Hormonszintünket megbolygató adalékok?!

Mit kerüljünk el?!

Van egy vegyület, ami a műanyaggyártás alapanyaga. Széles körben használt, szinte minden háztartásban ott van napjainkban. Ez a vegyület korántsem veszélytelen, mivel képes arra, hogy hormonális zavarokat okozzon! Ez a vegyület a Biszfenol-A (továbbiakban: BPA), amit lehetőség szerint mellőznünk kellene (főleg férfiaknak!), hacsak nem akarunk fokozott vízvisszatartást és zsírlerakódást! Az alábbiakat olyan tanácsokat olvashatsz, melyekkel a BPA-t igyekszel limitálni vagy teljesen száműzni!

A műanyag palackokból szivárgó és a vízzel a szervezetbe jutó BPA bizonyítottan ösztrogénhez hasonló tüneteket produkál a szervezetben. Annyira ösztrogén-szerű, hogy anno az 1930-as felfedezésekor még eredetileg szintetikus hormonpótlónak szánták. Később, az 50-es években a műanyaggyártás egyik vegyületévé avanzsálódott. 2009-es Harvard Egyetemen lezajlott kutatás alapján (márpedig azért nekik csak hihetünk) egyértelműen szivárog BPA a műanyag tárolókból a bennük tárolt ételbe-italba.

Különösen igaz, ha a műanyag edényben tárolt ital vagy étel meleg! Tehát a polikarbonát edényben melegített étellel egy jó adag szintetikus ösztrogént veszünk magunkhoz! Márpedig mindezt tesszük csecsemőkorunktól, hiszen idehaza nincs szabályozva, hogy a cumisüvegek is akár ilyen típusú műanyagból készüljenek!

Amerikában jelenleg több mint 200 tanulmányt írtak arról, hogy miként szivárog a BPA szép csendben az ételbe - és ezzel befolyásolja a hormonháztartást, aminek köszönhetően a betiltását szorgalmazzák olyan termékeknél, amik élelmiszerrel érintkeznek. Itthon persze ilyesminek nyomát sem lelni!

Az alábbi tanácsokat igyekezzünk betartani:
- Ne mikrohullámúzzunk műanyag dobozos ételeket! Lehetőleg csak kerámia tányéron vagy üvegben tegyük ezt!
- A narancsolaj limonén tartalma segít a májnak a BPA-nak a detoxikálásában! Nem csak a narancsban, hanem más citrusfélékben, de még a paradicsomban is jelen van a limonén!
- Az illatosító gyertyák tetemes részében van BPA! A füstölők és egyéb illatosítók jobb alternatívát jelentenek!
- A műanyag palackok szintén tartalmaznak BPA-t! A megoldás cseréljük az ivós üvegünket üvegre vagy rozsdamentes fémre: a katonai kulacs amúgy is alapból annyira macsó, hogy legalább 5%-al nő a sármunk!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

b6_01.jpg

Növekedési hormonszint növelés B6 vitaminnal?!

Egy érdekes kutatási eredményre bukkantunk, amit most kicsit körbe is járunk: valóban lehet-e B6 - vitaminnal fokozni a növekedési hormonszintet? És ha igen, mennyi lenne a hatásos adag?

hgh_04.jpg

Növekedési hormon fokozók

Nézzük mik is azok a rejtélyes, sokszor csodaszernek címkézett növekedési hormonfokozók – mit tudnak, és mi az, amit nem!

lenmag_02.jpg

A lenmagolaj emeli az ösztrogén szintet - mese vagy igazság?

Köszönhetően számos fórumnak (meg remélhetőleg nekünk is) talán sikerült mindenkinek megértenie az esszenciális zsírsavak jelentőségét - gondolunk itt elsősorban az Omega 3 és 6-ra. A mostani írásunkban azt szeretnénk bebizonyítani, hogy tengeri halaknál jóval olcsóbb lenmag fogyasztása sem rosszabb!

nvekedsi_hormon_020.jpg

"Occsó" kínai növekedési hormon - és ami mögötte van!

