Horror az élsportban

Beteges teljesítményfokozó módszerek

"Ahol az élsport kezdődik, ott ér véget az egészség" – hangzott el az ominózus mondat, ami nagyon jól leírja, hogy bizonyos szint felett a sport már messze nem az egészség megőrzését, vagy egy egészséges versengést jelenti. Mostani írásunk kicsit szokatlan lesz: összegyűjtöttük, a legbizarrabb példákat arra, hogy az emberek mit meg nem tesznek a sikerekért.

David Pearson edző mondta az egyik előadásán, hogy egyszer vitt egy sportpszichológust a Colorado Spings-beli edzőtáborba, az amerikai "top kategóriás" hosszútáv futóihoz. A pszichomókus megkérdezte a srácokat: "Hogyha lenne itt egy tabletta, amit ha most beveszel, holnap megnyered az olimpiát, de rá következő napon meg is halsz… bevennéd?" A válasz mindenkinél egyértelmű, határozott igen volt! Ezzel arra akartam rávilágítani, hogy nem kell meglepődni azon, hogy egyesek sok esetben mennyire szélsőségesek módszerekhez folyamodnak. Lássuk tehát a legbetegebb módszerek versenyét!

A terhesség, mint dopping

A nők és férfiak a gyermekkorban nem mutatnak komolyabb eltéréseket zsír és izomtömegben. Később, a pubertás alatt beinduló hormonális változásoknak köszönhetően ez az arány változik: a nők izomtömege ekkortól kezdve elmarad a hasonló korú férfiakétól. Viszont! Talán nem tudtad, de a terhesség korai időszakában végbemenő hormonális változások hatására a nők mérhető erőszint növekedést mutatnak. Az erőszinten túl a kutatások szerint javul a hajlékonyág és az oxigén felvétel is - tehát gyakorlatilag az összteljesítmény fokozódik! Miért ne használhatnánk ezt ki? – gondolta pár beteg elme a versenysportban 30 évvel ezelőtt.

A vasfüggönyön innen és túl pedig nem riadtak vissza holmi erkölcsi aggályoktól a kora 80-as években: a hölgyeket a verseny előtt megtermékenyítették, majd amikor már nem volt szükség rá, akkor elhajtották a magzatot. Bár a nyugat ujjal mutogatott, hogy ilyen etikátlan és beteg dolog csak a kommunisták agyában fordult meg, de vannak róla azért elszórt infók, hogy csinálták ezt az USA-ban is. Az, hogy ezt a női sportolók lelkileg miképp élték meg, arról nincs információ. Ahogyan arról sem, hogy amelyik hölgynek nem volt férje, barátja úgy a fogantatást vajon az önfeláldozó edzője tette-e meg...

A vér dopping

A vérdopping egy időben kiment a divatból, az EPO közvetlen injekciózásával, de - ahogyan állóképességi sportoló barátomtól hallottam - mostanában ismét reneszánszát kezdi élni. A módszer lényege, hogy a homeosztázis fenntartása érdekében a szervezet mindig igyekszik arra törekedni, hogy adaptálódjon az őt érő ingerekhez.

A magaslati edzőtáborokat emiatt szokás alkalmazni: ha voltál már szokatlanul magas hegyen (nekünk a Kékestető után azért mondjuk már egy magas Tátra is komoly tud lenni), akkor azt vetted észre a légzésed sokkal szaporább lesz, mind nyugalmi, mind terheléses körülmények alatt, és a szív is fokozottabban dolgozik. Ahhoz, hogy a légzésszám és a szívverés visszaálljon a normális szintre, 10-14 nap szükséges attól függően, milyen magasságról beszélünk.

Ennek az oka, hogy a szervezet úgy adaptálódik hosszútávon az oxigénben szegényebb viszonyokhoz, hogy magasabb lesz a vérben a vörösvérsejt szám. (Akár 30-50%-kal is magasabb, mint előtte, vagyis ennyivel több oxigént is tud szállítani.) Ez már komoly teljesítményjavulás, akárhogyan is nézzük! Azonban amikor visszatérsz a magaslatról akkor ez ugyanígy lassacskán vissza fog csökkenni.

