Hátedzés különkiadás - csajoknak! 1. rész

Háttértörténetek: miből maradsz ki, ha nem edzel keményen hátra?

Nos, a csajoknál általában az szokott lenni a tendencia, hogy főképp az alsóbb testtájakat gyötrik szét az edzésen, ugyanakkor egy húzódzkodásra (illetve annak gyakorlására), evezésekre, felhúzásokra, azaz egy komfortzónán túli hátedzésre rávenni a többséget már egy Mission Impossible.

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket és mindjárt rájössz, hogy miből maradsz ki, ha nem edzel becsületesen azokra a hátizmokra!

Nem szeretnél igazi belevaló csajként Te is nagy súlyokkal dolgozni?
A hátizom nagy kiterjedése és számos kapcsolódási pontja révén, sok összetett gyakorlatban részt tud venni, így lehetővé teszi a nagyobb súlyok megmozdítását. Akár már kezdőbb szinten, ha elsajátítottad a helyes technikát, el lehet felejteni a pici súlyokat, és belecsapni a vasak közé! Nincs is annál szebb jelenség, amikor a csajok is mernek normális súlyokkal, keményen dolgozni…

Nem szeretnéd hatékonyabban elérni a vágyott testalakot?
A fenti eszmefuttatást követve: a hátizom gyakorlatok többnyire összetett gyakorlatok, vagyis nehezek, nagy súlyok megmozgatását és nagyobb izommunkát tesznek lehetővé. Aki tájékozott a témában már tudja, ezzel nem csak nagyobb kalóriadeficitet lehet elérni, hanem olyan hormonális változásokat is előidéznek a testedben, melyek hatékonyan, az optimális irányba mozdítják el a testzsír százalékot.

Itt egy apró kitérő: szálkástó-tömegnövelő edzés között az alapokat tekintve nincs különbség. Egy intenzív, összetett gyakorlatokból álló edzéssel megadod a kellő lendületet, a táplálkozással pedig beállíthatod az irányt merre haladj…az izomnövelés vagy épp a fogyás felé.

Nem szeretnél jó benyomást kelteni már az első pillanattól kezdve?
A testtartás az egyik olyan tényező, ami kialakítja az első benyomásokat Rólad. A botrányos életvitelnek, az elhanyagolt/nem megfelelően edzett hátizmoknak és a berögzült rossz tartásnak köszönhetően előre esnek a vállak, a lapocka körüli izmok meggyengülnek, a mellek pedig megereszkednek.

A megfelelő hátedzés baromi hatékonyan kezelésbe veszi ezeket a problémákat, segíti a törzs stabilitásának megteremtését és a szebb testtartás kialakítását! Vagyis ha nem akarsz életed végéig egy görnyedt sóskifli lenni, akkor irány hátat edzeni!

Nem szeretnél kisebb csípőt?
A szépen kidolgozott felsőtest optikailag még kisebbé is teheti az esetlegesen túl széles csípődet. Tehát, ha Te sem vagy egy szerencsés genetikai csomag, de mégis vékonyabb derekat és csípőt akarsz, akkor ess neki a hátedzésnek. No meg persze a megfelelő étrend sem egy hülye gondolat…

Nem szeretnéd, hogy ne fájjon a hátad vagy épp a derekad?
Az erős hátizomzat nem csak esztétikai szempontból roppant vonzó, de még az egészségünk érdekében sem elhanyagolható, hiszen a gerincünk tartásában kiemelt szerepe van. Sőt, aki belemélyedt már a hátizom anatómiájába, annak volt szerencséje átbogarászni azt a számos kapcsolódási pontot, amivel a hátunk rendelkezik. Például tudtad, hogy a széles hátizmok is erős stabilizálói az ágyéki gerincszakasznak?

Ha el akarod kerülni a későbbi fájdalmakat és gerinc, illetve egyéb háti problémákat, akkor bizony meg kell erősíteni mind a felületes, mind a mély hátizmokat.

Összegezve:
- Szeretnél szinte már a kezdetektől nagyobb súlyokkal dolgozni?
- Szeretnéd hamarabb elérni a megfelelő testalakot?
- Szeretnél szép testtartást?
- Szeretnéd csökkenteni a csípőd és a derekad méretét?
- Szeretnéd elkerülni a hát- és gerincproblémákat?

Ha LEGALÁBB EGY kérdésre is igen a válaszod, akkor gyerünk tovább, a következőkben megmutatjuk, hogyan is fest egy igazi, belevaló, minden izomrostot megmozgató hátedzés!
(Akinek esetleg mindegyik kérdésre "nem" a válasza, az jobb ha felkutat egy pszichológust, vagy erősen elgondolkodik annak a tényén, hogy esetleg más bolygóról teleportálódott közénk…)

Ennyi hangulatfokozást meg kellett ejteni elöljáróban, remélem most már mindenkiben tombol a kedv egy kiadás hátedzésre. De még egy valami! A hátizmokban valóban rengeteg lehetőség rejtőzik, azonban csak akkor tudod maximálisan zsebre vágni a hátedzés minden babérját, ha megfelelően edzed: a tökéletes ismétlésektől a jól átgondolt edzéstervig.

Ez viszont már a következő cikk zenéje…

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

izomtom_edzesterv_csajoknak_01_2.jpg

Miért nem ott érzem, ahol kéne...?