Ez a cikk kifejezetten pedagógiai jelleggel íródott: vajon tényleg megéri relatív olcsón beszerzett kínai növekedési hormont alkalmazni?

energiaital_04.jpg

Az energiaital: barát vagy ellenség?

Nézzük meg, mit mondanak a gyakorlatban az eredmények: vajon az energiaital valóban javítja a teljesítményt a súlyzós edzés, az állóképességi edzés és a maximális erőt igénylő edzés terén is?

telitett_es_a_telitetlen_zsirsavak_010.jpg

A zsír nem ellenség!

Nézzük, miért kell zsírt is bevinni a szervezetünkbe - és miért ne dőljünk be annak a túlhaladott nézetnek, hogy mindig csak a zsírszegény, zsír csökkentett, illetve zsíroktól teljesen kasztrált élelmiszereket kell fogyasztani!

bio_04.jpg

Mindennapi mérgeink

Vajon tényleg érdemes-e a drágább bio zöldségre és ásványvízre költeni az egészségért?

teszto_01.jpg

Természetes tesztoszteron fokozás

Nézzük meg, hogy milyen étkezési irányelveket érdemes betartani, hogy a teszto-szinted maximalizáld - szteroidok nélkül is!

barna_kenyr_05.jpg

Ne hagyd magad átverni: a nagy barna kenyér és cukor mítosz!

"Ne hagyd magad átverni" sorozatunkban megpróbáljuk minél több élelmiszer ipari csapdáról lerántani a leplet! A mai felvonásban: a "barna" termékek valóban egészségesebbek?!

gluten_05.jpg

Élelmiszerek, melyektől gyorsabban öregszünk?!

Az alábbiakban olyan ételeket fogunk bemutatni, amelyek gyulladásos folyamatokat okozhatnak, rontják a regenerációs képességet és gyorsítják a sejtszintű öregedést. A témát kutató orvosokat amúgy Nobel-díjjal "fenyegetik", tehát igazán érdemes beszélni róla!

kalria_04.jpg

Kalória vagy makrotápanyagok - mi az, ami számít...

Mi az, amit számoljunk? Kalóriatáblázattal rohangáljunk a zsebünkbe vagy a fehérje-szénhidrát-zsír hármassal bonyolítsuk életünket?

dits_lisztek_03.jpg

Ne hagyd magad átverni: a diétás "csoda" lisztekkel!

A legtöbb diétázó vadul kapkodja le a diétás "fogyi" liszteket a polcról és fizet ki érte nem is kis összeget... de vajon minden esetben megéri?! Utánajárunk!

ditsnak_hitt_telek_033.jpg

Azt hiszed "diétás"?! Tévedsz!

"Light, cukormentes, zsírszegény..." Olyan találó marketing fogalmakról rántjuk le a leplet, melyekkel nap mint nap szembetalálhatja magát a gyanútlan diétázó… megveszi, megeszi, és persze a kilók nem mozdulnak. Íme az oka!

210.jpg

Az élelmiszereken lévő címkék és tápértékek hazudnak?!

Te mindent elhiszel, amit az élelmiszerek címkéin és tápérték adatain látsz? Vajon a sokszor indokolatlanul drága, light, bio, hozzáadott tartósítószereket nem tartalmazó alternatívák valóban jobbak? Kattints a cikkre, és kiderül!

maltodextrin02.jpg

Ne hagyd magad átverni: avagy ismerd meg a maltodextrint!

A maltodextrin gyakori összetevő a szénhidrátok és a tömegnövelők között - másfelől a mindennapi, diétásnak hitt élelmiszereink címkéjén is felbukkan. Elég ellentmondásos, nem? Nézzünk a körmére, ismerjük meg ezt az igen gyakran utunkba lopakodó anyagot!