Honnan lesz nekünk energiánk?

Bevezető a metabolikus kondícionáláshoz

Napjainkban elkezdett közszájon forogni az állóképességi edzésekkel kapcsolatban egy relatív új fogalom: ez nem más, mint a metabolikus kondicionálás, avagy a röviden a "metcon" (ami szerintem úgy hangzik, mint egy jelmezes képregény rajongói találkozó).Tehát metabolikus kondicionálás. Gyakran találkozni mostanában a kifejezéssel, de nem mindenki számára egyértelmű, hogy akkor ez most aerob vagy anaerob állóképesség fejlesztés, vagy mégis micsoda?

Az elnevezés beszédes, hiszen arra utal, hogy az anyagcsere (metabolizmus) fejlesztését, annak hatékonyabbá tételét célozzuk meg. Józan paraszti ésszel is kitalálhatjuk, hogy ez többek közt úgy valósul meg, hogy az energiaraktárakat optimálisabban használjuk fel. Mivel nem mindenkinek vannak erről ismeretei, emiatt először vegyük sorban, hogy nyerjük az energiát és egyáltalán beszélgessünk arról mi az, hogy anyagcsere.

Az anyagcsere alatt azt a folyamatot értjük, mely során a szervezetbe kerülő anyagok lebomlanak és energiát szolgátnak - vagy éppenséggel átalakulnak. Nyilván ismerős – akár a testépítés világából - az anabolizmus és a katabolizmus szó, melyből az anabolizmus ugye az építő folyamatokat, még a katabolizmus a bontó reakciókat jelenti.

Talán már sokan tudjátok, hogy a szervezet többféle úton képes energiát nyerni: foszforilízissel, glikolítikusan, és oxidatív módon. Ebből az első kettő oxigén hiányos állapotban is lezajlik, míg az oxidatív mód - mint a neve is mutatja - oxigén jelenlétében történhet csak meg. Lássuk ezeket kicsit részletesebben:

• Foszfát vegyületek bontásával (anaerob-alaktacid)
Energiát szolgáltatja: ATP – ADP átalakulás és a kreatin-foszfát

A test első tartalékainak mozgósításához nem szükséges oxigén. Ez az energianyerés alapvetően rövid és nagy intenzitású izommunkát igénylő cselekvéseknél jellemző. Nézzük meg, mi is történik ilyenkor! Az ATP molekulák hidrolízisekor felszabaduló energia lesz a kulcsa ennek a folyamatnak. Az ATP (adenozin-trifoszfát) - a szervezet energiatároló vegyülete - ha leadja a foszfát gyökét, akkor belőle ADP lesz (adenozin-DIfoszfát, azaz már csak kettő foszfát csoportja van), eközben pedig energia szabadul fel, amit a sejtjeink hasznosítanak.

Ha még mindig gyorsan van energiára szükség, akkor a szervezetben tárolt kreatin-foszfát is tud adni neki még egy újabb foszfor csoportot – így az energiahordozó molekulánknak újra lesz mit leadnia, és ismét energiát lesz képes felszabadítani.

Amikor a szervezetnek nagy teljesítményt kell leadnia, akkor az ATP-ATP ciklus a döntő (például egy súlyemelő versenyszám…), de egy 100 méteres futó pedig már a kreatin-foszfát tartalékait is használja.

• Glikolítikus rendszer (anaerob-laktacid)
Energiát szolgáltatja: glikolízis, glikoneolízis

A glikolítikus rendszer nem más mint a szénhidrátok bontása azon célból, hogy újabb ATP molekulákat nyerjünk. Ha gyorsan van szükségünk energiára, akkor a szénhidrát bontás megtörténhet oxigén hiányos állapotban, ekkor azonban tejsav fog melléktermékként keletkezni. Ha akarsz szép hosszú szavakat tanulni, akkor jegyezd meg, hogy ennek a tejsavtermelő folyamatnak a neve "metabolikus acidózis" - ami nem más mint a savasodás érzése.
A szervezetünk hihetetlenül zseniálisan támogatja az újrahasznosítást (pedig nem is hivatalos EU tag) mert a tejsav egy részét  képes visszaalakítani a májban ATP-vé. Ezt a folyamatot nevezzük Cori-körnek. Egy rövid, de intenzív cselekvés (mondjuk egy menet a szorítóban) állhat vagy bukhat azon, hogy mennyire bírja a versenyző a savasodást tolerálni!

