"Hé, na mit edzünk ma?"..."Nemtom, legyen mondjuk egy mell-bicepsz?..."

A vágyott Adonisz-hatáshoz miért nem elég a mell-bicepsz?

Valahogy úgy érzem, hogy sohasem fog elfogyni az ihlet. De ha mégis, akkor bőven elég belebotlani pár kezdő, ám feltételezhetően lelkes gyúrós ismerősbe, és máris záporoznak a jobbnál jobb ötletek. Így alakult a mai téma is: ugyan miért nem elég csak a mell-bicepsz?

1. Anatómia.
Első és talán a legszembeötlőbb érv: biztos feltűnt, hogy ezen a kettőn kívül még több testtájad van. Nem akarsz egy szépen kidolgozott hátizmot, vagy széles vállakat? Vagy szerinted normális, hogy tudomást sem szerzel a lábadról, ami jóformán a tested fele? Na ugye.

2. Esztétika.
Nyílván az esztétikai szempontok is fontosak lehetnek számodra, pláne ha orrba-szájba nyomod a mell-bicepszet. De hiába vonzó a kigyúrt felsőtest, marha hülyén néz ki hozzá a gyufaszál láb. Tény, hogy egy bővebb nadrág gyógyír a problémára, na de megeshet, hogy nem lesz rajtad az a gatya…

3. Teljesítmény.
A másik, hogy sohasem tudod kihozni magadból a maximumot, ha nem egységesen erősíted az izmaidat. A gyakorlatok során a fő mozgatóizmokon kívül még számos más segédizom veszi ki a részét a munkában. Példaként vegyünk az örök favorit fekvenyomást. Nyílván a mellizmok kapják a munka során a kulcsszerepet, ugyanakkor bizonyos segédizmok – mint például a széles hátizom, tricepsz, bicepsz, váll, lapocka körüli izmok – a szabályos gyakorlat végrehajtásban szintén fontos szerepet játszanak.

Nem beszélve a stabilizáló funkciót betöltő izmokról – például törzsizmok – melyek számos gyakorlatban gyakorlatban statikusan, többnyire a testtartás rögzítésében, vagy a súly megtartásában játszanak szerepet. Hidd el, ha minden izomcsoportodra kellő figyelmet fordítasz, akkor sokkal jobban fog nőni a nyomó teljesítményed is!

4. Testtartás.
A szimmetrikus testfelépítés közel sem csak esztétikai kérdés. A kiegyensúlyozatlan edzésmódszered komoly tartásproblémákat okozhat (például az erősebb mellizmok előrehúzzák a vállakat). Edz minden izomcsoportra, és akkor elkerülheted, hogy úgy nézz ki, mint egy neandervölgyi...

5. Guggolj, hogy nagyobb legyen a karod!
Nem, itt nem valami újfajta-crossfitesnek gyakorlatra akarok utalni, hanem pusztán a tényre, hogy egy kemény ismétlésekkel végrehajtott guggolásnak milyen kedvező hormonális hátterei vannak.

Ha nem vagy piskóta, akkor bizony a guggolás az egyik legnagyobb erőkifejtéssel járó gyakorlat, mely olyan anabolikus feltételeket indukálhat a testedben, mely kedvezően befolyásolja az izom növekedését. Tulajdonképpen minden összetett, sok izomcsoportot megmozgató gyakorlat - guggolás, felhúzás, nyomó gyakorlatok, döntött evezések - elősegíti ezt az anabolikus folyamatot. Igen, jól olvasod, a páros bicepsz nincs benne...

Nem utolsó sorban rengeteg izmot von be a gyakorlatba, nagy kalóriadeficitet okozva, tehát fogyni vágyó barátaim, már csak emiatt sem szabadna ellógni a lábedzést.

És a ráadás.
Sokszor hallottam már, hogy egy (akár hobbi) testépítőt a lábizom fejlettsége határoz meg - hiszen itt lehet látni, hogy valójában mennyit is fektetsz a munkába.

Értékes akarsz lenni sporttársaid körében? Vonzó a csajok szemében? Akkor edz teljes testre ugyanakkorra lelkesedéssel!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
AZdefasza !!!! :)
Mosóczki Roland | 2012-06-21 07:56:12

Kapcsolódó cikkek

fekvenyomas_03_1_2.jpg

A tesztoszteron és az edzés.

Tudj meg mindent a tesztoszteronról: hogyan optimalizálható a szintje edzéssel és táplálékkiegészítőkkel!

negativ_szakasz_1.jpg

Most nézzük a dolgok negatív oldalát is!

Ne hanyagoljuk el a negatív szakaszt - mert tulajdonképpen ez az igazán pozitív szakasza az izomfejlődésének.

szuperszett.jpg

Halhatatlan szuperszettek

A szuperszett az egyik legnépszerűbb intenzitásfokozó manőver - még a nagy Arnold is imádta beépíteni az edzéseibe! Ismerkedj meg ezzel az időtálló módszerrel!

miert_nem_tudok_nagyra_noni_3.jpg

Miért nem tudok nagyra nőni? Az izomtöveg növelés (majdnem) 10 parancsolata

Az izomtömeg növelése nem mindenkinek olyan egyszerű folyamat. Jöjjön néhány kérdés, amit tegyél fel magadnak, még mielőtt végleg elkönyvelnéd a testedet egy genetikai kudarcnak.

akarod_hogy_nagyobb_legyen_a_karod_01.jpg

Akarod, hogy nagyobb legyen a karod?

El kell árulnom valamit: a hatalmas karok titka nem a bőrrepedésig pumpált ismétlésekben és a koncentrált karhajlításokban rejlik. Valóban nagy karokat akarsz? Akkor első körben ess neki a cikknek!

ha_megvannak_az_alapok_03.jpg

Ha már megvannak az alapok...jöhetnek a kar - napok!

Adjunk a karunk fejlődésének egy újabb löketet! Íme pár hasznos tanács, tipp és útmutató a hatékony kar edzéstervhez!

1_3.jpg

Sorozd meg a karod minden izomrostját a szuperszettek erejével!

Nem szentírás a bicepsz és a tricepsz közös edzése, ugyanakkor megvan a maga szépsége, például a két izomcsoportot tökéletesen szét lehet szedni egy jól irányzott szuperszettes edzéssel. Jöhet?

labedzes_05.jpg

Többet nem fogod ellógni a lábedzést!

Olvasd el ezt a néhány sort, és változtasd meg Te is végre a hozzáállásod arról az átkozott láb-napról!

arnold_karedzs_02.jpg

Arnold legendás kar edzés rutinja

Vajon a mai módszerek mellett a klasszikus izomépítő módszer alkalmas lehet arra, hogy valóban farönk nagyságú karokat varázsoljunk magunkra?

sokkold_a_karod_a_modositott_vetkozo_sorozatokkal_01.jpg

Sokkold a karod – a módosított vetkőző sorozatokkal!

Talán kevésbé ismert, de a vetkőző sorozatok során nem csupán a súlyok fizikális csökkentésével tudod a terhelést módosítani: hanem például a fogás változtatásával, vagy épp testhelyzet változtatásával könnyítünk a terhelésen!

alkar_02.jpg

Az alkar

A Popeye méretű alkaroknak nemcsak az embertelen spenót-zabálás (vagy a magányos tengerész éjszakák...:)) a titka... íme a legütősebb gyakorlatok, melyekkel kiválóan megerősítheted a karod alsóbb izomcsoportjait