Hogyan hasznosítsuk magunkat alvás közben?

A leghasznosabb tápanyagok és kiegészítők lefekvés előtt

Eljutottunk lassan az esti-mesénk végére: nézzük meg milyen táplálékok és kiegészítők azok, melyek segítenek nekünk abban, hogy az alvás alatti biológiai folyamatokat roppant cseles módon az előnyünkre fordíthassuk.

(Persze ehhez nem árt tisztában lenni az alvás alatt zajló folyamatokkal: )

Az alvás során az egyik legfontosabb annak elkerülése, hogy a szervezetünk az izomszövetünket ne kezdje el kannibál módjára felhasználni. Másfelől az sem jelent hátrányt, hogy a növekedési hormonunk felszabadulását némi "házi" kiegészítőkkel tudjuk serkenteni.

Az utolsó vacsora

Kezdjük a sort a hagyományos vonallal, vagyis az étkezéssel. Semmi trükkös nincs benne: célszerű magas fehérjetartalmú és lassan felszívódó étel után kutatni kiskonyhánkban. Ha találunk némi zsírszegény túrót akkor kimondottan nyert ügyünk van, hiszen egy jó minőségű és lassan felszívódó fehérjeforrásra tettünk szert egy csapásra. Ragadozóbb embertársak sovány húsfélékkel (csirke-, pulykamell) is próbálkozhatnak.

És bár meghitt dolog az esti spagettizést, de érdemes inkább kerülni azokat a szénhidrátokat, melyek nagy inzulinreakciót váltanak ki - ugyanis a növekedési hormont a hiperglikémia (magasabb vércukor - így magasabb inzulinszint) csökkentheti.

És mi a helyzet a zsírokkal? Sokan hajigálnak lelkesen lenmagot és egyéb hasznos zsírsavat az esti turmixukba. Az ok alapvetően az lenne, hogy a zsiradék hozzáadása lassítja a tápanyagok felszívódását, ami kimondottan jól hangzik a több órás étkezésmentes időszakban. Azonban a kutatások szerint a vérben keringő szabad zsírsav szint jelentősebb emelkedése szintén gátló hatást gyakorol a növekedési hormon elválasztásra.

Bár a kazein elvileg a táplálék kiegészítők oldaláról jött, mégis aki kóstolta, az biztos megadná neki a tiszteletbeli puding címet. Két dolog miatt szerencsés vele zárni a napot: Először is mert a kazein glutamin tartalma kiemelkedően magas, s lévén, hogy azt peptid formában tartalmazza, így a felszívódása még kiválóbb, mint a szabad formájú L-glutaminnak. Ezen kívül a kazein olyan komótasabb fehérje, aki lassan battyog végig a bélrendszeren, és felszívódása is hosszabb időt vesz igénybe – tehát végig kísér minket az álmaink során.

4922,5091,1817

A kazeinnel pedig szépen átjutottunk a táplálék kiegészítők oldalára.

Azt ugye már olvashattuk, hogy mekkora küzdelem megy az aminosavakért a szervezetben, ezért ezek visszapótlása az egyik okos döntésünk lehet. Közülük is leginkább a glutaminra harapnak a szöveteink. Miután felhúztuk a pizsamát, még elalvás előtt fél órával ne felejtsük el körülbelül 5-10 gramm glutamin bevitelével zárni a napot. A legjobb, ha olyan glutamin mátrixok közül válogatsz, melynek lassabb a felszívódási foka, mint a hagyományos L-glutaminnak. További okot adhat fogyasztására, hogy közvetve növeli a növekedési hormon szintet és segíti a regenerációt (nemcsak az izomszövetben, de a bélsejtekkel és a limfocitákkal (ha nem ismerős a fogalom, akkor kapcsold az immunrendszerhez) is jó barátságban van).

4324,695,4738,1383,8703,1588,1623,3869,1269

Az Arginin olyan aminosavunk, mely elősegíti a növekedési hormon felszabadítását. És mivel a csapatmunka mindig hatékonyabb, így őt az Ornitinnal való megfelelő arányú kombinálása teszi tökéletessé.