• Oxidatív rendszer (aerob)
Energiát szolgáltatja: szénhidrát- zsír- és fehérjeégetés

Egy irodalmi példával a Toldiból idéznék: "Tűrte Miklós, tűrte amíg tűrhette…" ... de ugye tudjuk, hogy nem a végtelenségig, mert valahogy csak elrepült az ominózus malomkő. A szervezet is képes oxigén adósságban dolgozni, de nem a végtelenségig. Egy idő után szükséges lesz az oxigén jelenléte: ekkor folytatja a szervezet a szénhidrátokból való energianyerést, de immáron égeti azokat. Később elkezdi szépen a zsírokat, végül pedig, ha a terhelés túlságosan hosszú ideig zajlik, akkor a fehérjéket is remekül képes felhasználni energianyerésre.

Mégis meddig képesek ezek energiát biztosítani?
Sok szakkönyvben van sokféle táblázat, de éppen emiatt kicsit zavaró is lehet, hogy mai napig van aki azt hiszi, hogy fut-fut-fut és még 1:59-et mutat az óra, de még csak oxigén adósságban tejsav felhalmozódással bontja a szénhidrátot, és hopp eljött a bűvös 2 perc, és máris átváltott oxidatív módba. Ez nem így van, vannak átmenetek. Emiatt is szerettük volna az egyik olyan táblázatot bemutatni (Earlie és Beachle szerzőpáros alapján) ahol ezt jobban kihangsúlyozzák.

Miután helyre raktuk, hogy miképpen nyerünk energiát, a folytatásban megismerkedünk azzal, hogy miképpen is valósul meg az energianyerő rendszerek kondicionálása.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

vo2_edzes_01.jpg

VO2 Max fokozó edzések

Az alábbi technikákból nagyon jól profitálhat minden haladóbb szinten lévő erő-állóképességi sportoló. Készülj fel, mert a "simán csak" megterhelőtől az egészen extrémig terjed majd a skála!

kondicionalas_08.jpg

A kondíció javítása: a csupasz alapok

A tettek embere vagy? A legegyszerűbb utasítások ahhoz, hogy erős legyél, ugyanakkor szikár és izmos. Semmi mellébeszélés, csak a tények!

sprint_04.jpg

Hivatalosan is jobb a sprint, mint a kocogás!

A legfrissebb ilyen kutatás most, szeptember 5-én került leközlésre Dr. Stuart Gary által, amiben ismét bebizonyították klinikai körülmények között, hogy a nagy intenzitású kardió hatékonyabb és egészségesebb!

kondiciofejleszto_01.jpg

Kondíciófejlesztő sokk-tréning

Ha szeretnéd növelni az állóképességedet, hatékonyabbá tenni a zsírégetést, vagy egyszerűen csak kedveled a bizarr edzésmódszereket, akkor gyere és énekeld velünk: "Tabatááázni élvezet..."

metcon_020.jpg

A metabolikus kondicionálás a gyakorlatban

metcon, metabolikus kondicionálás, crossfit, kardió, zsírégetés, anaerob állóképesség, állóképesség, metabolikus edzés

allokepesseg_04.jpg

Speciális kiegészítő kombinációk a tornádó erejű állóképességért!

Mivel számos sportágban kiemelten fontos a megfelelő szufla és állóképesség, így nézzük meg, milyen kiegészítők segíthetnek abban, hogy mindent elsöprő intenzitással tudd teljesíteni a célod!

gpp_02.jpg

Általános fizikai felkészülés - azaz GPP

Ha nem az súlyzós edzés a fő sportod, akkor kötelező olvasmány! De mindenkinek hasznos lehet, hizen az általános erőnlét fejlesztéséből mindenki kapacitálhat!

gpp_020.jpg

Általános fizikai felkészülés - edzéstervvel, a gyakorlatban!

Az általános fizikai felkészülés a sportág specifikus edzésekkel szemben egyfajta általános, sokoldalú felkészülést jelent - nézzük meg, miképp működik ez a gyakorlatban.

rich_02_1.jpg

Hatékony táplálékkiegészítők a CrossFit edzésekhez

A CrossFit elterjedésével sokan érdeklődtök, hogy milyen táplálékkiegészítők lennének a leghasznosabbak kifejezetten ehhez az edzésmódszerhez. Íme egy kis segítség!