Néha a valóság ellentmond a várakozásainkkal, és nagy meglepetésünkre a hátunk közepére remélt fáradást a karunkban fogjuk érezni. Vagy épp fordítva. Mit csinálhatunk rosszul?

invertalt_evezes_1.jpg

Ki tudja mi az invertált evezés?

Amíg nem megy olyan jól a húzódzkodás, akkor ebben az esetben milyen gyakorlatok a legjobban a háti szakasz erősítésére? A válasz a cikkben!

hat_fogas_3.jpg

Hogyan FOGJUNK hozzá? – avagy jöjjenek a terítékre a különféle fogások.

Szűken, szélesen, befelé, vagy kifelé? Merj hátat fordítani eddigi hát edzéseidnek... mert a hátad megérdemli, hogy minden irányból és különféle fogásvariációkkal dolgoztassuk meg.

hat_tizparancsolat_4.jpg

A hátedzés tíz parancsolata

Úgy érzed, hogy tökéletes a hátedzésed? Lehet. Lehet, hogy fejlődsz az eddigi módszereddel. Viszont rengeteg időt megspórolhatsz, ha betartod ezeket a szabályokat. És hamarabb szárnyra kapsz, mint hinnéd.

halado_edzesterv_noknek_1.jpg

Haladó edzésprogram csajoknak

Ha úgy érzed, hogy az aerobik, a pehelysúlyok és a taposógépek ideje lejárt, és szeretnél idén nyáron végre tökéletes formában mutatni, akkor kövesd az alábbi edzésprogramot!

halado_edzesterv_noknek_2_1.jpg

Csajok és a rettegett táplálékkiegészítők

Jöjjön egy csajosabb írás: ismerjük meg a táplálék kiegészítőket női szemmel! Hasznos és objektív infók, hogy Te is eldönthesd, mire van szükséged!

tomegnoveles_csajoknak_13.jpg

Izomtömeg növelés csajoknak? Izomtömeg növelés csajoknak!

Takarítsd ki a tudatodból a vékonyságot éltető sztereotípiát, és mutasd meg, hogy a női testformálás nemcsak diétából és kardióból áll. Feszes formák? Ahhoz bizony kell az az izomszövet!

izomtom_edzesterv_csajoknak_01.jpg

Izomtömeg növelő edzésterv - csajoknak

A női test nem érdemli meg, hogy csak diétára és kardió edzésre legyen ítélve, így összeállítottunk egy edzéstervet, ahol elsősorban az izomtömeg növelésre fogunk fókuszálni!

tapkieg_csajoknak_01.jpg

Táplálékkiegészítő tippek csajoknak – az izomtömeg növeléshez

Az ilyen kemény csajok, mint Te, biztos elérik a céljukat... és az ilyen kemény csajoknak bizony a tökéletes kiegészítők is kellenek! Nézzük meg, melyek lennének a legideálisabb alapkiegészítők számodra!

hatedzes_csajoknak_10.jpg

Hátedzés különkiadás - csajoknak! 1. rész

Olvasd el a cikket, és mindjárt rájössz, hogy miből maradsz ki, ha nem edzel becsületesen azokra a hátizmokra!

hzdzkods_02.jpg

A húzódzkodás a felsőtest guggolása! Te is kellő tiszteletben tartod?

Két komoly hiba van, amit a húzódzkodás során a legtöbben elkövethetünk. Lefogadom, hogy Te is. Ha érdekel mi az, akkor kttint a cikkre!

miert_nem_emelnek_a_nok_nagy_sulyokat_050.jpg

Miért nem emelnek a nők nagy súlyokat?!

Nézzük meg, hogy igazából hogyan kellene a nőknek edzeniük - szemben azzal, miképpen jelenlegi a nők 85%-a edz...

elso_alkalmon_a_huzodzkodasnal_07.jpg

Essünk végre túl az első alkalmon… a húzódzkodásnál!

A húzódzkodás egy remek, bár kemény gyakorlat... de nem vagyunk egyforma szinten, így különféle szinteket mutatok, hogy mindenki erejéhez méltóan becsatlakozhasson az edzéstervbe!

hzdzkods_022.jpg

Húzódzkodás edzésterv nulla vagy akár az alatti szintről!

Ott állunk a húzódzkodó keret alatt, meredten bambulunk felfele, de egy ismétlést sem tudnánk kivitelezni. Nem adjuk fel, hanem erőt veszünk magunkon és megtanuljuk fokozatosan az egyik legjobb felsőtest gyakorlatot!

felstest_edzs_csajoknak_02.jpg

Csajos edzésterv a spagettipántos top - formáért!

Bizony ám, lassan jön a jó idő, a tavasz, majd a nyár… és a nagy igazságok pillanata. Hozzuk formába a felsőbb területeket is! Egy felsőtestet megcélzó, villám kis edzésterv csajoknak!

izomtmeg_csajoknak_01.jpg

Izomtömegnövelő étrend csajoknak!

Nézzük meg, hogy pontosan mit kellene (t)enni, ha csaj létünkre végre nem fogyni, hanem erősödni, izmosodni szeretnénk!

szles_htizom_02.jpg

A széles hátizom

Itt van a legjobb útmutató ahhoz, hogy őrületes hátizmokat építs!

felesleges_gyakorlat_04.jpg

Csajok, ne pazaroljátok az időt felesleges gyakorlatokkal!

Gyomláljuk ki a felesleges gyakorlatokat az edzéstervedből – hogy az edzéssel eltöltött idő valóban a céljaidat szolgálják hatékonyan!