófárasztásos szuperszett edzése
Elölguggolás - Lábnyújtás ülve
Merevlábas felhúzás - Lábhajlítás fekve
Kitörés váltott lábbal, step padon - Combtávolító gép

Remélem kedvet kaptatok a szuperszettes edzésekhez! Tapasztalatok, élmények, saját ötleteket mindig szívesen várunk!

Addig is még a témával kapcsolatos írásokat itt találjátok:

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Meríteni való :) hasznos !
János Pelyhe | 2012-03-31 05:36:15

Kapcsolódó cikkek

kezd_hibk_03_1.jpg

Pihenő idők

Különböző szünet kellene az erő edzésnél, a tömeg növelésnél és a lefaragásnál... de mégis mennyit kellene pihenni az egyes sorozatok között?

nmet_mennyisgi_edzs_3.jpg

GVT alias Német Mennyiségi Edzés

szuperszett.jpg

Halhatatlan szuperszettek

A szuperszett az egyik legnépszerűbb intenzitásfokozó manőver - még a nagy Arnold is imádta beépíteni az edzéseibe! Ismerkedj meg ezzel az időtálló módszerrel!

kezd_hibk_02_1.jpg

Előzetes kifárasztásos technika

Az előzetes kifárasztásos technika egy remek módszer az izom formálásra azáltal, hogy felzárkóztatja a lemaradt testrészeket és "bedurranjon" az utolsó kis izomrost is.

miert_nem_tudok_nagyra_noni_3.jpg

Miért nem tudok nagyra nőni? Az izomtöveg növelés (majdnem) 10 parancsolata

Az izomtömeg növelése nem mindenkinek olyan egyszerű folyamat. Jöjjön néhány kérdés, amit tegyél fel magadnak, még mielőtt végleg elkönyvelnéd a testedet egy genetikai kudarcnak.

hft_4.jpg

HFT - Nagy gyakoriságú edzés

Képzeld el, hogy akár heti 5 alkalommal edzel teljes testre, hasonló gyakorlatokkal, de csak 1-2 sorozatban és nem terheled magad izombukásig. Ennek van értelme, haszna, helye az edzésrendszerekben? Talán igen!

5_10_20_modszer_10.jpg

Az "5-10-20" módszer

Az "5-10-20" edzés gyakorlatilag egy haladó szintű triszett edzés, azonban most minden egyes gyakorlatánál egész más súlyokat és ismétlésszámokat használunk. Próbáld ki, iszonyat megdobja az edzés hatékonyságát!

1_3.jpg

Sorozd meg a karod minden izomrostját a szuperszettek erejével!

Nem szentírás a bicepsz és a tricepsz közös edzése, ugyanakkor megvan a maga szépsége, például a két izomcsoportot tökéletesen szét lehet szedni egy jól irányzott szuperszettes edzéssel. Jöhet?

bedurranas_01.jpg

A bedurranás hajszolása

Azon kívül, hogy egy nagyszerű tuning a lelkednek, vajon származhat-e valami előny belőle a testednek? Befolyásolja-e az izom vagy az erőnövekedést? És ha igen, elő lehet-e ezt az élményt valahogy segíteni?

animal_01.jpg

A pokolkeltő tréning

Az Animal tápkiegészítőiről ismert, hanem régóta különböző edzés módszereket és videókat is népszerűsít. Az egyik legfelkapottabb koncepciójuk a Pokolkeltő tréning.

felhzs_12.jpg

Virtuális felhúzó - szeminárium

Remélem minél többen részt vesztek ezen a kis virtuális FitBuilder szemináriumon, ahol elsőként alaposan átnézzük a gyakorlatot, majd a végén választ kaptok az összes fontos, hasznos és debil kérdésre is!

tipp_az_edzshez_01.jpg

9 tipp, hogy még tökéletesebb legyen az edzésed!

Mutatunk pár egyszerű és alapvető dolgot, melyek talán eddig elkerülték a figyelmedet - pedig segítségükkel sokkal hatékonyabbá teheted az edzéseidet!