Hová tetted a fejed???

Mármint a gyakorlatvégzés során...

Sokszor megy a vita: edzés közben merre nézzen a tekinteted? Vannak, akik arra esküsznek, hogy mindig nézz egyenesen magad elé, mások szerint ez mindig az adott gyakorlattól függ. A kérdés felett pedig nem illik felületesen elsiklani – mert ha hiszed, ha nem, a fej tartásod nem csak az egyensúlyra van hatással, hanem komolyan képes befolyásolni az izomtónust is!

Az, hogy merre néz a tekinteted egészen más és más izomválaszt képes kisarkalni a testedből, méghozzá olyan ravasz módon, hogy szinte azt Te észre sem veszed! Ez összefügg különböző reflexekkel: elsősorban az úgynevezett tónusos nyaki reflexszel.

Állj! Mégis mi is ez a nyaki reflex?

Mielőtt komolyabb (és szárazabb) tudományos értekezésbe mennék át, nagyon röviden arról van szó, hogy ez a reflex egy kísérlet arra, hogy a fej-és nyak mozgásai által megváltozott normálistól eltérő törzs helyzetet korrigálja. Egy gyakorlatiasabb példával élve: amikor oldalra hajlítod a fejed, akkor az azonos oldali izmok feszíteni, az ellentétes oldaliak hajlítani fognak.

Hogy miképpen változtatja meg ez az edzéseidet? Hogyan tudod ezt kihasználni? Olvass tovább és megtudod!

Első eset, amikor a fejed természetes tartásban előre néz. Ha egy tükörrel szemben vagy, akkor pont farkasszemet néznél magaddal. Ilyenkor az izomtónus normális és az anti-gravitációs izmok (amelyek az egyenes testtartásért felelősek) vannak tónusban.

Amikor azonban a fejed előre billented, akkor fokozódik a felsőtest hajlító izmainak (pl. bicepsz) a tónusa és egyidejűleg a lábfeszítő izmoké (például quadricepsz) Is. Vagyis ha enyhén lefelé nézel egy karhajlítással járó gyakorlat közben – de bármilyen bicepsz gyakorlatot ide írhatnék példának - akkor javítod az izommunkát. (Affenébe, akkor kevésbé hatékony, ha bicepszezés közben mahunkat mustráljuk a tükörben...?? :)) - szerk.)

Szintén igaz a dolog azokra az esetekre, ahol az alsótest feszítői dolgoznak... Azonban ez alól lesz egy kivétel: méghozzá a guggolás! Ebben az esetben bizony a roppant érzékeny egyensúlyi helyzet fenntartása látná kárát, ha lefelé néznél a mozgás során. Magyarul: lefelé nézni oké, sőt hatásos teljesítményfokozó, ha lábnyújtasz, ha lábtolózol…  de guggoláskor NE TEDD!!!


Ennek az ellentéte ugye az, amikor a fejet hátra hajtod. Ilyenkor éppen ellenkezőleg, az alsótest hajlítóinak tónusa fog fokozódni, a felső végtagon pedig a feszítők! Fej fölé nyomásoknál, fekvenyomásnál, de még a tolódzkodásnál is magadon segítesz, ha eközben kicsit a fejed felfelé emeled. Adott esetben fekvenyomásnál kicsit a padba nyomod a fejed búbját.

Amikor a reflexekről beszéltem, akkor szóba került a fej oldalra hajlított helyzete. Ebben az esetben egyaránt hat mind az alsó mind a felsőtestre, méghozzá úgy, hogy az azonos oldalon a feszítők tónusa fokozódik. Vagyis ha egy oldalra végzel (unilateriális) gyakorlatokat - mondjuk váltott karos egykezes nyomásokat vállra - akkor óvatosan billegheted a fejed enyhén fel és oldalra, amikor az adott oldalra nyomod a súlyzót!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

eronoveles01_1.jpg

Edzéstervek kezdőknek és újrakezdőknek.

Ez a módszer kiváló erő és tömeg építő - lényege, hogy felváltva edzünk ellentétes (antagonisztukus, amikor az egyik feszül a másik ernyed) izomcsoportokat.

felesleges_gyakorlat_02_2.jpg

Kezdő edzésterv csajok részére.

Kezdő edzésterv csajok részére, ha van már azért némi affinitásod a sporthoz.

szabad_suly_vs_gep_1.jpg

Szabad súlyok vagy gépek?

Szabad súlyokkal vagy gépekkel jobb edzeni. A két tábor kibékíthetetlen és örök ellentétre ítéltetett. Nem igazságot szeretnék tenni, hanem objektíven felsorakoztatni érveket és ellenérveket mindkettő mellett és ellen.

hogyan_valasszunk_edzotermet_04.jpg

Hogyan válasszunk edzőtermet?

Milyen az amikor valaki életében nem volt még teremben? Mit illik? Mit vigyen magával? Most összeszedtük nektek a sok "hogyan" és "mit"-re a válaszokat.

lemaradt_oldal_01.jpg

Egyenlítsd ki az erőviszonyokat!

Hogyan eddzük a lemaradt oldalunkat? Nézzünk meg néhány trükköt, ami segíthet az egyensúly létrehozásában.

felhzs_12.jpg

Virtuális felhúzó - szeminárium

Remélem minél többen részt vesztek ezen a kis virtuális FitBuilder szemináriumon, ahol elsőként alaposan átnézzük a gyakorlatot, majd a végén választ kaptok az összes fontos, hasznos és debil kérdésre is!

smith_gep_04.jpg

Smith-gép: hasznos dolog vagy csak törölköző tartónak jó?!

A hőn imádott – vagy épp hasztalannak kikiáltott Smith-gép... Ha Te is az utolsó csapatot erősíted, akkor adj egy esélyt és olvass tovább: íme öt módszer, mellyel valóban hasznát vehetjük a gépnek! ;)

izombuks_01.jpg

Szükséges-e az izombukás a fejlődéshez?

Az izom földbe döngölése roppant népszerű dolog, hányan hiszik azt a teremben, hogy a növekedés kizárólagos kulcsa csakis a végtelen volumen, az égő fájdalom és az izmok bukásáig hajszolt végkimerülésében rejlik... pedig nem!

guggolas_071.jpg

Virtuális guggolás szeminárium

Most alaposan kivesézzük és megtanítjuk Neked is a kellő technikát, csak hogy Te is átélhesd a guggolás örömeit.

keszty_02.jpg

Kesztyűvel vagy nélküle?

A mostani írásban igyekszünk pro és kontra érveket felsorolni az edzőkesztyű mellett... illetve néhány jó tanács is olvasható arról, hogyan tudod szépen ápolgatni a sebeidet... vagyis a bőrkeményedéseket!

edzfelszerels_05.jpg

Edzésfelszerelés - kalauz

Súlyemelő öv, gurtni, bandázs... mindig tudni akartad, hogy pontosan mire való, kell-e Neked, és ha igen, vajon melyiket válaszd a különféle típusok közül... most megadjuk mindenre a választ!

kell_e_protein_03.jpg

Kell-e nekem egyáltalán protein por?

Jöjjön egy gyakori kérdés-probléma tisztázása: kell-e neked egyáltalán protein por vagy tényleg nélküle is eredményesen fejlődhetsz, szálkásodhatsz?