Szeretem a hazám
Kosaram0
kedvenceim
Fitbuilder profilom
(Belépek | Regisztrálok)
20.000 FT FELETT  INGYENES SZÁLLÍTÁS
info@sportnutrition.hu (0-24)  |  +36 20/486-6573 (9:00-17:00)  |  Shop info

Hogyan tarthatod formában megad egész évben?

Ha az erő és a teljesítmény egyaránt fontos…

Amennyiben a cím és alcím alapján magadra ismersz, és nem csak azt szeretnéd, hogy abban a néhány hónapban, amikor kevésbé, vagy egyáltalán nem tudod magad ruhával eltakarni, akkor mutass valami jobb formát... akkor jó helyen jársz. Hogyan tarthatunk egy kiegyensúlyozott teljesítmény szintet egész éven át, ami közel van a realitásokhoz, eközben pedig megőrizzük az erőszintünket is?

Aki minden zsírtól és folyadéktól meg akar szabadulni az bizony beáldozza az erőt! Mert bizony ha valaki célja a teljesen zsírmentes forma, akkor az az erő kárára fog menni.

Radikális diétát, amivel elérhetjük a lehető legkevesebb folyadékot és zsírt raktározó, úgymond "strand-kompatiblis” kinézetet, olyat sokat találhatunk. Tudjátok, ezek azok az egészségesnek hazudott módszerek, amikor állandóan csak szénhidrátmentes, rostban szegény ételeket eszünk, mellé meg kilónyi tiszta húst. Szinte csak és kizárólag fehérjét viszünk be, ami eredményeképpen teljesen felborítjuk az anyagcserénket.

Ezekkel a módszerekkel valóban remekül lehet fogyni, viszont nem tarthatóak hosszútávon éppen a fenti, egészségkárosító mivolta miatt. Kábé 4 hétig jól fenntarthatók, de mi van a másik több, mint 50 héttel az év során?

Amennyiben valódi éltet élünk és nem valamilyen bulvár magazin címszereplője vagyunk, akkor bizony vannak periódusok, amikor valamikor kihagyunk edzésnapokat és elengedjük a diéta elveket. Mindezt úgy, hogy közben vannak születésnapok, bulik, karácsony, stb... csupa olyan alkalom, amikor minden "normális" ember (talán az instagrammon királynővé koronázott fitnesz modelleket kivéve) azt eszik, és annyit amennyihez kedvük van.

Bár aki látott már szezonon kívül ilyen lényeket, az tudja, azért Ők jellemzően nagyon gyorsan meghíznak a nagyon szigorú, tápanyag megvonásos időszakok után, mert a szervezetük nekik is úgy működik, mint mindenkinek: ha valamit tartósan megvonunk, akkor amint hozzájut azonnal tartalékolni kezd. Legyen szó akár vízről, akár szénhidrátról…

Másik nagy probléma a hirtelen, radikális súlyvesztéssel az erőszint csökkenése. Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a fitnesz iparban a színpad forma a fizikailag leggyengébb állapot, amikor a többség szó szerint szédeleg a kalória és folyadék megvonástól. Mondjuk ki: a legnagyobb illúziókeltés az egészben talán ez…

Elsőként egy tényt el kell fogadni: teljesen zsírmentesen fenntartani a maximális fejlődést egy szteroidok nélkül edző amatőr sportoló számára gyakorlatilag lehetetlen.  

Az időszakos radikális diéták helyett érdemesebb hosszútávban gondolkodni. Egy olyasvalakinek, aki nem fog fitnesz versenyen indulni, a bevett szokás, hogy 3 hónapig mindent megeszik, majd utána 6 hétig csak csirkemellet eszik nem az a módszer, amit követnie kellene.

Sokkal kedvezőbb, ha egy folyamatos, lassabban építkező étkezést követünk, és nem vállalunk be akkora testsúly ingadozásokat, hogy 2-3 hónapig akár magunkra szedünk 15-20%-át a már meglévő testtömegünknek, majd ebből próbálunk megtartani minél többet csak izomban. Sokkal jobban tartható egy átlagembernek ez a progresszió, és kevésbé megterhelő a szervezetnek is, ha nincsenek akkora ingadozások. Nem utolsósorban az eredmény is tartósabb.