1033,5428,4988

Végül cink, magnézium és B6 vitaminból álló kis csapatot is javasolnék, akikre így együtt ZMA néven bukkanhattok rá. A ZMA elősegíti a nyugodt alvást, mely közvetlen hatással van az éjszakai növekedési hormonszint emelkedésre.

4387,960,5762,6106,1925,6503

Szilvi / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

esti_etkezes.jpg

Táplálkozásunk népszerű tévútjai: az esti étkezés dilemmája

Vannak olyan napszakok, melyeknek kifejezetten fontos szerepe van az étkezésünk szempontjából. Így van ez a késő esti órákkal is, amikor már-már nyugovóra térnénk, ámde gyötör minket a dilemma: együnk vagy ne együnk?

buli.jpg

Bulizás és az edzés

A legtöbben azért közülünk valljuk be nem szerzetesi életet élnek... de vajon a bulizós viselkedésünk mennyire képes befolyásolni az edzésünk eredményességét?

ejszakai_folyamatok.jpg

Mi vár ránk éjszaka?

Mindig is jobb megoldás volt a bemagolás helyett megérteni a dolgokat, ezért tegyünk itt is így: nézzük meg mi történik alvás közben, és ezen folyamatokat hogy fordíthatjuk az előnyünkre a táplálkozás segítségével.

edzs_utni_turmix_03_4.jpg

Glutamin

A glutamin az izomszövet aminosav tartalmának mintegy 60%-át alkotja. Nagyobb megterhelés esetén - intenzív edzés; műtét után; illetve betegségek folyamán - mindenképpen a külső pótlása szükséges.

kell_e_protein_05_1.jpg

Glutamint a turmixba!

A glutamin mindenkinek nagy kedvenc, és nemcsak az izomszövet ácsingózik utána! Ismerd meg a glutamin több oldalát, és azokat, akik szeretnék a kedvenc aminonkat elhappolni az izomszövet elől!

kell_e_protein_02_1.jpg

Arginin

Egy népszerű aminosav, mely a növekedési hormon és a kreatin foszfát termelésének serkentésével, az értágító nitrogén oxid prekurzoraként hozzájárul az izom növekedéséhez, illetve a zsírvesztéshez.

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

zma_03.jpg

ZMA

Állítsd magasabb fokozatra az izomépítést és a regenerációt! A ZMA alkalmazása optimális tesztoszteron és növekedési hormon szintet eredményezhet a szervezetben, ezen felül javítja az alvás minőségét is!

nvekedsi_hormon_04.jpg

A Mágikus Növekedési Hormon

Egy mellékhatásoktól mentesebb, olcsóbb és természetes utakat próbálunk Nektek megmutatni, amivel a szervezeted saját növekedési hormontermelését optimalizálhatjátok!

ha_nem_jn_lom_01.jpg

"Ha nem jön álom a szemedre..."

Ha nehezen alszol, szeretnéd javítani a regenerációd, vagy már éjjel néha Te is azon kapod magad, hogy vígan dudorászol..."nem jön álom a szememre..."... akkor olvasd el, hátha segíthetünk a dolgon!

b6_01.jpg

Növekedési hormonszint növelés B6 vitaminnal?!

Egy érdekes kutatási eredményre bukkantunk, amit most kicsit körbe is járunk: valóban lehet-e B6 - vitaminnal fokozni a növekedési hormonszintet? És ha igen, mennyi lenne a hatásos adag?

hgh_04.jpg

Növekedési hormon fokozók

Nézzük mik is azok a rejtélyes, sokszor csodaszernek címkézett növekedési hormonfokozók – mit tudnak, és mi az, amit nem!

kazein_08.jpg

Kazein – a diétázók csodafegyvere!

A kazein a kiegészítők palettáján kissé háttérbe szorult a gyors felszívódású tejsavó testvérével szemben, pedig roppant értékes fehérjeforrás – sőt, diéta alatt több előnyét is kiélvezhetjük!

hrom_tkezs_tvhit_01.jpg

Három étkezés tévhit - megcáfolva!

Három népszerű étkezési tévhit, melyek nemhogy használnak, hanem akár árthatnak is a diétánknak! Reggeli, ebéd, vacsora... mindegyikről eloszlatunk egy-egy téves elképzelést!