Ezt elkerülendően azt találták ki, hogy a sportolónak le kell venni a vérét a megemelkedett vörösvérsejt mennyiséggel és szépen lefagyasztani… majd a verseny előtt közvetlen csinálnak egy vérátömlesztést, és a sportoló megkapja azt a vért, ami akár másfélszer annyi oxigén szállítását teszi számára lehetővé! "Haladó" szinten már nem is feltétlenül a saját vérét kapta vissza a sportoló.

A folytatásban igyekszünk még további rémtörténeteket keresni a versenysport világából. A rémtörténet talán nem is a jó szó, hiszen ezek valós esetek, valódi emberekkel.

Gil / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

fekvenyomas_03_1_2.jpg

A tesztoszteron és az edzés.

Tudj meg mindent a tesztoszteronról: hogyan optimalizálható a szintje edzéssel és táplálékkiegészítőkkel!

kezd_hibk_02_2.jpg

Növekedési hormon fokozás gyorstalpaló.

Szeretnénk most bemutatni az egyik nagyon közismert anabolikus hormonunkat: az emberi növekedési hormont: miért népszerű és miképp lehet természetes módon fokozni a termelését?

mitosz_1.jpg

Legnagyobb hazugságok amivel butítanak a teremben

dopping_06.jpg

Az erő sötét oldala

Doppingolás van, volt és lesz. De nézzük meg a történelmét a doppingnak, majd ezt követően, hogy mi számít annak.

anabolikus_szteroidok_01.jpg

Anabolikus szteroidok

szteroid_mellekhatasok_03.jpg

Szteroidok mellékhatásai

kokszolas_lelektana_05.jpg

A kokszok lélektana

A jót könnyű megszokni, aki mást mond, az hazudik. Mint Popey az ő spenótjával... Éppen emiatt az anabolikusakkal foglalkozó sorozat végére hagytam a legnagyobb rizikó faktort: a rászokást.

epo_04.jpg

EPO

Talán a létező legveszélyesebb doppingszer: nézzük meg hogyan hat, és miért is nagyon veszélyes az EPO használata.

izomdiszmorfia_01.jpg

Izomdiszmorfia - ahogy mi látjuk!

tömegnövelő

nvekedsi_hormon_04.jpg

A Mágikus Növekedési Hormon

Egy mellékhatásoktól mentesebb, olcsóbb és természetes utakat próbálunk Nektek megmutatni, amivel a szervezeted saját növekedési hormontermelését optimalizálhatjátok!

porban_az_igazsag_02.jpg

Porban az igazság: A protein és ami mögötte (azaz benne) van

"Ne porozzáá, azok mind tele vannak koxokkal!!!" Az ilyen gondolatok kiküszöbölése érdekében megpróbálom eloszlatni a félreértéseket a mitikus vagy épp rettegett porokról!

b6_01.jpg

Növekedési hormonszint növelés B6 vitaminnal?!

Egy érdekes kutatási eredményre bukkantunk, amit most kicsit körbe is járunk: valóban lehet-e B6 - vitaminnal fokozni a növekedési hormonszintet? És ha igen, mennyi lenne a hatásos adag?

nvekedsi_hormon_020.jpg

"Occsó" kínai növekedési hormon - és ami mögötte van!

Ez a cikk kifejezetten pedagógiai jelleggel íródott: vajon tényleg megéri relatív olcsón beszerzett kínai növekedési hormont alkalmazni?

steroid_4.jpg

Szteroidokat az interneten

Napjainra eljutottunk oda, hogy az internetnek köszönhetően gyakorlatilag bárki online rendelhet szteroidokat, ezért itt az idő, hogy pár mondatban tájékoztatást nyújtsunk arról, hogy mivel is szembesülhetsz.