Emellett sportolói szempontból még ennél is fontosabb, hogy a relatív erőd (azaz a testsúlyodhoz képest mekkora erőt vagy képes kifejteni) miképpen változik. Természetesen csak akkor, ha nem és kizárólag csak a tükörnek edzünk, hanem a teljesítmény miatt is. 

Ha az alap erőgyakorlatokban (fekvenyomás, guggolás, stb.) az eredményed javult, miközben a testsúlyod csökkent, vagy stagnált, akkor egyértelmű gyarapodásról beszélünk relatív erőben. Viszont,ha ezek eredményei romlottak, miközben a testtömeged nőtt, akkor a relatív erőd csökkenéséről beszélünk. A fentebb említett hirtelen radikális kalóriamegvonásos időszakokban az erőszint hirtelen és drasztikusan csökken és már csak emiatt sem a legjobb választás.

Minél edzettebbek vagyunk annál nehezebb lesz növelni ezt az értéket. Egy kezdő simán lehet, hogy azonos testsúly mellett az 50-kgos fekvenyomását feltornássza 75kg-ra, míg valaki aki mondjuk a 140 kg-os fekvenyomását szeretné 150 kg-ra, haladó szinten, sok éves edzésmúlttal annak a tömegnövelés nélkül ez szinte lehetetlen.

Azt, hogy mennyire tudjuk hosszútávon tartani a testzsírunkat arra a legjobb módszer, ha egy évben 6 alkalommal mérjük meg azt: ezeket a "méredzkedős napokat” egymástól 8 hét eltéréssel ejtjük meg lehetőleg ugyanabban az időpontban.

Összegezve tehát egy olyasvalakinek, akinek a célja az edzéssel az általános erőnlétén javítson, emellett egészségesebb legyen, annak teljesen felesleges követnie a tömegelés-szálkásítás-tömegelés végtelen ciklusát. A fejlődés valamivel lassabb lesz, de sokkal jobban kontrollálható és az eredmény maradandóbb is. Plusz extraként nem lesz olyan, hogy az erőd elszáll, és úja fel kell építened az alapoktól, amit egészen addig elértél!

Gil / FitBuilder TEAM

Kérdések, Vélemények
 Megjelenhet a nevem a kérdés mellett
Kapcsolódó cikkek
A legjobb 5x5-ös program: az első hónap edzésterve

Egy időtálló módszer, amin generációk nőttek nagyra!

Téli/kora tavaszi 12 hetes edzésprogram

Nem is próbáljuk meg leírni a totális, mindent überelő edzéstervet, viszont mégis egy az általános célokra tökéletesen alkalmas programot állítottunk össze!

4 hetes haladó farizom program nőknek - 1.rész: Maximalizáld a farizom munkát!

A legtöbb csaj egyértelműen jó feneket szeretne elsősorban, minden más csak ezután jön: még a hírhedt "belső comb" és "kockahas" is csak dobogósak a fenék után. Úgy gondoltuk, hogy ideje egy olyan programnak, ami kellően hatékony!

Valóban eredményesek a "30 napos kihívás" programok?

30 napos guggolás, fekvőtámasz, hasprés, hídtartás, lábemelés napok… csinálja boldog-boldogtalan, edzett-edzettlen… de vajon megéri? Nem feltétlenül! Nézzük meg, melyek a legnagyobb gondok ezekkel a kis challenge-ekkel!

Négy hetes edzésprogram - a masszív lábakért!

Egy elég meredeken hangzó négy hetes edzésterv, mellyel - a tapasztalatok szerint - mégis pár hét alatt akkora tömeget szedhetünk magunkra, amekkorát csak lehet!

Érnek-e valamit a "csupán 20 perc" programok?

Heti egy-két edzés, 20 perces tréningek és egyéb gyakran hallott megoldások az időhiányra... de vajon van-e értelme?