Hobbi kocogóból válj vérbeli futóvá!

Hogyan javítsd a teljesítményed a futásoknál?

Futni divat manapság! Ha kimész most így április közepén-végén az esti órákban, mindenhol futókba botlasz. Éppen ezért a téma annyira aktuális, hogy nekünk is újra és újra elő kell vennünk, mert tényleg fontos szerepet tölt be a sporttevékenységek közt, gyanítom sokkal többen járnak futni, mint mondjuk edzőterembe súlyzózni. Arról lesz szó most, hogy mik azok az egyszerű okosságok, amelyeket betartva szépen növelheted a teljesítményed, és válhatsz a hobbi kocogóból futóvá!

Mostanában tényleg állandóan azt látni, hogy emberek kocogni járnak munka előtt vagy után. A fél téglányi okostelefonnal a karján, alsó hangon is 100-150 ezer forintos "kocogó costume-ben", vastag sminkben, magukat dobáló kislányok látványa kifejezetten szívderítő… Viszont, ha komolyabban gondolod az egészet, akkor szem előtt kell tartani néhány dolgot, 8-10 km-et vagy esetleg ennél nagyobb távot rendszeresen lefutóknak ideje kicsit jobban odafigyelni.

Tervezd meg a napod! Munka, iskola egyéb mellett, ha komolyan gondolod az edzést, akkor erre időt kell áldozni, és bizony akkor is ki kellene menni, amikor éppen hideg van, amikor aznap lefárasztottak agyilag, stb. Ehhez célszerű készíteni egy edzéstervet és edzésnapolót vezetni.

Tipp: ha lusta vagy füzetbe írogatni, akkor a fentebb említett okostelefonoknak hasznát is veheted, mert a legtöbb ingyenesen letölthető program az nemcsak a távot és egyebet rögzíti, de még megjegyzéseket is írhatsz hozzá. (Járulékos tény nekem egy kabaré, hogy milyen megjegyzések vannak az edzések mellett pl. „nem ment rosszul csak valami paraszt a kopaszinál majdnem elgázolt” vagy „iszonyat fájt a térdem megint, már most tiszta víz, a k…va életbe de tényleg”… :) )

A tervezésbe a kajálás is beletartozik! Ha tudod, hogy nem lesz időd enni, várni és edzeni, akkor mérlegelj. Én simán azt mondanám menj ki futni, aztán majd eszel és készen is van, de van akinek annyira érzékeny a vércukor szintje, hogy nem tudna hosszút futni, anélkül, hogy ki ne készüljön.

Iktass be több ciklust a héten! Variálgatni kell a távokat és a terhelést, alkalmanként be kell iktatni egy-két intervallos napot, aztán olyat, amikor csak közepes tempós futás van, aztán néha csak vágtákat. Nekem, ami a legjobban bevált ha valakit futtatni kezdtem, az a heti három futás mellett az volt, hogy közepes nap, könnyű nap, és nehéz nap az első 5-8 hétben. Ilyenkor csak sima normál, középtempós "steady state" futás. Aztán ha letelt ez az alapozós fázis, akkor jöhettek a lejtőn fel sprintes napok, a futóiskolák, és egyebek. Mindez egy jól felépített programban. Ha futásban gondolkozol, akkor is ugyanúgy van egy amolyan átmozgató fázis, mint a súlyzózásnál a kezdőknél!

Futás után a regeneráció! Ennek a része lehet egy hosszabb zuhany, ami során a meleg és hideg vizet váltogatod  az alsótesteden. 10-20 mp hideg víz és ezt követően ugyanennyi forró. Ez segít gyorsítani az anyagcserét és sejt szinten accelerálja a regenerációt.

Szintén a regeneráció része, hogy a hosszabb távok után szépen elkezded feltölteni a szénhidrát készleteket, amik kimerültek. Az edzés után fogyasztott aminosav egy nagyon praktikus választás, ami támogatja a regenerálódást is.

Ezek a tanácsok nagyon gyerekesnek hatnak, de a tapasztalat azt mutatja, sokszor éppen arra van szükség, hogy triviálisnak tűnő dolgokat írjunk le, mert néha az ember hajlamos arra, hogy ne lássa a fától az erdőt, hogy a közhellyel éljünk!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények